Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Ötmilliárdos irodaház a szegedi Bertalan hídnál

Szeged - Ötmilliárdos irodaház épül Újszegeden, a Bertalan híd lábánál, az Arcadom beruházásában. Két ütemben készül el, a munkát még az idén elkezdik.

A szintenként 3700 négyzetméteres épület „zöld kapcsolatára" is gondoltak a beruházók. Potenciális bérlőben nincs hiány, a szakemberek szerint komoly igény mutatkozik ilyen típusú irodaházra Szegeden.

Mint lapunkban már írtuk, Újszegeden, a Bertalan híd lábánál, a Közép kikötő sor és Szent-Györgyi Albert utca által határolt területen irodaházat épít a Demján Sándor érdekeltségi köréhez tartozó Arcadom. A beruházás értéke több mint ötmilliárd forint, a telket a várostól 175 millióért vásárolták meg. Az irodaház neve Partiscum lesz, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói pályázatán ez lett a befutó.

A beruházással két ütemben, összesen 16 ezer 800 négyzetméter bérbe adható irodaterületű ingatlanfejlesztés kezdődik. Ez lesz a Tisza-parti város első „A" kategóriás irodaháza. Az ötemeletes épület kivitelezése az év második felében indul, az első ütem várhatóan 2009 második felében készül el.

A szintenként 3700 négyzetméteres épület zöld kapcsolatára is gondoltak a beruházók.
Látványterv

A szegedi alvállalkozók bevonásával kapcsolatban Kiss Andrea, az Arcadom kommunikációs vezetője elmondta: mint minden projektjüknél, a szegedinél is törekednek a helyi vállalkozók bevonására, százalékos arányt azonban még korai lenne mondani. Arra a felvetésre, hogy az újszegedi helyszínnél figyelembe vették-e a város „hídszűkületét", azt a választ kaptuk, hogy végeztek közlekedési hatásvizsgálatot, és a beruházás során igyekeznek figyelemmel lenni a város igényeire. A potenciális bérlőkkel kapcsolatban Kiss Andrea elmondta, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak, de a konkrét bérleti szerződéseket várhatóan csak az átadás körüli időpontban tudják megkötni. A kommunikációs vezető egy zöld ígéretet is tett: „Az irodaház körül megvalósuló kertet és zöld területet közösségi célokra kívánjuk felhasználni, közvetlen kapcsolattal a Tiszához, sétányokkal, kellemes park kialakításával."

A szintenként 3700 négyzetméteres irodaházban recepció, 24 órás biztonsági szolgálat, étterem és kávézó is lesz. Az épületen belül 230, közelében további 65 szabadtéri parkolóhelyet hoznak létre. Bérlőként elsősorban a nagyobb, szolgáltatásokkal és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégekre, másrészt a helyi vagy Szeged környékén jelen lévő országos vállalkozásokra számítanak.

Óriásberuházás Szegeden – Ötmilliárd forintba kerül a 17 ezer négyzetméter.
Látványterv

Ezt erősíti meg Susányi Tamás, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezetője is. Számos tanulmány vizsgálta Szegeden az ún. szolgáltató központok (shared service center) elhelyezésének lehetőségét. Mint kiderült, a város munkaerő tekintetében jó adottságokkal rendelkezik. Az ügyvezető szerint problémát jelent a cégek fizikai elhelyezése – a városban sem mennyiségben, sem minőségben nem található megfelelő iroda. A betelepülési szándékra jó példát jelent a Magyar Telekom, amely a Hafnertelep helyén épülő kétezer négyzetméteres korszerű call centerében 270 ügyfélkapcsolati munkahelyén körülbelül 400 dolgozónak kínál állást.

Susányi Tamás szerint ezen túlmenően is vannak megkeresések, ám a néhány száz fő kiszolgálására alkalmas irodának szűkében van Szeged. Az utóbbi időben megerősödött a szoftverfejlesztő cégek érdeklődése is, ma már szinte kéthetente jelenik meg cég szegedi helyigénnyel. Ezeket esetileg el lehet helyezni, de messze nem az optimális megoldással.

Átléphet a piac Szegeden

Amíg nincs megfelelő infrastruktúra, addig a cégek sem jönnek Szegedre, de igaz az is, hogy a bérlők közvetlen érdeklődése nélkül nem indulhat el beruházás. Természetesen fennáll az a veszély, ha sokáig nem leszünk képesek megfelelő infrastruktúrát biztosítani a betelepülni akaróknak, akkor a piac átlép Szegeden – mondja Susányi Tamás.

Olvasóink írták

 • 16. klj_54 2008. július 03. 17:25
  „Nem szégyenfolt Szeged!
  A mai magyar valóság ilyen. Az únió csak egy keret amelyet lehet jól (lásd: Írország, Spanyolország) megtölteni és lehet rosszul.
  Nem egy telephely nagysága dönti el, hogy a termék mekkora értéket képvisel.
  Mindenesetre marhaságnak tartom a tiszapartra ilyen ház építését.
  De ahogy a Ti úgy az én véleményemre is nagyívben tesznek a döntéshozók:(”
 • 15. szocsobá 2008. március 12. 19:32
  „Nagyon jó mert dübörög a gazdaság,föleg Szegedé! Áruházakbol lakoparkokbol Tiszát lehet keriteni,de termelő tevékenységet folytato üzemek folyamatosan megszünnek,vagy más városba települnek.Már Morahalom,Vásárhely,Kecskemét is megelőzőtt bennünke!SZEGED MAGYARO. GAZDASÁGI SZÉGYENFOLTJA!!!”
 • 14. Dzuik 2008. március 11. 22:49
  „Konkrétan tudok egy cégről, aki 150 főt szeretett volna elhelyezni 2008. január elsejével. Szegeden nem volt megfelelő irodalehetőség. Debrecenben sem (mondjuk ez nekünk érdektelen). Ma az infoparkban van Bpesten és bővítik 100 fővel 1 éven belül, ez kinek rossz? Lehet sírni, de lassan Szegeden csak egyetem lesz, mert a termelő cégek már átlépték a határt, ha a tudás intenzív cégeket sem fogjuk meg, ők sem fognak várakozni (lásd első példám) Egy multi szolgáltatást keres azonnal, nem fog építeni és nem várakozik!”
 • 13. Konrad 2008. március 10. 19:40
  „Szegeden ilyen szintű irodaház nincs. Ráadásul ez olyan környéken épül, ami az érintettek számára könnyen megközelíthető: nem kell átbumlizni a hídon, hiszen jórészt Újszegeden laknak azok, akik majd itt bérelnek ÉS kocsival járnak. De Szegedről is egyszerűbb erre jönni reggelente.
  Lesz végre egy hely, ami Szeged képzelt nagyságának megfelelően reprezentatív...”
 • 12. FossiL 2008. március 10. 15:40
  „Emberek, úgy látom nem örültök a modernizációnak, hogy pénzt hoznak a városba! Ejnye meg bejnye!”
 • 11. l 2008. március 10. 14:58
  „máshol nem lenne neki jobb?
  Újszegedet miért kell tönkre tenni?
  a korondi utcai orvosi rendelő melletti házat is lebontották és már az alapoknál vannak. Csak sajna azok a lakások nagyon tréek lesznek és a parkolásra sem gondoltak, mert aki már ott lakik annak is nehéz ezt megoldani, mert harc megy minden parkoló helyért a környéken.”
 • 10. k 2008. március 10. 13:07
  „A Centrum mellett nem fér el?? :-)”
 • 9. Mil 2008. március 10. 11:53
  „Egyáltalán: hova kell ennyi iroda, kinek? Amikor nem is igen van gazdasági tevékenység ebben a városban, amennyi van, annak bőven elég sztem annyi iroda, amennyi van. Miért nem valahol a logisztikai központnál húzzák fel a pusztaságban, miért az ártéri erdőben??”
 • 8. Mil 2008. március 10. 11:51
  „Qrva jó, hogy egy csomó fát ki kell vágni ehhez. A f@szé kell minden zöldterületet beépíteni??”
 • 7. Vega 2008. március 10. 11:38
  „"ha sokáig nem leszünk képesek megfelelő infrastruktúrát biztosítani a betelepülni akaróknak, akkor a piac átlép Szegeden"
  sokan mar át is leptek.”
 • 6. FossiL 2008. március 10. 11:10
  „Érdekes, az Arcadom honlapján kicsit másképp fest az épület, pedig első felindulásból majdnem benyögtem, hogy "neoszoc", mégcsak nem is a manapság divatos retro! Mindenesetre, ha valóban megtelik (???), és az első ütem után nem omlik magába a beruházás, ám legyen! De remélem a városfejlesztési iroda vagy az építésügyi hatóság azért - a "meggyőző" érvek ellenére - olyan terveket hagyott jóvá, amire rá lehet majd nézni hányás nélkül! A civil lakosság felé nyitott funkciók pedig nagyon pzitívak, kávéházból, étteremből sosem elég, zöld területből, rendezett parkokból pláne!
  Mostmár csak annyit tudok hozzáfűzni: Hajrá infrastruktúra, fejlődj, fejlődj!”
 • 5. ego 2008. március 10. 10:46
  „Ostakkó méé fájaz neköd, táán a tepézedbű épül paraszt?”
 • 4. Jóska 2008. március 10. 10:21
  „1: persze hogy üres, ki a fene akar odamenni 8x annyi bérleti díjért? Nem véletlen hogy a Plázákba meg ilyen helyekre megy aki tud.”
 • 3. kovalens 2008. március 10. 10:20
  „Durván 300 ezer forintos négyzetméterár, ennyibe lakások is kerülnek majd a volt Hafner telep helyén most épülő új házban.”
 • 2. mani mani 2008. március 10. 08:05
  „ezt a házat bizony aranyból építik ennyiért”
 • 1. madártej 2008. március 10. 08:04
  „Dübörög a pannon puma, csak a Belváros van tele üres irodaházakkal, mint a Mávig., a Posta, stb,stb.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feléledhet a korábbi özvegyi nyugdíj

Szeged - Ismételten kérelmezheti az özvegyi nyugdíj felélesztését, akit korábban már elutasított a nyugdíjbiztosító azzal, hogy tíz éven túl következtek be a jogosultsági feltételek. Tovább olvasom