Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Ötven éve piacol Tanács Imréné, az Irén csarnok névadója

A több mint ötven éve tejet, vajat, túrót mérő Tanács Imrénéről kapta nevét az új Irén csarnok a Mars téren. A különös keresztelőről mellesleg ő nem is tudott, utólag azonban nagyon köszöni a megtiszteltetést a rá szavazó vásárlóknak. Irén néni kitart, holott már egyre nehezebben bírja a munkát, otthon ő önti föl a túrót, kavarja meg a tejfölt, készíti el a vajat, de cipekedni már nem tud.
Irén néni ma már inkább vajat és túrót árul. Fotó: Karnok Csaba
Tanács Imréné Irén nénit szerdán és szombaton lehet megtalálni a tejpiacon, amely a róla elnevezett csarnokban kapott helyet. A különös keresztelőről mellesleg ő nem is tudott, utólag azonban nagyon köszöni a megtiszteltetést a rá szavazó vásárlóknak.

A tejesasszony legalább tíz esztendőt letagadhatna korából, holott nem volt könnyű élete: 1952-ben, tizennégy éves korában már ki kellett állnia a Mars térre, hogy beteges édesanyját segítse. Mórahalomról járt be és jár be ma is, a 17-es kilométerkőtől még legalább félóra járásra eső, földúton megközelíthető tanyáról. Ott él lányával, annak családjával – ott tartják a tejet adó nyolc tehenet is.

Eleinte biciklivel, lovas kocsival jutott be a nagyvárosba, ha esett, ha fújt, majd megvásárolta első autóját, egy Moszkvicsot. „Negyven éve vezetek, most egy tizenhárom éves Lada Combival járok, mert szeretem, jól lehet bele pakolni" – meséli, miközben kiszolgálja a vevőket, kimér, csomagol és pénzt ad vissza. Kiderül, ma már nem árul tejet, inkább a vaj és a túró – ahogyan ő mondja – a „profilja".

Irén néni kitart, holott már egyre nehezebben bírja a munkát, otthon ő önti föl a túrót, kavarja meg a tejfölt, készíti el a vajat, de cipekedni már nem tud. A legrosszabb a korai felkelés, ezt szerinte sose lehet megszokni: korábban hajnali négyre járt, most már csak ötre, de ez is fárasztó, főleg hóban, fagyban. Azzal viszont, hogy kiárulja a portékát, segíti a családját – nem volt hát mese, ki kellett nyögni azt az egymillió forintot is, amibe a Mars téri bérlemény került – az Irén csarnokban. „Vagy beszállunk, vagy möhetünk" – mondta, jelezve, hogy nem volt más választása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha lassan is, de megújul a felsővárosi templom

Majdnem egy évig húzódott a felsővárosi templom tetőfelújítása, mert a kivitelező szerződést… Tovább olvasom