Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Ötven kínai gyerek érkezik

Szucsou, Szeged - A több mint 200 halálos áldozatot követelő, 7-es erősségű kínai, szecsuani földrengés helyszínéről ötven gyermeket hívott meg Magyarországra Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke a szegedi Konfuciusz Intézet nevében.
Ujhelyi a kínai kormány meghívására a Kína–Európa politikai pártok felső szintű fóruma elnevezésű találkozón vett részt, amely a napokban fejeződött be a Csiangszu tartományi Szucsou városban. Az MSZP-s politikus a fórumon arról beszélt, hogy egymás megértéséhez mennyire fontos a különböző országok kultúrájának és történelmének megismerése, ezért szorgalmazta a diákcsereprogramok, egyetemi kapcsolatok bővítését.

A találkozó résztvevői együttérzésüket fejezték ki a délnyugat-kínai Lusanban bekövetkezett természeti katasztrófa áldozatai miatt. – Kevésnek tartom, ha az államfők kezet fogva, részvétet nyilvánítva a gesztusdiplomáciát erősítik. Minden beszéd a részvétnyilvánítással kezdődött, ezért úgy döntöttem, teszek valamit – fogalmazott Ujhelyi. Az Országgyűlés alelnöke utalva arra, hogy a 2008-as földrengést követően Magyarország ötven árva gyermeket látott vendégül, ezúttal ugyanennyi lusani iskolást hívott meg. A vendéglátók köszönettel fogadták a gesztust.

Ujhelyi kivételes lehetőségnek nevezte a gyerekek látogatását. – A meghívásnak komoly sajtóvisszhangja volt Kínában. A későbbi tudósítások során – a gyerekeket az állami, Xinhua hírügynökség munkatársai is elkísérik majd – Kína megismerheti Szegedet és Magyarországot. A gyerekek érkezése a családoktól és a katasztrófahelyzetet kezelő hatóságoktól függ. A kínai látogatókat az SZTE Konfuciusz Intézet tanárai és munkatársai fogadják. Ujhelyi hozzátette, szegedi cégek, magánszemélyek felajánlásait és programjavaslatait várják.

Az ötven kínai kisgyerek kiadónk nyomdájába és lapunk szerkesztőségébe is ellátogat majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borovics Tamást nem vonzza az élet árnyékos oldala

Szerencsésnek tartja magát a Kaszás Attila-díjra jelölt Borovics Tamás, hogy többször is játszhatott a szakmai elismerés névadójával. A szegedi társulat népszerű színművészére nagy kihívás vár: péntektől Húber Vilmos szerepét alakítja az évadot záró Füst Milán-drámában, a Boldogtalanokban. Tovább olvasom