Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Ötmegállós sörtúrán jártunk Szegeden

Szeged - Nem feltétlenül kell a müncheni Oktoberfestre utaznia annak, aki különleges sörökre szomjazik – néhány szegedi étteremben, sörözőben is rábukkanhatunk kuriózumnak számító „folyékony kenyérre".
A Bajor étterem és sörözőben kilenc évvel ezelőtt még saját készítésű sörrel várták a vendégeket. – Naponta ötszázötven litert főztünk, de csak ötven litert tudtunk eladni. Veszteséges volt, ezért bezártuk a gyárat – mondja Zádori Zoltán étteremvezető. Sörtúránk első állomásán megtudjuk, miből készül az aranyló ital – víz, maláta, komló és élesztő –, hogyan készítik és milyen fajtái vannak. Az étteremben az ínyencek akár ír fekete sört is ihatnak – ötszázötven forintért. Ennek az az érdekessége, hogy a fekete üvegben golyó lötyög, amitől habosabb lesz a sör a kiöntésekor, így olyan, mintha csapoltat innánk. A hagyományosabbat kedvelők a HB-ből és a Pilsnerből csapoltathatnak, előbbiből fél litert 410, utóbbiból 460 forintért.

Sörünnep

A Vedres szakközépiskola felújításának befejeztével jövő ősszel ismét megrendezheti sörünnepét, ezúttal tizedik alkalommal a Bajor étterem és söröző. – A müncheni Oktoberfest mintájára sörpadokon foglalhatnak helyet a vendégek. Üvegpohárból és üvegkorsóból ihatják a sört, a sülteket pedig pincérek szolgálják majd fel – tudtuk meg Zádori Zoltán étteremvezetőtől.

– Nyolcvan-húsz arányban csapolt sört isznak az emberek, főleg a férfiak, de esetenként a nők is. Míg régen a munka után volt idő a sörözgetésre, a mai rohanó világban nem engedhetik meg maguknak olyan gyakran – véli az étteremvezető.

A John Bull Pub vendégei közül mégis sokan szakítanak időt az árpalé élvezetére – meccsnézés közben is kortyolgathatják a kizárólag importból származó különlegességeket. – Angol és dán söröket kínálunk a vendégeknek, mindegyik prémium, azaz felső kategóriás, kizárólag csapolt – halljuk Ditrich Gyula üzletvezetőtől. A különleges, fekete ír Guinness négy decije itt 600 forintba kerül.

Különlegességekből a 7-es megállóban is nagy a választék. Kiss Szabolcs üzletvezető a nők kedvencét is megmutatja: Hoegarden belga vagy fehér szűretlen narancsos sör, narancskarikákkal megspékelve – egy korsóval 400 forintért. A finomságot Csongrád megyében kizárólag a villamosnál csapolják. Megtudjuk, habár nyáron nagyobb a kereslet, ősszel is sokan isszák a „beszélgetős söröket", amelyeknek kisebb az alkoholtartalma.

Ezekből a Sörpatikában sincs hiány. A népszerű sörközpontot négy óra után ellepik az egyetemisták, akik húszfajta üveges és négyféle csapolt közül válogathatnak. Aki este 8 és 9 óra között, vagyis a „Boldog órában" rendel egy korsóval, kap mellé egy pohárral a folyékony kenyérből ajándékba.

Felújítják a Brnóit

A Kelemen utcai Brnói söröző vendégei ne aggódjanak a „szétszedett" üzlethelyiség láttán. Győri Zsolttól megtudtuk, nem történt tulajdonosváltás. A felújításra a színvonal emelése miatt volt szükség. A hely továbbra is a cseh sörözők stílusában működik majd. Az árak is a régiek maradnak, mindössze az étlap kínálatát bővítik néhány újdonsággal. A tulajdonos elmondta, a tervek szerint november második hetében nyitják meg újra az éttermet és sörözőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egymásért újra segíti Mehmet Karcsikát

Szeged - Döntött a gyámhivatal, Mehmet Tüysüz novembertől találkozhat a fiával. Igaz, egyelőre… Tovább olvasom