Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Ötven éve dolgozik az algyői fodrász

Algyő - Tizennégy éves kora óta, ötven éve fodrász az algyői Süri-Zakar Sándor. A szakma fortélyait édesapjától leste el, legrégebbi vendége jövőre lesz százesztendős.
– Apuka is az volt, idősebb bátyám is az lett. Apuka kérdezte, akarok-e én is fodrász lenni, és igent mondtam – mesélt a kezdetekről Süri-Zakar Sándor. Az algyői fodrász 14 éves korában, ötven évvel ezelőtt kezdett dolgozni fodrászinasként. – Soha nem bántam meg, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretek emberek körül lenni, beszélgetni velük – mondta. Bár nem mindenki nyílik meg a székben, sokan megosztják bánatukat, örömüket a fodrászmesterrel, aki azonban, mint fogalmazott, még a családnak sem mondja el, amit munka közben hall.

Ötven év alatt majdnem minden algyői férfi megfordult Süri-Zakar Sándor forgószékében. Fotó: Schmidt Andrea
Ötven év alatt majdnem minden algyői férfi megfordult Süri-Zakar Sándor forgószékében.
Fotó: Schmidt Andrea

Süri-Zakar Sándor gyermekkorában is a családi házban volt a műhely. A berendezés és a szerszámok is onnan származnak. – Apukám 1925-ben ment tanulónak, amikor 1963-ban beálltam, már ezeket a szerszámokat és bútorokat használtuk. Ha nincs áram, még ma is dolgozom velük. Be tudok fejezni egy vágást a kézi szerszámokkal is – magyarázta a mester, akinek forgószékében valószínűleg az összes algyői férfi megfordult már.

Legrégebbi vendége, aki még Süri-Zakar Sándor édesapjához is járt, a falu legidősebb lakója, Tóth János április 13-án lesz 100 esztendős.

Egy másik törzsvendégről mesélte, hogy éppen elkészült a frizurája, amikor húga kerékpárral megállt az üzlet előtt, és bekiabált az ablakon:

– Megjött a behívód, anya sír.

– Akkor most egy kicsit rövidebbre vágjuk – mondta erre Sanyi bácsi.

Olvasóink írták

  • 2. Tiszthelyettes 2013. július 24. 19:33
    „Süli-Zakar, nagyeszűek.”
  • 1. Atlasz 2013. július 24. 16:08
    „Jó egészséget a munkájához!
    Én maradok közelebb, a Tisza Lajos körúton az örökifjú mester, Péter Bálint kuncsaftja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriásfejet faragott láncfűrésszel

2 méter 40 centi magas, és egy tonnát nyomhat az az óriásfej, amelyet a pusztamérgesi Papp Attila faragott magának láncfűrésszel. Tovább olvasom