Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Öt focicsapatnyi határsértőt kaptak el a rendőrök Szegeden

Szeged – 53 török, pakisztáni, afgán és líbiai határsértőt kaptak el a rendőrök szerda hajnalban Szegeden és Gyálaréten. Négy éve nem kaptak el egyszerre annyi határsértőt Csongrád megyében a rendőrök, mint ma hajnalban.
Abdul-Jaffar, Abdul! – szólítgatott egy afgán férfit egy rendőr ma kora délelőtt a Szeged Határrendészeti Kirendeltség egyik dupla garázsában. A mezítlábas fiatalember többszöri szólításra lépett oda a rendőrhöz, akitől egy papírlapra felírt számot kapott, amivel együtt levideózták.

53 határsértőt fogtak a szegedi rendőrök. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Abdul egyike volt annak az 53 határsértőnek, akit szerda hajnalban kaptak el a szegedi rendőrök és határrendészek Szegeden és Gyálaréten. A kirendeltség kapuján belépve mindenhol a meghallgatásukra váró határsértőkbe botlottunk: volt, aki aludt, más fejét tenyerébe temette, többen jóízűen falatoztak és nevetgéltek. A már említett duplagarázsban a többiek fotózása történt.

Rekordfogás

Szilágyi Róbert alezredes lapunk kérdésére elmondta: 2007 óta ez volt a legnagyobb létszámú csoport, amelyet elfogtak a rendőrök Csongrád megyébe. Korábban azonban nem volt ritka a 30-40 fős csoportok elfogása, akik az ázsiai háborúl elől menekültek Nyugatra. Az alezredes közölte: évről-évre növekszik az elfogott ghatársértők és embercsempészek száma Csongrád megyében. Idén edig 1900 határsértőt fogtak el.

– Erre többek között azért van szükség, mert a határsértők többségének nincs semmilyen okmánya. Bemondott nevekkel dolgozunk, amiket le kell ellenőriznünk. A fotó később is jó szolgálatot tesz: tudjuk, hogy próbálkozott-e korábban az illető tiltott határátlépéssel – magyarázta Éberhardt Gábor. Az alezredes elmondta: komoly nyomozati munka után állítottak meg valamivel hajnali 1 óra után egy mikrobuszt a Szabadkai úton, amelyben 20 külföldi határsértőt találtak. A közelben egy kismotorost is ellenőriztek, amely sofőrje a gyanú szerint felderítőként működött közre az embercsempészetben.

Ezzel párhuzamosan Gyálaréten egy másik kisbusznak és egy autónak parancsoltak megálljt a rendőrök: a járművekben 33 határsértőre leltek. A török, pakisztáni, afgán és líbiai határsértőket a kirendeltség épületébe szállították: több tolmácsot rendeltek be hozzájuk és megkezdődött meghallgatásuk. Az egyik határsértő rosszul lett: hozzá mentőt kellett hívni.

53 határsértőt fogtak a szegedi rendőrök. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Öt óránként kötelező ételt adnunk nekik. Előtte megkérdezzük a vallásukat és érdeklődünk esetleges étel-allergiájukról: ehhez igazítjuk menüjüket. A törököket visszatoloncoljuk Szerbiába, a többiek a kiskunhalasi befogadóállomásra kerülnek. A meghallgatásukra maximum 24 óránk van – közölte az alezredes. A határsértőket egy Citroen és egy Volkswagen kisbuszban, valamint egy Audiban próbálta Nyugatra fuvarozni a 4 magyar embercsempész: őket a rendőrség kihallgatásukat követően őrizetbe vette.

53 határsértőt fogtak a szegedi rendőrök. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A határsértők arcát fürkészve egyikükön sem láttunk különösebb félelmet. Az 52 férfi és 1 nő valószínűleg tisztában volt azzal: utuk Szegednél véget ért. Hogy hány napig vagy hónapig tartott kalandos útjuk Magyarországig, mennyit fizettek az embercsempészeknek és mi volt úti céljuk, ma délelőttre még nem derült ki.

A magyar–szerb zöldhatárt szerda este 11-kor lépte át a csoport, majd másfél-két órás gyaloglás után vették fel őket a csempészek.

Olvasóink írták

 • 13. robert69 2011. szeptember 08. 13:27
  „Tisztelt paprika 56.
  Elsősorban nem a határsértők elfogása a legfontosabb feladat. Tudod- mi volt határőrök- a Bűnügyi felderítő szolgálattal karöltve azon vagyunk, hogy a teljes vonalat felgöngyölítsük. Határsértőt, sétáltatót, előfutárt, embercsempészt, pihentetőt stb. Egyszóval mindent. Mi nem csak a kígyó farkát akarjuk, hanem az egész kígyót. Gondold csak végig. Ha megvan, rájössz. És akkor tedd fel a kérdésed.
  "Hő kamera ??? határőrök ?? mit csináltak ????"
  Remélem megvan a válasz számodra is.”
 • 12. Bike 2011. szeptember 08. 11:15
  „A rendőrség soha nem tudná őket megfogni, talán mondjuk úgy,hogy a botcsinálta rendőrök,kik határ őrizetet tanultak és járőr csoportjai fogták el ezeket az embereket,nem a rendőrség. óriási tévedés,egybe rakták őket és legalább igy tud a rendőrség felmutatni valami hasznosat, ezek a határ őr járőrök télben,fagyban, esőben a földön vannak fekve ill. hasalnak,hogy ilyen elfogásuk legyen. mivel 1 éve,hogy az autóm ellopását még a mai napig sem találták meg, ezeket kellene az irósztal mellől kirakni a határra,hagy gondolkozzanak már egy kicsit.Különben nem tudom,hogy szemüveges rendőr nő mit látna este?????????”
 • 11. joy 2011. szeptember 07. 20:29
  „A 6árt sértegetőket +értem.
  Emberibb élet reményében menekülnek a civilizáltabb Világba.
  Reemember 1956!

  Ám azokat az aljasokat, akik elszedik a szerencsétlenek minden vagyonkáját, majd magukra hagyják egy számukra idegen világban, nagyobb gazembereknek tartom, mint a sajátjaikat kifosztó bankárokat.”
 • 10. joy 2011. szeptember 07. 20:20
  „9!
  Éhes tigris "kapja" el a frakkod!”
 • 9. deszkás 2011. szeptember 07. 19:01
  „Kedves Kiss Gábor Ernő! A náthát szokták elkapni,a határsértőt elfogni.”
 • 8. Egyolvasó 2011. szeptember 07. 17:49
  „Nem írok semmit, kiverte a biztosítékot nálam ez a mondat: " Öt óránként kötelező ételt adnunk nekik."
  Mikor gyerekek éheznek óvodákban, iskolákban. Felháborodva olvastam a cikket.”
 • 7. VV4 2011. szeptember 07. 17:21
  „Okos hozzászólások... Ezeket a csoportokat pontosan a határőrök (határrendészek) fogták el Ezt hívják határőrizetnek!”
 • 6. 80sFan 2011. szeptember 07. 14:34
  „Pont ezért kapták el őket, mert őrzik a határt. De ne úgy képzeld el, hogy ott fal vagy kerítés van, esetleg egymás kezét fogva láncban állnak a határőrök és nem engedik átlépni a vonalat, mint Pesten a rendőrkordon esetén. Természetesen jobb lenne, ha műszaki zár lenne ismét mindenütt, mert ez már szabályos ostrom. Az a baj, hogy a szerbek le se sz..ják, nekik nem baj, ha ide jönnek az afgánok. Nagyon kellenek ide, nincs elég baj Európában így is.”
 • 5. papika56 2011. szeptember 07. 14:02
  „A magyar--szerb zöldhatárt nem figyeli senki ??? Csak úgy jönnek--mennek az emberek mint a korzón ??
  Nem , hogy 1 ember átslisszan --nem veszik észre ??, de ,hogy egyszerre :53 . Nép tömeg !
  Hő kamera ??? határőrök ?? mit csináltak ????
  Észrevétlen még egy nyúl se jöhetne át !! v. nem jól tudom ????”
 • 4. deszkás 2011. szeptember 07. 12:57
  „HERLI! Nem! Az jön aki akar.Ezért a neve:zöldhatár. És mitől, kitől kellene félnie? Az eü meg felkötheti az alsót,olyan betegségekkel találkozik amit az életében se látott.”
 • 3. bkozma 2011. szeptember 07. 12:03
  „És mi van ha focizni mentek??”
 • 2. lamatic 2011. szeptember 07. 11:53
  „vagy igen?!”
 • 1. Herli 2011. szeptember 07. 11:34
  „És a zöldhatárt nem védi senki? Nyugodtan bejöhet bárki és vagy elkapják vagy nem ! Vagy nem???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígéretes szezont zárt a Colosseum

Júliusban és augusztusban a kihasználtság meghaladta a 80 százalékot az új mórahalmi Colosseum Hotelben. Az őszi hónapokban a konferenciaturizmust erősítik. Tovább olvasom