Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Öt iskolaorvos hiányzik

Szeged - 6 település 5 iskolaorvosi praxisa lett betöltetlen novembertől Csongrád megyében, mert az érintettek nem újították meg a működési engedélyüket. Iskolát ugyan nem zárnak be emiatt, de az önkormányzatoknak valahogy meg kell oldaniuk az iskola-egészségügyi ellátást.
Több mint 160 iskolaorvosnak és iskola-egészségügyi szolgáltatónak kellett módosítania, megújítania működési engedélyét novemberig. Erre azért volt szükség, mert csak azok dolgozhatnak tovább iskolaorvosként, akik megfelelnek a szaktárca által előírt új minimumfeltételeknek. A többek között kullancscsipesz, hűtőtáska vagy pupillavizsgáló lámpa meglétét előíró rendeletnek szinte mindenki megfelelt – határidő előtt 2 nappal mégis csak a megyei iskolaorvosok 40 százaléka jelezte, hogy megújítaná az engedélyét.

Ennek az volt a legfőbb oka, hogy elterjedt közöttük: 20 ezer 700 forintot kérnek az ÁNTSZ-ek az engedély megújításáért. Ez közel annyi, amennyit egy falusi iskolaorvos egy évben keres. Később az Országos Tisztifőorvosi Hivatal úgy döntött, a megújítás mégiscsak ingyenes. Ennek a döntésnek megvolt a hatása: Csongrád megyében végül csak 5 iskolaorvos, illetve iskola-egészségügyi szolgáltató nem jelentkezett határidőig, mindegyikük a szentes–csongrádi kistérségben dolgozott – tudtuk meg Balog Erikától, a régiós ÁNTSZ igazgatási osztályvezetőjétől. Egy szentesi, egy nagytőkei, egy fábiánsebestyéni, egy nagymágocsi és egy eperjes–árpádhalmi iskolaorvosi praxis nincs jelenleg betöltve, mivel az ott dolgozóknak – a határidő letelte miatt – megszűnt a működési engedélyük.

Bár iskolát nem zárnak be az iskolaorvos hiánya miatt, ellátatlanul sem maradhatnak a gyerekek – hangsúlyozta Balog Erika. Ez azt jelenti, hogy az érintett önkormányzatoknak valamilyen módon meg kell oldaniuk a kieső szakemberek pótlását, az iskolaorvosi feladatok ellátását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötbért fizethetnek a csúszás miatt

Megkérdeztük a szegedi 1-es villamosvonal korszerűsítését végző kivitelezőt, miért nem dolgoznak többen és többet. Tovább olvasom