Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Öt poszt lesz fideszesé a régióban

Öt poszton biztos fideszes politikus váltja a szocialistákat a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsban. Az eddig huszonkét tagú grémium – amelyre most Lamperth Mónika kiszivárgott beszéde is ráirányította a figyelmet – idén mintegy hatmilliárd forintnyi állami pénz szétosztásáról döntött. A szegedi reptér is regionális pénzből épül.
Huszonkét ember döntött az elmúlt években a Csongrád, a Bács-Kiskun és Békés megyéből beérkezett vállalkozói és önkormányzati pályázatok támogatásáról a régióban. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács az úgynevezett decentralizált forrásokról határozott. Tagja ennek a testületnek a Csongrád, a Békés és a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke, a szegedi, a kecskeméti, a békéscsabai és a hódmezővásárhelyi polgármester.

Emellett megyénként egy, azaz összesen három kistérségi vezető, a Dél-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság megbízottja, a Nemzeti Területfejlesztési Hivatal régióvezetője, valamint a miniszterek képviselői. Korábban a tárcavezetőket hivatalnokok képviselték, a Fidesz-kormány idején vezették be azt a gyakorlatot, hogy helyi politikusokat bíztak meg a feladattal, ezt a szokást átvette a következő kormány. Így legutóbb például a szentesi alpolgármester, Szűcs Lajos képviselte a környezetvédelmi és vízügyi minisztert, a gazdasági és közlekedési miniszter Török Gusztáv Andor kalocsai szabad demokrata polgármester szájával szólt – ugyanakkor nem politikus, hanem a megyei munkaügyi központ vezetője, Vladiszavlyev András volt a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter delegáltja.

A kormányváltás új minisztériumi struktúrát hozott, kevesebb a tárca, így elvileg kevesebb a kormányképviselő is. Mivel most Kecskeméten a fideszes Zombor Gábor győzött, Békéscsabán pedig Vantara Gyula, s mindhárom megyei közgyűlés elnökét a Fidesz adja, jelentősen megnő az ellenzéki párt súlya a regionális tanácsban is. Azt, hogy ez mire elég, pontosan nem tudni: a DARFT-ot a törvény szerint a közgyűlések megalakulása után össze kell hívni – ugyanakkor készül a területfejlesztési törvény módosítása. Amelyről Lamperth Mónika önkormányzati miniszter azt mondta az MSZP zárt választmányi ülésén, hogy olyan változatot terjeszt a parlament elé, amely a kormánypárti politikusoknak „erős lehetőséget és mandátumot ad".
Ez ellenzékiek szerint azt jelentheti, hogy a minisztériumi képviselők száma fog gyarapodni az új törvényben.

Csongrád megyében regionális pénzből kezdett épülni többek között a szegedi repülőtér, s a makói és a mórahalmi fürdőberuházásokhoz is hozzájárult ez a forrás. A DARFT döntéseivel szemben politikai kritika nemigen fogalmazódott meg Csongrád megyében – annál több például Békésben. Szarvas újjáválasztott fideszes polgármestere, Babák Mihály lapunknak azt mondta, igenis megérezték az előző ciklusban a kormánypárti befolyást a DARFT-ban: a város jelentős turisztikai pályázata vitatott körülmények között került a nem támogatottak közé, de tudomásul vették a helyzetet, és máshová pályáztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka a fejlesztési munka dandárjáról

A város érdeke, hogy végigvigyük azokat a folyamatokat, amelyeket megalapoztunk, elkezdtünk –… Tovább olvasom