Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Öt tömés elég a diplomához?

Harminckét százalékos betegellátási finanszírozási forrás megvonásával sújtja a fogorvosképzést a kormány. Ez ellen tiltakozik a négy érintett magyarországi egyetem. A Szegedi Tudományegyetem fogorvos-tudományi szakvezetője, Fazekas András szerint veszélybe kerül a gyakorlati képzés minősége.
Fotó: Karnok Csaba
Növelni kell az államilag finanszírozott képzésre járó hallgatók számát – jelentette ki az egészségügyi miniszter a múlt év második felében. Ugyanakkor decemberben olyan rendeletet fogadott el a kormány, mi szerint 32 százalékkal csökkenteni kell az egészségbiztosítási alapból az egyes egészségügyi szolgáltatásokra kifizetett összeget. Ez azt jelenti, hogy megszüntettek olyan, kevésbé hatékonynak minősített praxisokat, amelyek egyébként a fogorvostan szakos hallgatók gyakorlati képzését és az úgynevezett egyetemi, vagyis az alap- és a szakellátás „feletti" szintű betegellátást szolgálták.

E jelentős forrásmegvonás ellen tiltakozását fejezte ki a fogorvosok négy magyarországi egyetemi képzőhelye, így a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Fogorvostudományi Szak Fogászati és Szájsebészeti Klinikája is.

– Óriási az érdeklődés a fogorvosképzés iránt, idegen nyelven is oktatunk, így aztán a kapacitásunkat időnként 30–40 százalékkal is túlteljesítve dolgozunk – vázolta a helyzetet az SZTE fogorvos-tudományi szakának vezetője, Fazekas András professzor. Szakmai körökben Indiától az Amerikai Egyesült Államokon át Iránig elismert, hogy Szegeden az európai színvonalú képzés sarokköveit az uniós normák jelentik. Az egyik sarokkő a gyakorlatorientáltság és annak jó színvonala, amit most romokba dönthet a betegellátási finanszírozási forrásokból történt 32 százalékos forrásmegvonás.

A betegbiztosítónak jól képzett orvosokra van szüksége. E kiindulópont alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Szegeden 19, az oktatást is szolgáló fogorvosi praxist támogatott. Ezek között olyanok is helyet kaptak, mint például a vérzékeny betegek fogászati ellátását biztosító praxis, mely jellegénél fogva nem tartozhat a leghatékonyabb „nagy forgalmú" szolgáltatások közé, ugyanakkor életmentő készségek elsajátítását teszi lehetővé. Azonban a kormányrendelet az ilyen „tartósan kihasználatlan" kapacitásokért nem fizet, azaz elszívja a pénzt az ilyen képzési helyekről. E lépés a Szegedi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján azzal a következménnyel jár, hogy idén 18 millió 600 ezer forinttal ismét kevesebb pénz fog rendelkezésre állni a képzéshez.

– Arra kényszerülünk, hogy csökkentsük költségeinket – jelentette ki Fazekas professzor. Ez azt jelenti, hogy vagy elbocsátanak néhány embert, vagy visszafogják a dologi kiadásokat. Ez utóbbi azzal jár, hogy egy-egy hallgató egy-egy fogtömés típusból például nem tizenötöt, hanem csak ötöt készíthet el a gyakorlati képzése során, mégis diplomát kap. Mintha nem is fogorvosokat, hanem felcsereket képzenének Magyarországon. Egy olyan országban, amely a szájüregi daganatos halálozás alapján első a világon, ahol a fogszuvasodás gyakorisága többszöröse az európai átlagnak és ahol a legtöbb 65 évesnél idősebb ember fogatlan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták Szeged költségvetését

Elfogadták tegnap a 2006-os városi költségvetést, ami a kormánypárti képviselők szerint biztosítja,… Tovább olvasom