Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Otthon maradtak a gyerekek - hosszabb lehet a hószünet

Szeged - Üresen kongtak tegnap a folyosók és a termek a megyei általános és középiskolákban. Az óvodásoknak kevesebb mint felét vitték be szüleik az intézményekbe. A kemény mínuszok miatt B. Nagy László levelet írt az illetékeseknek: belátásuk szerint meghosszabbíthatják a rendkívüli tanítási szünetet.
Mindenki maga dönt

B. Nagy László hétfőn levelet írt az intézményvezetőknek. – Az időjárási viszonyok miatt fennakadások voltak a tömegközlekedésben, gyalog és gépkocsival is csak nehezen tudtak eljutni munkahelyükre az emberek. El lehet képzelni, milyen zavart okozott volna, ha mindezt az iskolába igyekvő diákok létszámával tetézzük. Az előrejelzések a következő időszakban is szélsőséges időjárási körülményeket ígérnek. Ezért azt javaslom, mindenütt helyben döntsenek a szünet esetleges meghosszabbításáról – fogalmazott.

– Nagyon kíváncsi volt, hogy sikerült, ezért kijavítottam Gergő környezetvédelem-dolgozatát, és természetfilmet is néztünk – hallottuk Ladányi Sándornétól. A Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusa tegnap egyedül a harmadik osztályos Farkas Gergővel foglalkozott. Reggel négy diák ment be az iskolába. A másik három tanuló nem hallott a rendkívüli szünetről, de amikor megtudták, felhívták a szüleiket, akik hazavitték őket. Gergőt délelőtt osztályfőnöke vitte magával, csak ebédelni mentek vissza az intézménybe.

Megírtuk: a szokatlan hideg miatt hétfőre és keddre rendkívüli tanítási szünetet rendelt el B. Nagy László. A Csongrád megyei kormányhivatal vezetője határozatban hívta fel a jegyzők és polgármesterek figyelmét: az oktatási-nevelési intézményekben a tanítás nélküli munkanapon is gondoskodni kell a gyermekek felügyeletéről.

– Reggel minden pedagógusnak be kellett jönnie az iskolába, de hazamehettek, amikor láttuk, hogyan alakul a gyereklétszám. Az ebéd nagy részét lemondtuk, azoknak rendeltük meg teljes mennyiségben, akik ingyen kapják. Néhányan be is jöttek érte – tudtuk meg a rókusi iskola igazgatójától, Hódiné Csatári Mártától.

Ladányi Sándorné pedagógusnak csak a harmadikos Farkas Gergővel kellett foglalkoznia tegnap a Rókus II-ben. Fotó: Schmidt Andrea
Ladányi Sándorné pedagógusnak csak a harmadikos Farkas Gergővel kellett foglalkoznia tegnap a Rókus II-ben.
Fotó: Schmidt Andrea

Üresen kongtak a tantermek a petőfitelepi Petőfi Sándor Általános Iskolában, és a szegedi középiskolások is inkább otthon maradtak. A Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményéből is hazamentek délelőtt a pedagógusok. Gera Tibor, az SZKTT Eötvös József Egységes Gimnázium főigazgatója elmondta: a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban negyvenen kértek ebédet, közel ennyien benn is töltötték a napot az intézményben. A Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben 140-en ettek, a Sólyom utcai óvodában és iskolában, valamint az Eötvös József Gimnáziumban csak néhányan. Deszken az óvodában és az iskolában a gyerekek fele fogyasztotta el ebédjét. – A szegedi óvodákba az 5000 gyerekből 1916-ot vittek be szüleik – tudtuk meg Rákosné Szilágyi Évától. A Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetője elmondta: a megszokott nyitva tartásban várják ma is a gyerekeket.

Hódmezővásárhely

A Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában egy diákra sem kellett vigyázni tegnap. A teljes tanári kar bent volt – a napok pótlásának idejéről a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság dönt. Ugyanez volt a helyzet a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Klauzál Gábor Általános Iskolában és Óvodában: diák nem érkezett, de a vidékiek kivételével valamennyi tanár bent volt az intézményben. A Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda suli szekciójában sem volt nebuló, bár 12 pedagógus várta őket. Az óvodában 4 kicsire vigyáztak. A Szent István Általános Iskola és Óvoda mind az öt telephelyén tartottak ügyeletet, de egyetlen gyerek sem jelentkezett, még az óvodákban sem. Az iskolák a tanítási szünet napjait várhatóan szombatokon pótolják.

Makó

A középiskolásokat a Makói Oktatási Központ Pulitzer-kollégiumába várták – egyetlen diák töltötte itt a délelőttöt. Az iskola Galamb-tagintézményében is jelentkezett egy tanuló, aki azért jött el, mert nagyon sok hiányzása volt, és aggódott, hogy bajba kerül, de miután világossá vált számára, hogy hazamehet, távozott is. Még nem döntötték el, mikor pótolják be a két szünnapot. A városban 4, vidéken 2 tagintézménnyel rendelkező Makói Általános Iskolába viszont egyetlen gyereket se hoztak el – kivéve azokat az elsősöket, akik a bemutató órákon részt vettek. Az iskola körül eltakarították a havat, parkolóhely is volt bőven, így ovisok is szép számmal érkeztek – Almási Pál igazgató valamennyiüknek hálás, amiért meg tudták tartani a bemutató napot. Az órák után minden gyereket hazavittek.


Szentes, Csongrád

Az általános iskolásokat Csongrádon három intézményben – a bokrosiban, a Széchenyiben és a Síp utcaiban – fogadják, ám ezzel a lehetőséggel hétfőn nem éltek a szülők, tudtuk meg Cseri Gábortól, az összevont intézmények vezetőjétől. Szentesen minden intézményben megszervezték az ügyeletet. Az egyik önkormányzati iskolában, a Klauzálban 17 tanuló töltötte a hétfőt kézműveskedéssel és szabadidős programokkal. 47-en étkeztek – mondta Dévay István igazgató.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. NP1 2012. február 08. 11:49
  „amina

  Mondjuk, hogy nem támogatja.
  Szerinted 10 emberből hánynak támogatja a cége a gk. használatot?”
 • 73. amina 2012. február 08. 08:26
  „71. NP1. Mondjuk hogy a cég támogatja egy kormányrendelt értelmében a beutazást gépkocsival 9ft/km. Parkolni meg elárulom Neked, lehet nem zónás részen is és onnan sétálni.”
 • 72. amina 2012. február 08. 08:22
  „68. masaka. Mit kezdjek egy helyi bérlettel? Igen, a benzint ki tudom fizetni a jegyet nem. Vagyis nem szánok rá annyit, ott spórolok ahol tudok. Ha már fizetem a kocsira a kötelezőt, a biztosítást akkor nem fogok buszjegyért annyit kifizetné. Autóval 4an sokkal olcsóbban beutazunk és megjárjuk a várost. Még ha létezne diákjegy, nem csak bérlet, de hogy teljes áron vegyek jegyet mindenkinek, átszállással az kizárja hogy buszra szálljunk mert kevés a parkolóhely. Ahogy a többi autós, én is valahol le fogom tenni. De akkor is azt gondolom, szerencsésebb lenne ha most amikor kevés a parkolóhely és nem lehet szabályosan parkolni a legtöbb helyen ha az autó helyett tudnánk tömegközlekedést használni.”
 • 71. NP1 2012. február 08. 07:12
  „nelek

  Természetesen én is ki tudom számolni, és szerintem is drága a jegy.
  De. Ezek szerint még a gyerekeknek sincs bérlete, arra viszont van pénz, hogy minden nap autóval vigyék őket iskolába - a horrorárú benzin és parkolási díjak ellenére.”
 • 70. dean23 2012. február 07. 20:41
  „Naponta több százezer ember közlekedik az állami tömegközlekedési cégeknél ingyen és még ti vagytok felháborodva ha az autósok - akikről a legtöbb sápot szedi az állam - pár napra (30 centis hóban) ingyen igénybe vennék a tömegközlekedést?!”
 • 69. mozdony 2012. február 07. 19:22
  „Nem kell itt több szünet!A két nap is micsoda szólavinát indított el !Spórolás, kényelem,a "nagyrabecsült" tanárok "érdeke",otthon fáznak,éhesek stb,stb .Kedves B Nagy László!Ha szeretettel és törődéssel fordulnak a szülők felé,azok egy része nem akarja megérteni,Ha van sapka,az is baj.......Jó lenne ,ha a szülő szülőből lenne és az aggódást nem értenék félre és nem gúnyolódnának!”
 • 68. masaka 2012. február 07. 18:32
  „Számold ki mennyi lenne a buszjegy ja 2 gyereket vinnéd mondjuk 1 átszállással. Segítek:

  3*2*280=1680Ft csak oda.

  A jó hír, hogy oda vissza megvan az egyikőjük bérletének az ára, amit azután még 30 napig kvázi ingyen használhat, eszerint a számitás szerint.”
 • 67. masaka 2012. február 07. 18:29
  „"A buszok reggel 10-20 percet késnek..."
  Naggyon egyszerű.
  Ha ezt ilyen pontossággal tudod, akkor nem fogsz elkésni, mert rendes, értelmes felnőtten gondolkodó módjára el fogsz tudni indulni 20 perccel hamarabb, legfeljebb most nem nézed meg a tahóvilágot, hogy le tudj feküdni időben.”
 • 66. nelek 2012. február 07. 18:18
  „58. NP1 2012.02.07. 16:13
  Számold ki mennyi lenne a buszjegy ja 2 gyereket vinnéd mondjuk 1 átszállással. Segítek:

  3*2*280=1680Ft csak oda.”
 • 65. makovaros 2012. február 07. 18:02
  „Inkább most kéne a szünet a rekord hideg miatt. 3 makói van az osztályban a többi vidéki, sokan bese érnek.”
 • 64. radic 2012. február 07. 17:49
  „59. ValakiaSOKKözül 2012.02.07. 16:30

  "A tömegközlekedés fenntartásához az autósok adójából is le van akasztva nem kevés lóvé... "

  Meg tudnád mutatni, hogy az SZKT, vagy a Tisza Volán költségvetésének mely részét adják kifejezetten az autósok?”
 • 63. Sütti 2012. február 07. 17:39
  „Hát nemtom, régen (értsd 30-40 éve) nem féltettek minket ennyire a szüleink, nem "hurcoltak " minket autóval iskolába meg haza (csak néha napján), és mégis felnőttünk. A mai szülők meg ha szét is szakadnak, ha parkolni nincs is hol, de kocsival kell hogy vigyék a csemetét az iskola ajtajáig (még mindig nem elég drága a benzin). És erre rendezték be az életüket. Namármost, ha akár egy porszem (pl. a mostani hóhelyzet) kerül a gépezetbe, akkor beüt a baj. Rögtön "vészforgatókönyveket " kell készíteni. Rögtön felelősöket, bűnbakokat kell keresni, mert a gyermek egyedül nem tud elmenni az iskolába és nem csak az 1. osztályosok szeptemberben. Hát kérdem én, milyen felnőtt lesz így a gyerekből, milyen önállósággal fog tudni élni és mennyire lesz jó problémamegoldó? Nagy kérdések ezek, de a válasz meg is van rá: pont mint a szülei.”
 • 62. qrumpli 2012. február 07. 17:31
  „Emlékszem régen a seregben a
  Kimenőről eltávról a visszaérkezés pontosságára.
  Magyarázkodás nem volt.
  Távolmaradás:saját esküvő ,saját haláleset ez volt a kivétel.
  Sőt a suliba is saját lábomon jutottam el (kb20-25 perc volt jó időben)
  Tudom nem visszafelé kellene haladni.”
 • 61. Pandora 2012. február 07. 17:28
  „közben meglett. ez a SZEFI.”
 • 60. Pandora 2012. február 07. 17:19
  „56. G.G. 2012.02.07. 15:48

  ez melyik iskola?”
 • 59. ValakiaSOKKözül 2012. február 07. 16:30
  „48-49 -nek

  Csak egy dolgot felejtetek el. A tömegközlekedés fenntartásához az autósok adójából is le van akasztva nem kevés lóvé... Én is támogatnám azt a gondolatot, hogy érvényes forgalmival ingyen lehessen tömegközlekedni.
  Mivel jobb az, ha holnap beülök a kocsiba sokad magammal és feltartom a tömegközlekedési járműveket ?

  Amúgy meg megkérdezném azokat az okos majmokat is, akik a kőciciket pakolgatták Szegeden mindenfele... Mennyivel jobb lenne, ha a Kossuth, Kálvária utakat egy az egyben le lehetne dúrni....de nem, mert a sok kőcicitől elakadnak a hódúrók is, így jó nagy ívben kerülik ki..... rémes :)”
 • 58. NP1 2012. február 07. 16:13
  „amina

  Ne haragudj, de ezt nem értem!
  A benzint ki tudod fizetni a buszjegyet nem?”
 • 57. amina 2012. február 07. 15:54
  „55. MI sem tudtunk a suli miatt hogyan és hol tegyük ki a gyereket, ahhoz még kicsi és nem is igen ismeri Szegedet, hogy mondjam neki, na menj egyedül innen x. sarkot jobbra-balra.
  A Karolinában volt tanítás, nem volt szünet!

  47. Palika. Röhöghetsz, de majd holnap reggel amikor megindul megint a sok szülő gépjárművel az iskolához a gyerekekkel és megállnak az úton, mert ugyan mit tud tenni, akkor sejtem milyen átkokat fognak mondani majd a tömegközlekedésen mögötte várakozók! Nem azért kellene engedi erre a pár napra az ingyenes tömegközlekedést mert jogos, hanem hogy kevesebb gépjármű parkoljon az utak szélén, akadályozva a forgalmat!
  Nekem is csüt. kocsival kell beutaznom, mert vidékről jövök, nem tudok buszra sokkalta többet elkölteni, vagyis valahol meg fogom oldani a parkolást. Mert meg kell. És így tesz még sok ember, aki az ingyenes buszra felszállna egyébként. Én legalábbis igen, mégha amugy kényelemesebb máskor a kocsi.”
 • 56. G.G. 2012. február 07. 15:48
  „Kedves Kollégák! A Csongrád Megyei Kormányhivatal 2012. február 06-i levelében javasolta a rendkívüli tanítási szünet meghosszabbítását a szélsőséges időjárási helyzet miatt. Iskolánk vezetése és a a fenntartó döntése alapján a rendkívüli tanítási szünet Csongrád megyei telehelyeinken meghosszabbításra kerül 2012. feb...ruár 11-ig (szombat), a szünet utáni első tanítási nap 2012. február 13. (hétfő)... lesz. Az elmaradt tanítási napok miatti órakiesést - szükség esetén - osztályonként egyedi döntések alapján kell majd pótolni, melyről a későbbiekben születik vezetői határozat. Mindenkinek jó pihenést kívánok a váratlan téli szünetre! Üdvözlettel: Hüvös László igazgató”
 • 55. Kutya11 2012. február 07. 15:26
  „54. harsona. Melyik iskoláról beszélsz?
  hová tolják a havat az utcákból? a bejárókba akkor is anyázás lesz, esetleg a járdára?

  Szállítsák el helikopterrel!

  Csontszáraz utakat követelünk, ahol görkorizni szeretnék, punktum! Jogom van hozzá!”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két életet mentettek meg

Szeged - A fővárosi Honvéd Kórházhoz tartózó AMS Speciális Mentők a rendkívüli időjárás miatt… Tovább olvasom