Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Ötven perc alatt három halott a telt házas REÖK-ben

Szeged - Nem olvasnak kötelezőket, de ha igen, akkor sem biztos, hogy értik a szövegüket a középiskolások. Ezért a REÖK a kötelező olvasmányok zanzásított, interaktív színpadi változataival igyekszik megszólítani a diákokat.
– Ki olvasta az Antigonét? – kérdezte a középiskolásokat Brigi, a „közönségkapcsolat" a Reök-palotában felállított miniszínpad előtt. Az ötven diák többsége jelentkezett. – Kinek nem okozott gondot a szöveg olvasása? – folytatta, de erre már jóval kevesebben tették fel a kezüket. A „Kinek tetszett?" kérdésre pedig öten jelentkeztek.

Úgy tűnik, kétezer év távlatából kevés diákot szólít meg a klasszikus görög tragédia. Nem csoda, hiszen egy felmérés szerint a mai magyar diákok napi 13 percet töltenek olvasással. Ebben benne van a reklámújságok és a törikönyv átfutása is.

Ki olvasta, ki értette, kinek tetszett? Fotó: Segesvári Csaba
Ki olvasta, ki értette, kinek tetszett?
Fotó: Segesvári Csaba

Az ötven percben előadott Szophoklész-darab színpadi kelléke mindössze egy hinta, díszlet nincs, a kilenc szereplő jelmez nélkül, fekete, szerepüket feltüntető pólóban játszik. Miután Antigoné röviden vázolta a thébai mondakörbe tartozó családi hátteret – Oidipusz-papa, testvérgyilkosság, Polüneikész temetésének megtiltása –, rögtön nővérkonfliktusba csöppenünk, majd jön a zsarnok Kreón, aki hatalmától elvakultan, az isteni törvényt semmibe véve utasítgat és harcol a többiekkel.

A diákokat az első tíz perc után láthatóan „beszippantotta" a pörgős feldolgozás, csak akkor hökkennek meg egy kicsit, amikor megkérik őket: a falra vetített kardalt soronként, egyesével olvassák föl. Kiderül: sokuknak nemcsak a szövegértéssel, de az olvasással is gondjai vannak.

A produkciót mégis tapssal honorálja a közönség. Az előadást megakasztva később azt kérdezi tőlük Brigi: ki ítéli el Kreónt, és ki Antigonét. A jelentkezők magyaráznak: „Megszegte a törvényt Antigoné"– mondja egy fiú, „Kreón gonosz" – jelenti ki egy lány.

Hatásos Antigoné-zanza, KÉPGALÉRIA

A végkifejlethez közel a fiatalok közt népszerű Péterfy Bori slágere, a Vámpír átalakul Antigoné modernizált búcsúdalává, majd jön a „Hírnök", és több gyerek kezébe egy sárga fecnit dug. Rajta felirat: Haimon halott. Így előbb tudja a közönség, hogy a királyi/apai önkény három halottat is követelt, mint azt kimondanák a színpadon. Amikor felkapcsolják a lámpát, a diákok nem mozdulnak: úgy fest, megfogta őket a darab.

– Nagyon jó volt! Modernebb az eredetinél, de így nem kellett annyira koncentrálni, hogy megértsem. Brigi volt a legérdekesebb – értékelt az Eötvösbe járó, érettségi előtt álló Túri Ágnes, aki olvasta is a drámát. – És jó, hogy bevonták a közönséget is – tette hozzá a tizenkettedikes Zélity Alexandra, aki szerint díszlet és jelmez nélkül is érdekes volt a darab. – Így legalább nem vonja el a figyelmet a látvány, jobban tudunk figyelni a szövegre – magyarázta testvére, a kilencedikes Dávid, aki ezek után elolvassa a drámát. Mindhárman állítják: az előadás közvetlen, „családias" jellege a dráma előnyére vált.

Sorozatban

Az Antigonét legközelebb november 4-én láthatják a nézők a REÖK-ben a Szegedi Focus Műhely előadásában. A Kötelezők szabadon sorozatban az idei tanévben színpadra kerülnek még Örkény egypercesei, a Csongor és Tünde, Az ember tragédiája és a Bánk bán „zanzamixe", valamint Tom Stoppard Zanzamletje, a Hamlet zanzásított változata.

Olvasóink írták

 • 3. Név nélkül 2008. november 02. 14:28
  „http://www.reok.hu/index.php?id=1991&cid=35496

  Rendező: Csikós Ildikó

  Fények: Szabó Gábor

  Szereplők: Antigoné- Kovács Napsugár, Kreón- Seres István Pipu, Iszméné-Szegedi Judit, Őr-Dénes Gergely, Haimón- Szerdahelyi Mátyás, Hírmondó-Benkő Zsuzsa, Eurüdiké- Erdélyi Márti, Kar-Bartha Zsuzsa, Műsorvezető-Markó Brigitta”
 • 2. Tóth Ilona 2008. október 30. 11:39
  „Csak nagy-nagy örömmel és szeretettel tudom üdvözölni az ilyen kezdeményezéseket!Egyetértek azzal, hogy megérdemelték volna a létrehozók, hogy szerepeljenek a cikkben.
  Minél több ilyen kezdeményezést!!
  Üdvözlettel: TI”
 • 1. Oravetz Mária 2008. október 29. 21:31
  „Tisztelt Tombácz Róbert!

  A delmagyar.hu honlapon 2008.10.24-én megjelent írását elolvastam az Antigone előadásról, amelyet a Szeged-i Focus Műhely mutatott be. Sajnos az előadást nem láttam, így érdemben nem tudok hozzászólni az Ön kritikájához.
  Amiért megírom az észrevételemet, az hogy Ön nem említette meg az alkotókat sem a rendezőt, sem pedig a színészeket.

  Üdvözlettel:
  Oravetz Mária”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ül és gondolkodik a Hági tulajdonosa

Szeged - Két éve egy kényszertatarozásban külsőleg megszépült, belülről azonban továbbra is lepusztult a több mint tíz éve bezárt Hági étterem. A tulajdonos szerint nem anyagi okokból nem kezdtek eddig semmit a belváros közepén lévő ingatlannal. Tovább olvasom