Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Otthon etessék a cicákat, ne az utcán!

Szeged - Mindennaposak az összetűzések a macskákat az utcán etetők és azok között, akik ezt kifogásolják. Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt mondja, aki enni akar adni a macskáknak, vigye föl és etesse őket otthon.
„Életveszélyesen megfenyegették Szegeden a kiscirmos etetőjét, a cicának pedig mérgezést ígértek a környék lakói. Kutyákat uszítanak rá, a téli búvóhelyét feldúlták" – írta a Facebook-on a közelmúltban Nyitrai Ágnes. A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületének elnöke szerint mindennaposak az összetűzések a cicákat etető kisnyugdíjasok és az azt kifogásolók között.

A Dugonics temető közelében kis házikókat építettek a kóbor macskáknak a cicabarátok. A szerző felvétele.
A Dugonics temető közelében kis házikókat építettek a kóbor macskáknak a cicabarátok.
A szerző felvétele.

– Közös nevezőre kell jutni. A butácska emberek, akik odaszoktatják a macskákat azzal, hogy etetik őket, nem érik fel ésszel, hogy ezt ne olyan helyen tegyék, ahol gyerekek is megfordulnak. Elkerülhetetlen, hogy egy kinti macska férges legyen. Ha a homokozóba végzi a dolgát, kisgyermeket is könnyen megfertőzhetnek a paraziták – fogalmazott Nyitrai Ágnes, aki 2008 óta foglalkozik állatvédelemmel. Az állatvédő szerint jogosan háborognak, akik azt kifogásolják, hogy az utcán rohad, büdösödik az otthagyott ételmaradék.

A cicamentők rendkívül szűkös költségvetésből gazdálkodnak, így nem sokat tudnak tenni a kóbor macskák ivartalanítása érdekében. Az is probléma, hogy akik etetik a macskákat, azok az orvosi költségeket már nem vállalják, a beteg állatok pedig nemcsak egymást, hanem az embert is megfertőzhetik. – Joga van-e bárkinek megfenyegetnie egy kisnyugdíjast, azért mert macskát etet az utcán? – tette fel a kérdést Nyitrai Ágnes.

– Minden háziállatot, ami az utcára kerül, próbálunk megmenteni. A macskákkal sokkal nehezebb dolgunk van, mint a kutyákkal, hiszen el tudnak bújni olyan helyre, ahová nem tudunk utánuk menni – kezdte Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. A szakember elmondta, rendkívül sok a konfliktus a macskabarátok és a többi lakó között. – A Dugonics temetőnél kis házakat építettek az állatoknak, amit fel kell számolni. Mi is voltunk kint a rendőrséggel és a közterületfelügyelettel. Volt, hogy megfenyegettek minket. Aki etetni akarja a macskákat, vigye föl és etesse otthon – mondta Seres. Az Orpheus egyesület elnöke szerint a problémát az emberek okozzák felelőtlenségükkel, de a megoldást azt tőlük várják.

Bélférgek az ürülékben

Kutyák és macskák leginkább bélférgek okozta betegséget terjesztenek, leggyakrabban toxocariasist. Egysejtű élősködő a toxoplasma, amit elsősorban macskák terjesztenek ürülékükkel. A terhes nőknek kell különösen kerülni a fertőzés lehetőségét, mert magzati ártalmat okozhat. A macskakarmolási betegség kórokozója a Bartonella henselae nevű baktérium, ami a macska nyálából mosakodás közben a karmára, onnan bőrsérülésen át az ember szervezetébe kerül és lázas betegséget okoz helyi nyirokcsomóduzzanattal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrre támadt egy bliccelő férfi Szegeden

Az incidens a Széchenyi tér felé tartó trolibuszon történt vasárnap este. S. Tibor ellen eljárás indult. Tovább olvasom