Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Öt kiemelt kutatás- fejlesztési program

Szeged - Több mint hárommilliárd forint támogatást nyert el pályázaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a pénzt öt alprogram alapján, kutatás-fejlesztésre használják majd fel.
A kutatóegyetemi címet elnyert szegedi univerzitás nemzetközi versenyképességének erősítése, szellemi potenciál növelése a célja a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében elnyert 3 milliárd forintos támogatás felhasználásának – magyarázta Szabó Gábor rektor legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Öt kiemelt területen folyik majd a tudományos munka. Az egyik: a kémia, anyagtudomány, gyógyszerkutatás – Fülöp Ferenc akadémikus vezetésével –, koncentrálva – többek között – a nanotechnológia meghonosítására. A másik alprogram – a Penke Botond akadémikus vezette molekuláris biológia, genetika, orvostudomány területén – célként tűzi ki az Alzheimer-kór kialakulási okainak kutatását is. A harmadik terület a biotechnológiai megújuló energiaforrások kutatása, melyet Kovács Kornél professzor irányít majd, s – mások mellett – a termálvíz kitermelésének technológiai fejlesztésére figyel. A negyedik, információs társadalom elnevezésű alprogramot Karvalics László koordinálja majd, s – többek között – az a célja, hogy megértesse a társadalommal a tudományos eredményeket, megvilágítsa a teljesítmények hátterét. Az ötödik a szuperlézer alprogram, amelynek Szabó Gábor fizikus professzor, akadémikus a vezetője, a célja pedig az, hogy például hozzájáruljon az ELI-lézer megépítéséhez.

A nyertes pályázatban szereplő projekteket a TTIK, az ÁOK, a GYTK és a BTK kutatócsoportjai állították össze. Az alprogramok sikerének biztosítéka – egyebek mellett – az SZTE 12 akadémiai kutatócsoportja, 19 doktori iskolája, továbbá az a két korábbi TÁMOP-program, amelynek célja az innovatív csoportok működtetése. A 3 milliárd forintot 2011 márciusáig kell felhasználni.

Osztás

A 3 milliárd forint egyharmadát költik eszközbeszerzésre (körülbelül 90 nagyműszer vásárlására), kétharmadát a szellemi potenciál fejlesztésére. Az öt kiemelt területen belül azok a kutatók és csoportok, másképp: azok a belső kiválósági helyek kapnak támogatást, amelyek képesek a saját területükön kiemelt tudományos teljesítményre, nemzetközi rangú publikációkra. Más csoportosítás szerint az információs társadalom alprogram csaknem 300 millió forintra, a szuperlézerprogram 400 millió forintra számíthat, a fennmaradó 2,3 milliárd forint a további három alprogram közt oszlik majd meg, várhatóan egyenlő mértékben.

Olvasóink írták

  • 1. papen 2010. május 05. 14:07
    „Csak egy apró pontosítás: a támogatás 2,86 mrd forint, az össz-költségvetés 3,006 mrd.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerb templom papja kitiltotta a román közösséget

Nem tarthat istentiszteletet a román közösség a szegedi szerb ortodox templomban, erről hivatalos levélben értesítette a szerb pap a románt. Tovább olvasom