Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ötvenéves a finnugor tanszék

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem idén ötvenéves finnugor tanszéke az egyetlen vidéki képzőhely, ahol ebben a tanévben elkezdődhet a mesterképzés is.
Az elmúlt fél évszázad alatt minden magyar szakos hallgatót megismertettek a finnugor nyelvrokonság kérdésköreivel. A tanszék kutatói és oktatói munkáját a leghosszabb ideig, 1974-től 2000-ig Mikola Tibor vezette. Jelenleg mintegy negyven finnugor szakirányos és szakos hallgatót oktatnak, a munkát finn és észt anyanyelvi lektor is segíti, két vogul vendégdiákot fogadnak – tudtuk meg Sipőcz Katalin docenstől. A tanszéken a finn és az észt mellett mordvin, udmurt, vogul (manysi), illetve különféle szamojéd nyelveket is tanítanak.

Jó kapcsolatokat ápolnak a rokon népekkel, illetve a világ finnugor nyelvtudománnyal foglalkozó kutatóival. Ennek jeleként közel tíz országból több mint félszáz kutató érkezik a ma kezdődő nemzetközi nyelvészeti konferenciára. Este a finn nagykövetség a TIK-ben rendezett fogadáson köszönti a fél évszázados szegedi tanszéket, a finnországi Johanna Debreczeni tangóénekes ad koncertet. Szombat délelőtt a jubiláló tanszék több mint nyolcvan valamikori tanára és diákja találkozik – közösen megkoszorúzzák Mikola Tibor síremlékét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finta tangára vetkőzik a Magic Boysban

Néhány hete rendszeresen gyúr, szoláriumba jár, és diétázik a Szegedi Kortárs Balett táncosa. Tovább olvasom