Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ötven milliót adtak az Alkotóházért

Szeged - Eladta a város az öt éve lakatlan egykori Alkotóházat az Árboc utcában. A lepusztult ingatlant a MTESZ vette meg, inkubátorházat és régiós központot alakítanak ki a telken.
Öt évnyi hiábavaló próbákozás után az IKV Zrt.-nek tárgyalásos úton sikerült eladnia az Árboc utcai egykori Alkotóházat. A lepusztult állapotú, málló vakolatú, összegraffitizett ingatlant a legutóbbi kikiáltási áráért, 50 millió forintért vette meg a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ). A véteárat két részletben fizeti ki a szervezet.

Bár először 80, később 75, majd 70 millió forintért árulta a város az eredetileg 3200 négyzetméteres telket és a hozzá tartozó épületet, a későbbi telekmegosztás és a toldaléképület lebontása után már csak 1235 négyzetméternyi telek és a 611 négyzetméteres épület maradt eladó. A teleknek csak a fele építhető be, a Tisza-part felőli részen zöldterületet marad – közölte Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. A lerobbant épület azért nem bontható le, mert utcaképi védettségű, a MTESZ-nek az eredeti állapotot kell visszaállítania. A város 2003 óta több százezer forintot költöttek az épület őrzésére, állagmegóvására és a környező zöldterület rendben tartására.

Eladják az Árboc utcai Alkotóházat
A régióban meglévő tudásbázisra épülve úgynevezett inkubátorházat szeretne kialakítani a frissen megvásárolt telken a MTESZ – mondta el Valastyán Pál, a szervezet Csongrád megyei elnöke. Olyan kis- és középvállalkozásokkal tervezik benépesíteni a „műszaki alkotóházat", amelyek kutatásai az energiahatékonyságal foglakoznak, vagy az ezzel kapcsolatos fejlesztési eredményeket használják fel. Emellett itt működik majd a MTESZ regionális központja is, amely a Dél-Alföld műszaki és természettudományos fejlesztési eredményeit kíséri figyelemmel. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a meglévő épület felújításával és egy új irodai blokk felépítésével biztosítanák – két éven belül. A vezető arról nem beszélt, mennyibe kerülhet ez a beruházás, de az biztos, hogy jóval több lesz, mint az ingatlan vételára. Már négy évvel ezelőtt is legalább 60 millióra becsülték csak az épület felújítását a szakértők.

Kísértetház

Az épület 2003 végén vált lakatlanná, miután ingyenes használója, Dél-Alföldi Népművészeti Egyesület tízmilliós közüzemi számlája miatt a vizet és az áramot kikapcsolták – a tulajdonos önkormányzat pedig kiköltözette őket. 2005-ben már hajléktalanok laktak benne, felverte a gaz, egyesek pedig szemétlerakónak használták. Mivel az épület felújítása túl drága lett volna, a város többször próbálta eladni – eddig sikertelenül.

Olvasóink írták

 • 3. Gyalog Balog 2008. szeptember 11. 23:22
  „Részemről örülök, hogy élettelek telik meg a ház és hogy méltó gazdát találtak.

  Az az 50 millió pedig szinte talált pénz, mert az a terület, azokkal az építésügyi előírásokkal + a híd miatti zajjal nem ideális pl. egy lakóháznak, de irodaháznak is alig.

  Lakme, dobj be egy sört ha neked ennyire sötét a világ! :))))”
 • 2. hibuci 2008. szeptember 11. 21:08
  „A téma hidegen hagy. A helyesírási hibák annál inkább felháborítanak.
  1. A címben: az ÖTVENMILLIÓ egybe írandó.
  2. a mozaikszó előtt a névelő: AZ MTESZ!
  3. az ÖTÉVNYI egybe írandó
  4. A Dél-Alföldi Népművészeti Egyesület nevében a Dél-alföldi kis a-val írandó.
  5. A Dél-alföldi Népművészeti Egyesület egy szervezet, tehát nem lehet kiköltöztetni ŐKET.
  Ezek a hibák méltatlanok egy tudományos egyesületről szóló cikkhez.”
 • 1. lakme 2008. szeptember 11. 20:35
  „"Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. A lerobbant épület azért nem bontható le, mert utcaképi védettségű, a MTESZ-nek az eredeti állapotot kell visszaállítania. A város 2003 óta több százezer forintot költöttek az épület őrzésére, állagmegóvására és a környező zöldterület rendben tartására."
  Német úr olyan pofátlanul hazudik, mint a záporeső! Szégyellje magát! Nagyon jó lenne, ha az újságíró megkérdezné a környékbelieket!!!
  Lerombolták az épület egyik részét, a másik részének lepusztulásáért pedig totálra felelős a tualjdonos! A park évek óta úgy néz ki, mint a disznóól, tele embermagasságú gazzal, én magam szóvá tettem itt a fórumon tucatszor, hogy ne hagyják tönkremenni az értékes növenyeket, mindösszesen 2 szer , azaz kétszer! tették rendbe a parkot, sajnos az idén tavasszal, már jónéhány bokornak csak a helye maradt, nagyon szeretném én tételesen látni azokat a számlákat, mert hogy tűzbe teszem a kezem, hogy azt a pénzt totál lenyúlták, sose volt ott őrzés, se "rendben tartás" Arról nem is beszélve, hogy, ha annyira örizték, hogy lakhattak benne hajléktalanok?, akkor ez őnmagában is elelntmondás. Tény hogy a szívem szorult el látni, hogy lesz a korábban rendezett ház a enyészetté. Ezt tudják a dicsőséges elvtársak, rombolni, és aztán úgy nevezik, reform. Ekkora kotyavetyét!!!, de ugye nem baj, majd veszünk föl kölcsönt a nép meg fizesse szépen vissza, úgy kell neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz páciensek szegedi fogorvosi székben

Szeged - Bár nem tömegesen, de Szegeden is megfordulnak az utóbbi években a fogturisták. Az olaszok, angolok és írek az ellátás gyorsasága és viszonylagos olcsósága miatt jönnek fogpótlásra, beültetésre, szájsebészeti beavatkozásra Tovább olvasom