Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Ötvenhét költőodút helyeztek ki Balástyán

Balástya - Egyre kevesebb fa alkalmas fészekrakásra, ezért költőodúk kihelyezésével segítik a madarak szaporodását Balástyán. Az ünnepélyes átadón több tucat odút fogadtak örökbe civilek.
Óvodások, általános iskolás osztályok, önkéntes tűzoltók, hastáncosok és az Őszi Alkony Nyugdíjas Klub tagjai is jelentkeztek egy-egy darabért abból az 57 költőodúból, amelyeket helyi vállalkozók készítettek el.

Az ötlet Virágh Istvántól , a balástyai önkéntes tűzoltó-egyesület elnökétől származik, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a felgyorsult erdőgazdálkodás és a szabad területek beépítése miatt nincs ideje a fáknak odvasodni, ezért a madarak egyre nehezebben találnak megfelelő helyet a fészkeléshez. A természetvédelem mellett a gyerekek természet iránti szeretetét is erősíteni szeretnék a kezdeményezéssel – mondta Ujvári László, Balástya polgármestere.
 
 Az önkéntes tűzoltók stílusosan egy tűzoltóautóról helyezték fel a madárlakot - gondosan ügyelve a déli fekvésre. Fotó: Borbola Lilla
Az önkéntes tűzoltók stílusosan egy tűzoltóautóról helyezték fel a madárlakot – gondosan ügyelve a déli fekvésre. Fotó: Borbola Lilla

A helyi vállalkozók és az önkormányzat által támogatott programhoz több település is csatlakozott, aminek köszönhetően már összesem 1200 odút helyeztek ki országszerte.

Csongrád megyében többek közt szén- és kék cinegére, házi rozsdafarkúra, bagolyfélékre, verebekre, légykapóra és a fokozottan védett, színpompás szalakótára számíthatnak a büszke odútulajdonosok. Ezt  Tokodi Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád megyei csoportjának titkára mondta, aki az MME 15 éve működő madárbarát kert program továbbfejlesztéseként értékelte a balástyai kezdeményezést.

Az ötödikesek az osztálytermük ablakához, a Hayat Hastánc Egyesület a próbatermükhöz, a Tanodához közel teszik ki a kapott odúkat. – Bízom abban, hogy egészséges versengést vált ki a tulajdonosokban, hogy kinek mikor, milyen madár lett az „albérlője", és így nyomon követik majd az odújuk helyzetét – mondta Virágh István.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz évet sem bírt ki a jogi kar felújítása

Tíz évet sem bírt ki a jogi kar felújítása
Óriási darabokban hullott le a jogi kar épületének vakolata, a teljes felújításra 2002-ben 25,5 millió forintot költöttek. Tovább olvasom