Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Öt éve megyés püspök Kiss-Rigó László

Szeged - Kiss-Rigó László megyés püspököt öt éve iktatták be a hivatalába. Az évfordulót nem tartotta számon, mert a napi feladatokra és a jövőre koncentrál.
– Egy egyházi közösség az evangélium törvényei szerint igyekszik élni, egész más logikával méri a sikert. Ha bármit mondanék, azt nem is értenék – feleli Kiss-Rigó László, a Szeged–csanádi Egyházmegye vezetője, amikor az elmúlt öt év sikereiről, kudarcairól kérdezzük. Jól érzi magát Szegeden. Úgy látja, az egyházmegye közösségének nem lehet oka panaszra. Arról, hogy milyen fogadókészséget tapasztal a városban és a megyében, azt mondja: nem szempont, az egyházmegye megteheti, hogy ne számítson neki a népszerűség. Az evangélium törvénye szerint kell eljárnia, a lelkiismeretét követve. Semmiféle politikai szerveződéssel nincs szüksége semmilyen megegyezésre. Csak Jézus Krisztussal kell megállapodnia. Van egy értékrendje, és aki annak mentén együttműködést kínál, akármilyen vallással, párttal, háttérrel vagy ideológiával, szívesen kooperál az egész közösség javára. Nagyon sok jó szándékot talált a megye közgyűlésében, átvállalta a gyermek- és ifjúságvédelmi szakellátás feladatait. Szegeddel pedig két témában működik együtt: nevelőotthont vett át, és a sportélet szereplője lett.

Kiss-Rigó László: Szinte semmilyen kapcsolatunk nincs a mindenkori kormánnyal. Fotó: Karnok Csaba
Kiss-Rigó László: Szinte semmilyen kapcsolatunk nincs a mindenkori kormánnyal.
Fotó: Karnok Csaba

– Az egyházmegyének szinte semmilyen kapcsolata nincs a mindenkori kormánnyal. Ami van, azt keretszerződésekben intézi a püspöki konferencia titkársága. Ha egy jó törekvéssel kapcsolatban konszenzus alakul ki, és intézkedni kell, annak az egyházmegye részese – vallja Kiss-Rigó László, akinek nagyon sok jó kapcsolata van, de esze ágában sincs a maguk céljaira felhasználni valamit. Azt, hogy erős ember lenne erős pozícióban, egyáltalán nem érzi. De úgy tapasztalja: a világban egyre többen rádöbbennek, hogy vannak örök értékek, amelyek nélkül nem lehet boldogulni.

Templomok

Kiss-Rigó Lászlótól megtudtuk, a napokban véglegesítik a szerződést az újszentiváni templom kivitelezőjével – kezdődhet az építkezés. Nagylakon is felépül jövőre egy kápolna. A templomépítés Pusztaszeren és a Békés megyei Békéssámsonban folytatódik. Azt vallja: bármilyen kis településről legyen szó, akármilyen százalékban lakják is katolikusok, ha van hívő közösség, legyen a méretéhez illő templom is. Ezen közösségi teret ért, nem Isten házát, hanem az istenhívők házát, ahol megfér a liturgia, a kultúra, a képzés, a sport.

– Főpásztor és topmenedzser? Kívülállók aggathatnak rám ilyen kifejezéseket is, de én maradok az evangéliumi pásztor és szolga szónál, ez a püspök – pontosít. – A sport is elfér mellette, heti háromszor vagy még annál is többet edzek. A szociális, oktatási, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények átvételét nem versenyként fogom fel. Mi teljesítjük a küldetésünket. A magam részéről sokakkal együttműködöm, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudjunk dolgozni a közoktatásban, a felsőoktatásban pedig az egyházmegye saját főiskolája révén. Nekem nincsenek elvárásaim, velem, velünk szemben viszont vannak, ezeknek igyekszünk maximálisan eleget tenni.

A főpásztor úgy látja, az egyházmegye fantasztikus kör, azok tartoznak bele, akik az egyház tevékeny és hitvalló tagjai. Mégsem belterjes társaság, beletartoznak azok is, akik papíron meg vannak keresztelve, és felelősséget éreznek a más vallásúak, a meg nem kereszteltek, a militáns ateisták és az őket gyűlölők felé is.

Az új egyházügyi törvénnyel – úgy véli – a parlament ki akarta szűrni a bizniszegyházakat, és ennek a célnak tökéletesen eleget tett. Az államadósság-csökkentésre szánt 100 millió forintos felajánlással szolidaritást vállaltak az állami intézményekkel, amelyek a szűkös költségvetésükből kénytelenek voltak valamennyit zárolni. Az államadósság csökkentése mindenki javára szolgál. Nem a fölöslegből adtak, de nem is a perselypénzt költötték. 30 milliót már átutaltak, a többit az év hátralévő részében fogják.

Olvasóink írták

 • 11. mur 2011. szeptember 19. 12:54
  „miért és ki beszélte le hogy nem a Makó fc-t támogatta,mert Makón oda is adják azt a pénzt amit megígérnek nem úgy mint Szegeden!”
 • 10. Robinho 2011. szeptember 18. 20:55
  „Miért helyeztet át évente, kétévente plébánosokat, papokat kedves püspök úr, mint pl. Csongrádon?”
 • 9. Atlasz 2011. szeptember 18. 08:59
  „Ópusztaszeren már az első évben kitüntették, elfogadta. Egy szerény ember nem adta volna a nevét és tiszteletre méltó rangját az Emlékparkot tönkretett volt igazgató ámokfutásához, hacsak nem politikai szempontok vezették.”
 • 8. Carlo 2011. szeptember 17. 20:56
  „észre sem vettem , hogy már öt év. többet van máshol, és a footballal foglalkozva, nem pedig a hívekkel.
  fel sem tünt, de nem baj”
 • 7. tol 2011. szeptember 17. 20:03
  „Isten éltesse sokáig!”
 • 6. deszkás 2011. szeptember 17. 17:22
  „KACZOR! Mert Juhász úr az korrekt volt ugye az Ágotával karöltve ? (arra a szerencsétlen "állásfoglalásra" gondolok) Átlátja a püspök úr ne aggódj és hogy esetleg nem mondja oda? Hát csak egy főpap és nem kévvizselő.”
 • 5. TUTI 2011. szeptember 17. 15:15
  „Bocsánat a belekottyantásért...:)
  valahogyan a KArolina & Piaristák szinvonalát kellene feljebb tornázni! :)
  ....rossz ötlet :)”
 • 4. Mignon 2011. szeptember 17. 13:46
  „Gratulalok es minden jot kivanok Öexcellenciajanak!”
 • 3. CsImre 2011. szeptember 17. 13:24
  „Jézussal nagyon sokáig kelleni tárgyalni a megállapodáshoz...”
 • 2. Kaczor 2011. szeptember 17. 11:34
  „Úgy tűnik Botka Lászlónak sikerült félrevezetni, Püspök Urunkat.
  Nem igazán tárta fel az igazság minden részletét a tápéi nevelőotthon ügyében.
  Kihasználva Püspök Úr jószándékú segítőkészségét, eszközévé tette aljas politikai manipulációjának.”
 • 1. deszkás 2011. szeptember 17. 09:23
  „El kell ismerjem karizmatikus alkat. Utoljára a 80-as években volt szerencsém egy szerény falusi papot megismerni akit megrontással megvádoltak és egy szociális otthonban halt meg. A valamikori közösségéből két hivője és én a tisztelője voltunk a temetésén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetőbe járnak vízért a menekültek

Naponta olvashatjuk: menekülteket fogtak el a határrendészek a schengeni zóna kapujában. Az országból kitoloncoltak Szabadka mellett, a szeméttelep és a temető között vertek sátrat. Tovább olvasom