Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Otthagyják a beteget a mentők

Az ország összes ülőbeteg-szállító járművét visszavonta a mentőszolgálat, így az egyébként nem kötelező feladatnak számító betegszállítást a jövőben valószínűleg még kevesebb esetben végzi majd el. Akinek tehát vizsgálatra kell mennie más intézménybe, vagy éppen haza készül, sok esetben valószínűleg magának kell majd gondoskodnia utazásáról.
A tartós kánikulára hivatkozva az Országos Mentőszolgálat bejelentette: a nem sürgős, szakkíséretet nem igénylő betegszállításokat – például a kórházból való hazaszállítást – csak korlátozott számban vállalja. Az intézkedésre a magyarázat szerint azért volt szükség, mert a hőség miatt az átlagosnál több rosszulléthez hívják őket, a betegszállítás pedig ezt a megnövekedett igénybevételt még tovább terhelné.

Nem a hőség az oka

Úgy tudjuk azonban, hogy a betegszállítások számát nem a hőség miatt csökkentették: arról már másfél hete megszületett a döntés. A korlátozás pedig nem csupán ideiglenes: a mentőszolgálat vezetősége az országban valamennyi betegszállító mikrobuszt központilag visszarendelt az állomásokról, így a helyi szervezetek már ha akarnának, sem tudnának úgynevezett ülőbetegeket vinni egyik egészségügyi intézményből a másikba, vagy éppen haza.

Kórházban ragadó páciensek

Minderről néhány egészségügyi intézmény már értesült is – igaz, csak informálisan. Így például a Szegedi Városi Oktató Kórház főigazgatóját is felhívták ezzel kapcsolatban a múlt héten. – Az az igazság, hogy a betegszállítás annyit romlott az elmúlt fél évben, hogy már észre sem lehet venni az újabb megszorítást – mondta Pajor László. – Rendszeresen előfordul, hogy a beteg nálunk ragad, ezért torlódás alakul ki. Sőt: arra is volt példa, hogy a beteg nem ért oda az időpontra beosztott vizsgálatra, mert nem jött érte a mentő. Nem véletlen, hogy már korábban elgondolkoztunk azon, veszünk egy saját kisbuszt.

Az egészségügyi intézményekben tehát már tudnak a július 15-i keltezésű döntésről, érdeklődésünkre az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-vezetője, Győrfi Pál mégis tagadta, hogy megszüntetnék az ülőbeteg-szállítást. – Egyszerűen arról van szó, hogy az évek óta kihasználatlanul álló mikrobuszokat a fejlesztési program keretén belül kivontuk az állományból – mondta. A szóvivő mindezek után még hozzátette: a mentőszolgálat kötelező alapfeladatai közé csupán a mentés, a sürgősségi ellátás, valamint a sürgős szállítás tartozik, az ülőbeteg-szállítás nem.

Ellentétben a kommunikációs igazgató állításával mi úgy tudjuk, a mentőállomások zömén – így a szegedin is – a rendelkezés megszületéséig folyamatos használatban voltak ezek a betegszállító járművek, melyekkel egyszerre akár hat pácienst is tudtak utaztatni. Szerettük volna, ha mindezt a szegedi mentőállomás illetékesei megerősítik, ám ők kérdéseinkkel Győrfi Pálhoz irányítottak bennünket.

„Hívjon taxit!"

Az mindenesetre biztos: a jövőben még kevesebb esély lesz arra, hogy ha valakit szállítani kell, mentővel, ingyen meg lehet majd oldani. Mivel pedig az egészségügyi intézményeknek súlyos veszteséget jelent a kelleténél akár csak egy nappal tovább maradó beteg, bizonyosan egyre többen hallják majd a tanácsot: „Tessék megkérni valakit, hogy vigye el. Vagy hívjon egy taxit!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánffi István: A magyar ember az erős szódát szereti

A rendes forgalom másfélszeresét méri a mostani forróságban Bánffi István. A szegedi szódás… Tovább olvasom