Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Ötvenéves csöveken is megy a víz Szeged alatt

Másfél hete óriási krátert vájt a Csongrádi sugárúton a betonba egy meghibásodott 300 milliméteres vízvezeték. Bár szerencsére ritka az ilyen volumenű csőtörés, jó tudni: a talpunk alatt többnyire 40-50 éves csövek futnak Szegeden.
Közel ezer kilométernyi ivóvízvezetéket rejt a föld a város alatt, amelyből 692 alkotja a törzshálózatot, 266 kilométer pedig a vízbekötés – tudtuk meg Balaton Krisztinától, a Szegedi Vízművek Zrt. szóvivőjétől. Mivel a hálózat jelentős része az 1960-as, 1970-es években épült ki az akkori technikai színvonalon, a csövek és a kötések nem korrózióálló anyagból készültek. Ez az adottság, valamint a megnövekedett forgalom miatti rezgések okozzák leggyakrabban a csőtöréseket Szegeden – közölte a szóvivő. 

Az időjárás talajra gyakorolt hatásával is számolni kell: a merev csövek könnyebben elpattannak az erősen kiszáradt vagy fagyott földben, főként, ha ez a talaj mozgásával is együtt jár.
 
A Mikszáth Kálmán utcai buszmegállónál február 8-ig kell a munkagödröt kerülgetni: a tervek szerint eddig  tart a vízvezeték javítása. Fotó: Frank Yvette
A Mikszáth Kálmán utcai buszmegállónál február 8-ig kell a munkagödröt kerülgetni: a tervek szerint eddig tart a vízvezeték javítása. Fotó: Frank Yvette


A szegedi ivóvízhálózat – amelynek átlagéletkora 35,5 év – ugyanakkor a szakemberek szerint megfelelő állapotban van. Életkor szerint nehéz éles határvonalakat húzni a város egyes részei között, mivel a hálózat legkritikusabb szakaszait – például a belvárosban – az elmúlt 20 évben folyamatosan cserélték. Az új lakóparkok alatt pedig egyértelműen fiatal csövek futnak – tette hozzá a szóvivő.

Nagyobb, 300 milliméteres vezetékek viszonylag ritkán hibásodnak meg, leggyakrabban a 80-100 milliméteres átmérőjű azbesztcement csövek mennek tönkre: ezeknél évi 140-160 esetben kell beavatkozniuk a szakembereknek. Hogy felderítve a rejtett hibákat megelőzzék a csőtöréseket, rendszeresen végeznek speciális műszerekkel úgynevezett szivárgásvizsgálatot. Ezek alapján ütemtervet készítenek a vezetékszakaszok cseréjére – évente összesen 2,5-3 kilométernyi szakaszon van erre lehetőség. 
Üregek, tavak, patakok

2010 óta öt nagyobb szegedi csőtörésről számolt be lapunk. 

2010. március 3.: 300 milliméteres főnyomócső tört el az újszegedi víztorony közelében. A pincéket is ellepő víz fél méter magasan állt a környező kertekben. 2000 köbméter víz folyt el.
2011. január 5.: Óriási üreget vájt a járda és az úttest alá az Attila utca Bartók téri részénél egy kettétört 300 milliméteres vízvezeték. 40 napot vett igénybe, amíg a buszmegállót helyreállították, és ráengedhették a forgalmat.

2012. augusztus 27.:  Az Aradi vértanúk terén pattant el egy 300 milliméteres vezeték, a víz pillanatok alatt ellepte a Tisza Lajos körút–Boldogasszony sugárút kereszteződését, és befolyt a Gödör étterembe is. A szakemberek a szárazsággal magyarázták a csőtörést.

2014. január 24.:  A Retek utca és a József Attila sugárút kereszteződésében egy tűzcsapbekötésnél tört el egy 150 milliméteres cső, a víz patakként folyt a Szamos utcáig. A környéken 150 lakásban, üzletben és vendéglátóhelyen egy ideig nem volt víz.

2016. január 18.: 300 milliméteres ivóvízvezeték meghibásodása miatt alakult ki kráter a Csongrádi sugárúton, a Diófánál. A víz 12 négyzetméteren beszakította az aszfaltot, egy kerékpáros is elmerült a hirtelen jött árban. A szolgáltató vizsgálata szerint egy csőkötés mondta föl a szolgálatot, egy 5 méteres vezetékszakaszt is ki kellett cserélni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valentin-napra mondjuk egy erdőt?

Valentin-napra mondjuk egy erdőt?
Ruzsán 2956 négyzetméternyi vágásérett nyárfaerdő keresi gazdáját. A zárt kerten villany, víz,… Tovább olvasom