Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Öt új aknafedőt tesztelnek

Két céghez, a vízműhöz és a közútkezelőhöz tartozik a rengeteg megsüllyedt csatornafedél javítása a szegedi nagykörúton. Megkérdeztük, melyikük, és miért épp azt az ötöt javítja, ami most végre elkészül.
Ma elkészül az öt kiválasztott csatornafedő, amelyet tesztelnek Fotó: Segesvári Csaba
– Nem dodzsem! Ne cikázzon! – rivallt rám az oktatóm tizenöt éve, mikor vezetni tanultam, és egyre rutinosabban félrerántottam a kormányt egy-egy úthiba láttán. Igaz, nem volt a mi kisvárosunkban a szegedihez fogható nagykörút. Mert ha ezt az én oktatóm látta volna, szlalomozni tanított volna inkább. A minap a Kálvária sugárútról kanyarodtam ki a Londoni körútra. Az aknatetők és az esővízrácsok mind annyira a kocsikerék nyomvonalán vannak, hogy egy merő zötyögés a külső sávban menni. Előttem termetes kamionok imbolyogtak, kerülgettek, életveszélyesen átcsapódva a belső sávba. Mögöttem busz fékezett, mert kerülni nem mert, de biztos, ami biztos, lassan kecmergett át a mélyedéseken. Mire a Szilléri sugárútig értem, megszületett bennem az elhatározás: megszámolom az aknafedőket.

Nem hittem a szememnek; az aknafedelek, az esővizet elvezető rácsok és a kicsi szögletes fémtetők versenyében 41 fémcsapdával a Londoni körút belváros felőli oldala vezet. És nem is itt a legelképesztőbb a helyzet. A Mars térnél méretes aszfalthullámok sodorják el a figyelmetlen vezetőt, de mihelyst a Párizsi körút 40 akadályához ér, kezdi értékelni a maga mögött hagyott szakaszt. Itt a fedők és tetők bemélyedtek, veszélyes gödröket képeztek a burkolatban. Ehhez képest elhanyagolható a Brüsszeli körút 26 és a Római 10 csatornafedele.

Ezért volt hétfőn üdítő látvány a Brüsszeli körúti sávlezárás. Nem
Állami és városi

A közútkezelő adatai szerint idén a Szegeden átvezető állami főutak karbantartására 25 millió forintot költhetnek. (Elsődleges feladatuk a települések közötti utak kezelése, karbantartása.) A város önkormányzata – a csatornázás utáni útépítéseken kívül – több mint 400 millió forintot költött az utcák javítására az idén.  
fenyegeti többé veszély a lengéscsillapítót, a dísztárcsákat, végre javítanak – gondolhattuk. Az aknafedeleket felügyelő Szegedi Vízmű Zrt. szűkszavú válaszából csak az derült ki, amit mi is láttunk: egyelőre öt fedlapot javítanak. Új a technológia, még csak ezután tesztelik. A nagykörutat kezelő Magyar Közút Kht. megyei igazgatósága sem biztatott: Kárász József osztályvezető elmondta, az öt csatornatetőt a vízművel közös közúti felmérés során a legrosszabbak közül választották ki. Övék az aszfaltmunka, ami közel százezer forintba kerül.

Idén hasonló helyreállításra nem költöttek, a vízmű saját forrásból javíttatta az aknatetőket. Ha a javítás sikerül, folytatják máshol is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi újoncok a képviselők között

Hét újonc került be a negyvenkét tagú szegedi közgyűlésbe. Hatan a jobboldali pártok támogatásával,… Tovább olvasom