Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Öt éve él édesanyja veséjével Emőke

A sándorfalvi Szász Emőke öt éve kapta meg édesanyja veséjét a szegedi sebészeti klinikán. A most 21 éves lány azóta teljes életet élhet és a "második születésnapját" sem felejti el évről-évre megünnepelni.
- Májusban volt öt éve, hogy sikeres élődonoros műtétet végeztek el rajtunk Szegeden. Az operáció napján felhívtam anyukámat, megköszöntem neki, hogy másodszor is életet adott nekem. Az eredményeim nagyon biztatóak, mindketten jól vagyunk - magyarázza Szász Emőke.

Öt éve él édesanyja veséjével Emőke - GALÉRIA

Átszűrik a vért

A dialízis veseelégtelenség esetén a vér salakanyagoktól való megtisztítására szolgáló eljárás. Lényege, hogy egy féligáteresztő hártya egyik oldalán a vért, másik oldalán a dialízisoldatot áramoltatják, és a salakanyagok a hártyán keresztül a vérből a dialízisoldatba mennek át. Népi nevét, a vérmosást az orvosok helytelenítik, mivel valójában nem átmossák, hanem csak átszűrik a vért. Ismertek testen belüli és testen kívüli módszerek aszerint, hogy a vér a testben marad-e, vagy kivezetik belőle.
 
A szülei sokáig nem is sejtették, hogy lányuk súlyos betegségben szenved, tízéves volt, amikor kiderült: komoly bajok vannak a veséivel, elkerülhetetlen a dialízis. A kezelés ellenére folyamatosan felszökött a méreganyagszintje, többet feküdt a kórházban, mint amennyit az iskolapadban ült. Az első veseátültetése után - egy agyhalott donor szervét kapta meg - egy év múlva súlyos kilökődési reakció lépett fel nála, visszahívták dialízisre. A kislány immunrendszere teljesen felborult a kilökődés után, leállt a vizelete és átmenetileg cukorbetegséggel is kezelték. A kamaszlány pszichésen is nehezen viselte a megpróbáltatásokat. Ekkor javasolták az orvosok az élődonoros transzplantációt. Emőke anyukája, Ella azonnal rábólintott. Két külön műtőben, egymással párhuzamosan zajlott az operáció: mire előkészítették Emőkét, már hozták is az anyuka kioperált veséjét. A műtét sikeres volt, néhány nappal később már normálisan működött Emőke új veséje.

Öt éve él édesanyja veséjével Emőke - GALÉRIA

- Nem is mertem belegondolni, hogy nem sikerülhet a beavatkozás. Csak az lebegett a szemem előtt, hogy bármilyen rövid idő is ajándék a lányom számára, hogy megszabaduljon a dialízis szenvedéseitől. Eltelt öt év és mindketten jól vagyunk, ennél nincsen fontosabb. Nekem pedig nem jelent problémát egy vesével élni, hat héttel a műtét után már dolgoztam - árulja el Ella.

Emőke ugyan az iskolában kénytelen volt egy évet kihagyni, de magántanulóként pótolta a lemaradást. Tavaly előtt érettségizett, most gyógyszertári asszisztensnek tanul, még egy éve van hátra. Már csak három havonta kell ellenőrzésre járnia, ha kicsit magasabb a megengedettnél a méreganyag-szintje akkor infúziót és gyógyszereket kap.

Öt éve él édesanyja veséjével Emőke - GALÉRIA

A karján egy kötés emlékezteti a vesebetegségére Emőkét, a csuklóján és a mellkasán pedig tetoválások utalnak a gyógyulására. Csuklóján egy Távol-keleti motívum, a szeretet és a hit jelképe látható, míg a mellkasára két angyalszárnyat tetováltatott. - Tisztában vagyok azzal, bármikor kilökődhet az anyutól kapott vesém, de hiszek abban, hogy még hosszú évekig élhetek vele. Végül is, eddig vigyáztak rám a védő angyalaim!

Olvasóink írták

 • 15. papucsos 2012. június 11. 04:10
  „További szép életet....Minden elismerésem az anyukáé....”
 • 14. mvari 2012. június 09. 23:57
  „"Emőke anyukája, Ella azonnal rábólintott." - na itt könnyeztem bele. Most meg sirok is, picit. Én is azonnal rábólintanék, ha az Édesanyámról lenne szó. Az életemet is odaadnám érte... Jó egészséget, csajok! :-)”
 • 13. smalltown 2012. június 08. 16:22
  „Jo egeszseget mindkettojuknek!”
 • 12. atomboy 2012. június 08. 15:25
  „Orom olvasni az ilyen cikkeket, jo kedve derit.
  Orulok, hogy Emoke szepen felgyogyult, szep nove cseperedett a mosolygos lany. Jo egeszseget es erot kivanok neki es anyjanak.”
 • 11. JABBA 2012. június 08. 14:32
  „Jó egészséget kívánok Emőkének és az édesanyjának. Én 9 éve élek így, de nekem vese és hasnyálmirígy átültetés volt.”
 • 10. Lorelei 2012. június 08. 13:06
  „Ja, már öt éve minden rendben! Annál jobb, csak így tovább! :)”
 • 9. Lorelei 2012. június 08. 13:04
  „Örülök, hogy sikerült meggyógyulnod, Emőke, most aztán vesd bele mindenbe magad, amit szeretnél megvalósítani, ne szomorkodj a kimaradt éveken, még most is nagyon fiatal vagy! :) És eszméletlen jó a tetkód! :)”
 • 8. kiokushyn 2012. június 08. 11:27
  „Egy édesanya minden önfeláldozásra képes.
  Jó egészséget kívánok mindkettőjüknek!”
 • 7. Kicsinyuszi 2012. június 08. 11:18
  „Megható :) A lehető legjobbakat kívánom nekik :)”
 • 6. Mike3 2012. június 08. 10:53
  „Hihetetlen szerencse, hogy 2 transzplantból megoldódott a dolog. Tényleg lehetnek angyalai :)

  Szerény. Tanul. Értékes munkaerő lesz egy ilyen betegség után. Sok (a legtöbb) egészséges ember példát vehetne róla.

  Jó egészséget!”
 • 5. Church 2012. június 08. 09:48
  „A szeretet igazi arca! Hosszú, tevékeny életet kívánok nekik! :)”
 • 4. Ányez 2012. június 08. 09:13
  „Minden jót kívánok Nektek! Egészséget, örömöt és boldogságot!”
 • 3. mango1 2012. június 08. 08:39
  „Jó egészséget kivánok mind kettőtöknek---angyalok vigyázzanak rátok---”
 • 2. Szücsiii 2012. június 08. 07:57
  „EGészséget. A címlapkép (galériaában az 5.) nagyon őszinte, szívből jövő szeretetet sugároz.”
 • 1. eljensokaszeged 2012. június 08. 06:50
  „végre vmi pozitív. örülök h jól vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet az EB-n túl

Jobbnál jobb programokat kínálnak ezen a héten a szervezők. Menjen el, érezze jól magát, a meccseket meg nézze meg utólag! Tovább olvasom