Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Ötödével csökken a múzeum büdzséje

Szeged - Kevesebb pénzből gazdálkodhat idén Csongrád megye, így közvetve az intézményei is. A múzeumokban már csak a dolgozók béréből tudnak takarékoskodni.
Előzetes információk szerint mintegy nyolcvanmillió forinttal kevesebb összegből gazdálkodhatnak idén a Csongrád megyei múzeumok, amit csak a dolgozók béréből tudnak megtakarítani. Zombori István igazgató szerint most már nincs miből spórolni.

– Tavaly a szegedi, szentesi, makói, csongrádi és szegvári múzeumok összesen 405 millió forintból gazdálkodtak. Ebből 150 millió állami, több mint 210 millió megyei önkormányzati támogatás, a többi pedig az intézmények saját pénze volt. Idén 60 millióval kevesebbet kapunk az államtól, és mivel a megye is csökkenteni kényszerül, mintegy 80 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatunk. Ez a költségvetésünk 20 százaléka, ezért tíz státust kell megszüntetnünk. Az is biztos, hogy a kiállítási programjainkat át kell rendezni.

Mivel 35 milliót az épületek működtetésére költenek, 25 millióból pedig a dologi kiadásokat fedezik, csak a dolgozók béréből tudnak spórolni. Két dolgozó nyugdíjba vonul, nyolcan pedig prémiumévre mennek, azaz kevesebb óraszámban, kevesebb pénzért dolgoznak tovább. A végleges számok csak februárban derülnek ki, amikor a megye elfogadja a költségvetését. Magyar Anna, a múzeumokat fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke a kisebb támogatást azzal indokolta, hogy a kormány költségvetése miatt idén közel 2 milliárd forinttal gazdálkodhatnak kevesebb pénzből, mint tavaly. – Ezt akkor tudnánk ellensúlyozni, ha azonnal bezárnánk a szentesi, a makói és a pusztamérgesi középiskolát, illetve a levéltári hálózatot. Ilyen radikális lépésre azonban nem kényszeríthetnek bennünket. Ezért 2009 utolsó közgyűlésén költségcsökkentő stratégiák kidolgozására kértük az intézményvezetőinket, és 57 fős létszámcsökkentésről döntöttünk.

Tájékoztatása szerint ez betöltetlen álláshelyeket, nyugdíjasokat érint, illetve többen a prémiuméves nyugdíjat választhatják, tehát rendszeres jövedelem nélkül senki nem marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

44 országban nézik a Metropolitan Opera előadásait

Félidőnél tart a Belvárosi moziban a New York-i Metropolitanből közvetített operasorozat, szombat este Richard Strauss darabját, A rózsalovagot láthatja a közönség. Tovább olvasom