Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Ötből négy embernek anyagi gond a temetés

Csongrád megye - Köztemetés, segély, részletfizetés, urnahazavitel – így spórolhat az, akinek nincs pénze arra, hogy hozzátartozóját eltemettesse. A szociális temetés intézménye még nem működik.
Egy temetés kifizetése ötből négy embernek okozna anyagi problémát – derül ki a CIG Pannónia kutatásaiból. Átlagosan több mint két és fél havi nyugdíj összegébe kerül a temetkezés, de a területi eltérés jelentős. A dél-alföldi régió a középkategóriában van. Urnás végtisztességért – a biztosító társaság felmérése szerint – az átlag nyugdíj kétszeresét (nagyjából 220 ezret), a hagyományosért 2,8-szeresét (310 ezret) kell kifizetni.

A válaszadók kétharmada úgy véli, a megfelelő búcsúztatás a közeli hozzátartozók dolga. 46 százalék szerint ez mindenkinek a saját felelőssége is. Annak ellenére, hogy sokaknak jelentene gondot egy temetés, csak 5 százalék választaná a legolcsóbb megoldást, és 70 százalék törekedne az ésszerűségre. Saját végtisztessége miatt a válaszolók negyede aggódik: nem tudja, ki temetteti el, illetve fél, hogy rokonainak lesz-e rá pénze.

– Édesanyánk olyan felekezeti idősotthonban halt meg, amely magára vállalta a temetés intézését, adott sírhelyet és búcsúztatta. A többi költséget a megtakarításaiból fizettük, ez nem volt teher. Összesen 300 ezerbe került a temetés a koporsótól a sírkővésésen át a családi koszorúig – hallottuk a szegedi Andrástól. Gáborék hamvasztást kértek az édesapjuknak, erre, a gyászmisére és az urnasírra 400 ezret költöttek; személyi kölcsönt vettek fel a felére, a többit az öccsével adták össze.

Előkészület. A koporsós temetések költsége 140-150 ezer forinttól indul. Fotó: Karnok Csaba
Előkészület. A koporsós temetések költsége 140-150 ezer forinttól indul. Fotó: Karnok Csaba

– Az utóbbi időben gyarapodik a koporsós temetések száma, talán valamivel több pénzük van rá a családoknak – tájékoztatott Balogi Dániel, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a hamvasztásnak hatósági ára van, nem náluk csapódik le a trükközés, hanem némelyik szolgáltatónál, amely a kegyeleti cikkeket megdrágítva adja tovább. Az önkormányzati temetőkben 70-80 ezerért megoldható az urnás, 140-150 ezerből a testtemetés. Részletfizetést nem kérnek a rokonok, holott van ilyen. A szociális temetést – ahol a hozzátartozók is besegíthetnek a munkájukkal – januárig felfüggesztették a törvényhozók. (Két éve még minden tizedik urnát hazavitték a rokonok.)

Novkov Veszelinkától, a polgármesteri hivatal humán közszolgáltató iroda vezetőjétől megtudtuk, csökken a temetési segélyt kérők száma. Tavaly az év első öt hónapjában a város 3,7 milliót költött erre a célra, idén 2,6 milliót. A köztemetések száma nem változik; évről évre nagyjából 100 embert kell az önkormányzatnak

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófa idején behívhatóak az önkéntesek

Miniünnepségen vehették át a katasztrófavédelemtől önkéntes mentőigazolványukat szombaton délelőtt Csongrád megye 7 járási és 1 megyei önkéntes mentőcsoportja. Tovább olvasom