Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Ötven liter pálinkára lehet rájárni adómentesen

Szeged - A parlament csütörtökön megszavazta, hogy most már otthon is lehet legálisan pálinkát főzni. Igaz, csak saját gyümölcsből, és 50 litert.
A szakma amellett, hogy kíváncsian várja, mi sül (folyik) ki ebből, aggódik az elmúlt években, küzdelmek árán újra híressé tett magyar pálinka sorsáért. Az elmúlt hetekben szigorítottak annyit a törvényjavaslaton, hogy előírták: csak a saját gyümölcsös terméséből lehet a híres magyar nedüt előállítani. Azok, akik mindenre ráharapnak, ami adómentes, és azok, akik mindenből hasznot tudnak csinálni, máris látják a korlátlan lehetőségeket: a 4 felnőttből álló család ugyanis 200 litert állíthat elő adómentesen, amelyet - remélik - szépen, feketén el lehet majd adni az ismeretségi körben.

Egy mórahalmi pálinkafőzde tulajdonosa, Szűcs Imre szerint nem tudni egyelőre, milyen következményei lesznek az új gyakorlatnak. Kiszámolta: ha valaki az előírásoknak megfelelő berendezést vásárol, 2 millió forint alatt nem ússza meg a beruházást. Ez az összeg az 50 literes évi mennyiségből 100 év alatt térülne meg.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a pénteki Délmagyarországban és Délvilágban!

Olvasóink írták

42 hozzászólás
  • 42. boldiat 2010. július 23. 18:49
    „VÉGRE BULI VAN!!!!!!!!!! :-))))))))”
  • 41. TrombiFrédi 2010. július 23. 16:34
    „Az egészben ott van a kutya elásva, amikor mindeki kitermelte a magáét, elkezd(ene)vele seftelni, de akkor lecsapnak rá...mert nem mindenki magának főz(et) személyes használatra, az ember pedig esendő, írigy és kapzsi fajta!:)”
  • 40. falusijóska 2010. július 23. 14:57
    „Az én nagyanyám vájdlingot tett az üstre, aztán lecsapódott a lé, a szélén folydogált ki. Meg is büntették, kinyögte, a berendezést nem tudták elkobozni, mert csak háztartási eszköz volt. Főzte is mindig, nem veszett kárba a gyümölcs 88 évesen is ivott reggelente egy kis kupicát az egészségére. Ha kinyitotta az üveget illat öntötte el a kiskonyhát! Namármost, az ötven liter azt jelenti, reggel is, és este is, egész évben egy bő felest lehet legurítani a gallér mögé. Szegény nagyi, ha ezt megérhette volna!
    Azt mondom jó ez az új parlament!”
  • 39. cselac 2010. július 23. 14:38
    „És ha lesz, visszavonják, igaz?”
  • 38. Sandwitch 2010. július 23. 14:29
    „Jellemző, hogy olyankor engedik meg a pálinkafőzést, amikor nincs is gyümölcs az időjárás miatt.”
  • 37. cselac 2010. július 23. 13:53
    „Őszintén Léni? Nem, nem nézek ki, mert nem észérveket, vagy tényeket közölsz.

    Persze, hogy ismerős, amit írtam, mert ez folyik itt...nem véletlenül írtam ide és és beigazolódott. Ami reagens és amit én is írtam, az lényegében ugyanaz, úgyhogy nyugodtan hajolgathatsz, mert ezek bizony önálló gondolatok amik tényekre és némi hozzáértésre alapozottak.”
  • 36. Léni 2010. július 23. 13:49
    „33 és 35.!
    33.! Nem nézel ki belőlem annyit, hogy saját véleményem legyen, azt gondolod amit mondok az
    betanult szöveg? Tévedsz! Az utolsó két mondatod ismerős valahonnan, csak a mocskosszocikra
    kell egy szót kicserélni! Ezt hallottuk és ez volt a gyakorlat 8 évig! Sajnos még a védőoltásnál is,
    ami hiányában többen meghaltak. Mert a mocskos szocik találták ki!
    35.reagens! Hajlok arra, hogy elgondolkozzak azon, amit válaszoltál!”
  • 35. reagens 2010. július 23. 13:33
    „Léni: Amiről beszélsz az eddig is volt, különösen az elmúlt 8 évben! 100-150L cefrét meg eddig se nagyon hordták szeszfőzdébe ahol a legkisebb üst 400L (fel se rakják főni, ha felrakják akkor összeöntik máséval). Akinek meg több cefréje van, mondjuk 1000L vagy mégtöbb az meg eztán is képes lesz és elhordja szeszfőzdébe:
    - mert annyi cefrét nem kockáztat, hogy elrontsák rossz kifőzéssel
    - 1000L lefőzése 50-100L-es kisüsti technológiával - ami mostmár szabad - jó egy hétig eltart, ez a főzőmunkásnak nem ad csak 300Ft-os órabért, amiért - valljuk meg - nem sokan ugrálnak
    - ráadásul a szeszfőzdei tarifák olcsóbbak lesznek ugye a jövedéki rész megvágásával

    Ugye, ugye..”
  • 34. sevenof9 2010. július 23. 13:32
    „a varazsszo a frakcionalt vakuumdesztillacio :)
    vagy adjunk egy kis benzolt a desztillatumhoz,minjjart lehet akar 90%-os paleszt is fozni :)

    "nem szamit ha megvakul,nem. a palinkat nem bamulni kell,nyelni"”
  • 33. cselac 2010. július 23. 13:29
    „Léni, léni, léni, megint nem hazudtoltad meg önmagad. Szépen betanultad a szöveget. Arra az egyre felelj nekem, hogy vajon miért nem volt semmiféle ellen kampány a pálinkafőzők részéről??? Bort eddig is lehetett csinálni, mégsem mentek emiatt tönkre pincészeteket. Amúgy meg saját magadat hazudtoltad meg, amikor azt írod, hogy sokak ragaszkodnak az ellenőrzött körülményekhez...

    Nem úszik el semmi, nem esik ki adóbevétel és nem fog mindenki nekiugrani pálinkát főzni otthon. Az általad említett vállalkozások meg főlek nem mennek tönkre, legfeljebb kevesebb lesz a hasznuk, ha már így el tudtak szállni az árakkal...

    Az pedig, ha a kommersz szarok helyett igazi embert iszik a madár, mert megteheti/megfizetheti, miért baj? Mert a mocskosfidesz találta ki?”
  • 32. Léni 2010. július 23. 13:02
    „Ezzel a törvénnyel sok pálinkafőzésre szakosodott kisvállalkozót tesz tönkre a kormány.
    Ők ebbe pénzt,munkát, szakértelmet tettek, ami most elúszik.
    Ki fogja azt megmondani, hogy pld. Jani bá hanyadik 50 l pálinkáját konyvasztja éppen?
    Az adóbevétel csökkenéséről már nem is beszélek, azt majd máson bekaszírozzák! Ez tuti!
    Azt is gondolom, hogy sokan inkább ragaszkodnak az ellenőrzött körülmények között párolt
    pálinkához. Emlékezzünk csak a házi hús és savanyúsággyártó "üzemekre" amiket lefüleltek.
    A páleszre még aszt is mondhatják, lehet kosz, úgy is fertőtlenít!”
  • 31. Naca 2010. július 23. 12:23
    „Azért ne mindjárt abból induljunk ki, hogy aki otthon főz, az nem jó. Az idősebb generáció még igencsak értett hozzá és tovább is adta tudását. Nem kellenek ide cifra berendezések, jó és tiszta alapanyag (gyümölcs) és értelem.”
  • 30. gumikacsa111 2010. július 23. 12:00
    „24. abrakapokusz 2010.07.23. 10:56
    25. jq 2010.07.23. 11:14

    Teljes mértékben igazatok van!
    1-2 éve a szilveszteri bulira vett az egyik barátom Tokai törkölypárlatot "100 milláért" .
    Gyönyörű csomagolásban, viszont gyakorlatilag ihatatlan volt. Nem hiszem,hogy ez a Hungarikum!!!!!!!!!”
  • 29. reagens 2010. július 23. 11:57
    „Alapvetően odafigyeléssel, szekértelemmel egy kuktával, feltekert rézcsővel és egy locsolókannával is lehet főzni jó pálinkát.
    Nem ezzel van a baj.
    A baj azzal van, hogy milyen hatásfokkal. Egy rossz desztillációs berendezéssel, aminek sok a vesztesége, nem érdemes még házilag se főzni! Például sokat kell fűteni, vagy ami a legfontosabb 100L cefréből nem tud kihozni csak 6L pálinkát míg párhuzamosan másik jobb berendezésen ugyanabból a cefréből lefőzünk 15L-el.. Ez a drága, az alapanyag, amit az embör magának termelt, szedett, magozott, darabolt. Minden másra ott a Mastercard!”
  • 28. N.P. 2010. július 23. 11:55
    „A pálinkafőzés technikájához nem értek. Ami elgondolkodtat, az a következő: lesz egy olyan (nagy haszonnal előállítható) termék aminek nem lesz semmiféle (minőségi, mennyiségi stb.) ellenőrzése és ez meg fogja találni magának az utat a fogyasztókhoz.

    jq
    "A minőség miatt aggódóknak javaslom, hogy kóstoljanak Vajdaságban (háznál) főzött pálinkát." - no azt saját maguknak főzték, gyümölcsből! Azt a minőséget én is elfogadnám, de amit a piacon árulnak....????”
  • 27. hubatop 2010. július 23. 11:28
    „Aki pancsolni akar az eddig is pancsolt...
    Én is be fogok szerezni egy házi kis főzőt...150 ezret megér,legalább tudom,hogy mit iszok....otthon is lehet szakszerűen.....eladni nem akarok...amúgy a Bolyhost imádom az jó anyag nagyon!!!!!!!”
  • 26. tintasbarns 2010. július 23. 11:20
    „Na végre azt hittem már, hogy ki kell dobnom a kuktáimat, hogy feleslegesek.”
  • 25. jq 2010. július 23. 11:14
    „Meg ha otthon főzhetek viszonylag olcsón jót, akkor nem lesz (akkora)iaca a pancsolt matróz ízű hajós szeszesitalnak, meg az ablakmosóból hamisítottnak (mellesleg ez utóbbi sokkal veszélyesebb)”
  • 24. abrakapokusz 2010. július 23. 10:56
    „Oda jutottunk, hogy eltünt a megfizethető áru magyar pálinka a boltokból.
    Vagy 2-3 ezerért veszel fél liter pálinkát, vagy megveszel valamilyen-ízű szeszesitalt.
    Nemzeti tradiciónk a házi pálinkafőzés. Délvidéken és Erdélyben mindig legális volt ez a tevékenység.

    Nem történt semmi más, csak visszakaptunk egy régi lehetőséget, amit elvettek tőlünk.

    Pancsolni eddig is pancsoltak. Ahogy javul a nemzet morális állapota, úgy szorul vissza
    egymás átverése, megkárosítása is.”
  • 23. deszkás 2010. július 23. 10:44
    „Mért baj hogy Orbán legálissá tette? Persze mint lehetőséggel evvel is vissza lehet élni.”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik kérdések a romatelep ügyében

Az önkormányzat által elfogadott antiszegregációs terv szerint 2029-ig felszámolják Szegeden a Cserepes sori romatelepet. Tovább olvasom