Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Otellóként térne vissza José Cura

José Cura (képünkön) énekelné Otello szerepét jövő áprilisban a Szegedi Nemzeti Színházban. Az argentin származású világsztár 2001 nyarán már járt itt: óriási sikert aratott koncertje a Dóm téren.
Szenzációszámba menő bejelentést tett Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója: jövő áprilisban valószínűleg José Cura énekli Otello szerepét a nagyszínházban. A népszerű Verdi-operát a jelenleg Velencében posztgraduális képzésben zenés színházi rendezést tanuló szegedi Anger Ferenc állítja majd színpadra.

– Az ismert impresszárió, Bokor Roland a napokban szállítja az előszerződést. Ebben – reményeink szerint – azt olvashatjuk majd, hogy 2008 áprilisában három Otello-előadást énekel a világsztár tenorista a nagyszínházban. José Cura két ülőpróbán és színpadi próbán is részt vesz. Ebben az a szenzáció, hogy már többször fellépett Magyarországon, de mindig csak koncerten énekelt, színházi előadásban még sohasem – mondja Székhelyi József. Cura a Verdi-opera címszerepét évekkel ezelőtt már Washingtonban és New Yorkban is énekelte. Nem sokkal azután, 2001 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon is fellépett. Akkor rekordnak számított, hogy a legdrágább jegyek 15 ezer forintba kerültek. Információink szerint a sztártenor jó szívvel emlékszik a Dóm téri koncertjére.

– Már megismerte a színházépületet is, és boldogan jön vissza Szegedre. Az Otello fontos mérföldkő a pályáján, az is lehetséges, hogy szeretné ismét „beénekelni" a szerepet. Természetesen José Cura a nemzetközi operaéletben a hasonló nagyságrendű európai színházakban szokásos gázsiért lép fel nálunk is. Ez tükröződik majd a jegyárainkban – hangsúlyozza Székhelyi József, aki úgy véli, tavaly februárban Rost Andrea vendégszereplése is azt mutatta: a szegedi közönség hajlandó megfizetni annak az árát, hogy olykor-olykor világsztárokat is láthasson.

Rost Andrea a Dóm téri forró fogadtatása után kifejezetten szerette volna a szegedi kőszínházban elénekelni a Lammermoori Luciát. Maradt még valami mítosza a városnak, a Vaszy Viktor által megteremtett operaegyüttesnek – mondja Székhelyi József. – Ráadásul az Magyar Állami Operaház jó ideje krízisben, hektikusan működik, ami nem tett jót a magyar operakultúrának. Szegeden ahhoz képest viszonylagos nyugalom van, szorgalmasan tesszük a dolgunkat, az elmúlt években is sikeres produkciók születtek. Ez olyan világsztárok figyelmét sem kerülte el, mint Rost Andrea vagy José Cura.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beázhat a Feszty-körkép

Tíz éve nem sikerült rendes tetőt építeni a megye leglátogatottabb kiállítóhelyének legfontosabb… Tovább olvasom