Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Ötmilliós hűtőkészülék a koraszülöttek gyógyításához

Szeged - Több mint ötmillió forint értékű hűtőkészüléket vásárolt támogatók segítségével a Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ koraszülött intenzív osztályának.
Csoma Zsanett bőrgyógyász, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: régóta készültek a hűtőkészülék beszerzésére, de a nagy áttörést az hozta, hogy szeptemberben sikeres jótékonysági koncertet tartottak a Szegedi Nemzeti Színházban. Ezen felül jelentős támogatást kaptak a Richter Gedeon Nyrt.-től, Kiss-Rigó László megyés püspöktől, a Szeged Első Lions Klubtól és cégektől.

– Néhány évtizeddel korábban egy ezer gramm körüli kisbabának nem volt sok esélye, hogy életben maradjon, ma már a nyolcszáz gramm fölött születettek 80-90 százaléka életben marad, és egészségesen lehet hazaadni – hangsúlyozta Csoma Zsanett az ünnepségen, ahol a Richter Gedeon Nyrt.-t Bogsch Erik vezérigazgató és Zolnay Kriszta igazgatósági tag, az egyetemet pedig Kemény Lajos rektorhelyettes, Bari Ferenc dékán és Bereczki Csaba tanszékvezető, a gyermekklinika igazgatója képviselte.

A Szegeden átadott műszerhez hasonló csupán egy van az országban. Fotó: Karnok Csaba
A Szegeden átadott műszerhez hasonló csupán egy van az országban. Fotó: Karnok Csaba

Franczia Péter neonatológus szakorvos, a koraszülött intenzív osztály vezetője közölte: a korszerű hűtőberendezéssel az oxigénhiánnyal világra jött újszülöttek minőségi túlélését lehet biztosítani. A berendezésnek az idegrendszeri károsodások megelőzésében van nagyon nagy szerepe. Magyarországon a szegedin kívül egy hasonló műszer áll rendelkezésre az újszülöttek intenzív ellátásában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körültekintő vásárlásra figyelmeztet a rendőrség

Bűnmegelőzési szórólapokat, kártyanaptárt és a segélyhívók számaival ellátott kártyákat osztogatnak a Széchenyi téri karácsonyi vásárban a rendőrök. Tovább olvasom