Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Öt perc minden betegre jut

Átláthatatlan tömeg a várófolyosón, a kilincset egymásnak adó mentősök – helyzetjelentés a pénteki traumatológiai ügyeletről. Egy olyan ügyeletről, mely az orvosok szerint a nyugisak közé tartozik. Egy biztos: átlagosan öt percet még így is foglalkoztak minden egyes beteggel.
Tömeg és meleg az ambulancia folyosólyán. Fotó: Segesvári Csaba
Orvosi köpenyt öltöttünk néhány órára az új klinika traumatológiai osztályán. No nem azért, hogy vérző betegeket lássunk el, inkább csak az előírás miatt. Elvegyültünk ugyanis a szakemberek között, és megnéztük: egy-egy ügyeletes napon hány beteget kell ellátniuk. Nem titkoltan az órát is figyeltük: foglalkoznak-e legalább öt percet egy esettel, ahogy azt az egészségbiztosító kikötötte. A percek számolásáról azonban hamar bebizonyosodott: felesleges. Egy friss sérültet ugyanis úgysem tudnak percek alatt ellátni, de még az ellenőrzésre visszahívottaknak is mindig van annyi kérdésük, hogy a rendelőben töltsék ezt az időt.

Először az előjegyzéses rendszerben működő ambulanciára mentünk. Bár ide megadott időpontra hívják a betegeket, a meleg, levegőtlen folyosón alig lehetett mozdulni. – Vannak, akik már órákkal előbb idejönnek, biztos, ami biztos alapon, és persze mindig sokan vannak olyanok is, akik előjegyzés nélkül érkeznek – adta meg a magyarázatot Varga Endre egyetemi docens.

A betegek itt tízpercenként kapnak időpontot, a hivatalos előjegyzés szerint tehát az előírt idő dupláját töltik velük az orvosok. Persze esete válogatja. Tegnap is volt, akire elégnek bizonyult csupán pár perc: Varga doktor megnézte, hogyan gyógyul műtött végtagja vagy összevarrt sebe. És persze olyanok is akadtak, akikkel negyed óráig beszélgetett – gyógyulási esélyről, következő műtétről, vagy csak éppen a családról, a beteg ugyanis azt tartotta fontosnak megosztani vele. – Minden orvosnak egy kicsit pszichológusnak is kell lennie – adott magyarázatot mosolyogva az ilyen esetekben is megmaradó türelmére Varga Endre.

Az orvosok az előírt idő dupláját töltik a betegekkel. Fotó: Segesvári Csaba
Átsétálva az osztály másik részére, a sürgősségi ellátóban sem tűnt sokkal könnyebbnek a szakemberek helyzete. Tizenegy óra és dél között egy perc pihenőideje nem volt a két helyiség között ingázó három orvosnak, egy nővérnek, valamint a munkájukat segítő asszisztensnek.

Miközben egy mentőre váró idős néni percenként érkező kéréseit teljesítették, és egy előző beteg papírmunkáit intézték, már érkeztek is a következők: egy megvert hajléktalan nő, valamint egy férfi, félig levágott ujjal.
– Tipikus nyári baleset – vette kezelésbe a körfűrésszel csontig bevágott ujjat Mitykó János klinikai orvos. Miközben fertőtlenítette és összevarrta, elmondta: fűnyírós, meggyfás és motoros sérültekkel van még tele ebben az időszakban az ügyelet. – Az átlagoshoz képest ez egyelőre nyugodt napnak tűnik – mondta fél órával később, miután a sérülést ellátta, és a hajléktalan asszonyt is elvitték megröntgenezni. – Ennél jóval nagyobb forgalmunk szokott lenni, nagyon ritkán fordul elő, hogy kiürül a rendelő.


Teljesítik a szintidőt

Néhány órás ott-tartózkodásunk alatt tehát kiderült: a traumatológiai klinikát biztosan nem fenyegeti az a veszély, hogy nem kapja meg minden betege után az ellátásért járó pénzt az egészségbiztosítótól arra hivatkozva, hogy a rendelési idő és az ellátott betegszám alapján öt percnél kevesebb időt tölt náluk egy páciens. – Az öt perces minimumot egyébként az itt végzett munka jellege is garantálja – tette hozzá Simonka János Aurél tanszékvezető egyetemi tanár. – Sokkal nagyobb probléma, hogy elseje óta a sürgős eseteket leszámítva beutalót kell kérnünk a betegektől. Sokan ezzel még nincsenek tisztában, így komoly konfliktusokat okozhat a szabály betartása. Hiszen ennek értelmében el kell küldjük őket még akkor is, ha órákon keresztül várakoztak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piramisok homokból, vízből, kagylóőrleményből

Speciális fúrótechnikát fejlesztett ki a szegedi múzeum antropológusa, Varga András. Segítségével… Tovább olvasom