Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Ötven kilométert biciklizett naponta

Ötven kilométert biciklizett naponta
Rovatunkban hétről hétre olyan ismert embereket szólítunk meg, akik korábban köztünk éltek, elszármaztak, és a mai napig szívesen emlékeznek egykori lakóhelyükre.
– Egyszer rosszul voltam, elküldtek orvoshoz, megmérték a pulzusom, 92 lett. Akkor felültettek egy szobabiciklire, hogy tekerjek vele, de miután leszálltam róla, már csak 80-as volt az érték. Nem értették, miért – mesélte Rigó Béla költő, író, irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, forgatókönyvíró, Romhányi Ágnes férje. Az ok egyszerű volt: még ötödéves egyetemistaként költözött Mórahalomra, mert felesége ott kapott munkát, ezután biciklivel tette meg naponta a Szeged–Mórahalom távot.

– Nekem Kiskunhalas után Szeged volt „a város", ekkora különbséget nem éreztem még Pestre költözésemkor sem. Ehhez képest Mórahalom abban az időben nagyon lerobbant volt – mesélte az író. Mint mondta, össze sem lehet hasonlítani a mai kinézetével az akkori állapotokat. Két évet tanított ott, miután elvégezte a magyar–orosz szakot. Legutóbb a fürdőben járt a városban, mikor a volt diákjai meghívták egy találkozóra.

 – Itt kaptam mindent, és itt vettek el tőlem mindent – ezt már Szegedre utalva mondta. Úgy véli, későbbi szakmai sikerei az itteni egyetemi éveknek köszönhetők, azt azonban fájlalja, hogy elvették tőle a lehetőséget, hogy az irodalmi tanszéken dolgozzon.

– III/III-as ügynökök jelentettek rólam, olyan dolgokat, amiket később magam is meglepődve olvastam, ezért nem vettek fel oda végül – mesélte.

A Délmagyarország egykori munkatársaként sokat írt a szovjetrendszer leleplezéséről. Betegsége előtt a Kincskereső ifjúsági irodalmi folyóirat főszerkesztője volt, mint mondta, egész életét áthatotta Móra munkássága. Legutóbb a Szomorú vasárnap című klasszikus dal átírásakor aratott nagy sikert az internetezők körében. A vasárnapi boltzárról szóló dal videóját már megközelítőleg 130 ezren látták a legnépszerűbb videómegosztó portálon.

– Boldogan látogatok vissza Mórahalomra és Szegedre is. 1967 óta Pesten lakom, de a mai napig szegedinek érzem magam – mondta Rigó Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a 40 fölöttiek eszik a juhot

Csak a 40 fölöttiek eszik a juhot
A magyar húsvéti bárányok zöme Olaszországban kerül asztalra. Mi alig eszünk juhhúst. A birkapörkölt az idősek és a középgeneráció étele azok szerint, akik még főzik. Tovább olvasom