Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Ötvenöt százalékkal drágul a távhő

Szegeden 55 százalékkal emelik a távfűtés díját, de az emelés csak a távfűtött lakásokban lakók 15-20 százalékánál lesz ennyi, a többiek kompenzációban részesülnek. A díjemelésről a december 8-i közgyűlés dönt.
A radiátorokról nem csak a meleg fog eszünkbe jutni a télen. Fotó: Karnok Csaba
Január 1-jétől a távhőszolgáltatás díját közel 55 százalékkal emelik Szegeden – tudta meg a Délmagyarország. A díjemelésről a december 8-i közgyűlés dönt.

A piaci gázárat fizető egyedi fűtéses, vagy konvektoros lakásban élőknél a földgázár drágulásának mértéke több mint 70 százalék. Ehhez képest a távfűtött lakásokra vonatkozó 55 százalékos áremelés alacsonyabb, de még így is mellbevágó. Ha ugyanis a panellakásban olyan egyedülálló, vagy gyermektelen diplomás házaspár lakik, avagy olyan nyugdíjas, akinek a nyugellátása több mint 93 ezer 905 forint – ez a kiindulópont, az öregségi nyugdíjminimum három és félszerese –, akkor súlyos tízezrektől szabadul meg a családi kassza. Míg egy átlagos, 54 négyzetméteres lakás éves fűtés- és melegvízdíja eddig közel 120 ezer forintba került, jövőre 180-190 ezer lesz, 60-70 ezer forinttal többet kérnek el érte. Lapunk megpróbált ennél pontosabb információkhoz jutni, ám kiderült: nincsenek kaptafák, az egyedi költségmegosztókkal felszerelt és felújított lakások, valamint a régi nyílászárós, korszerűtlen otthonok számlái között is jelentős a különbség.

Az állam a távhő árából a rászorultság alapján ad kompenzációt. Így mindössze 1,5 százalékkal, ezer-kétezer forinttal emelkedik azoknak a számlája, akiknél az egy főre eső jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum kétszeresét (53 ezer 660 forintot). Vagyis két, 50-60 ezer forintos nyugdíjjal rendelkező idős ember szinte észre sem veszi a drágulást. Amennyiben az egy főre jutó jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum kétszeresét, de nem éri el a két és félszeresét, az emelkedés 11 százalék. Számítások ide sorolják a háromtagú, egygyermekes családok zömét. A harmadik kategóriában (a két és félszeres és a háromszoros mérték közöttiben) csaknem 21, a negyedikben pedig (a 3, valamint három és félszeres közötti sávban) 30,45 százalék. Az ötödik kategóriába tartozók számára lesz csaknem 55 százalékos a drágulás.

Fogyasztási egység

A fogyasztók számának kiszámolásakor csak egyetlen felnőtt ember számít egész embernek egy háztartásban: a további felnőttek közül egyet 0,9, minden következőt pedig 0,8 százaléknyi „fogyasztási egységnek" vesznek. A gyerekek még kevesebbet érnek: az első kettő 0,8-at, minden további kiskorú pedig 0,7-et ér. Egy ötfős, két felnőtt, három gyerek alkotta háztartásban 200 ezer forint nettó jövedelemnél nem 40 ezer lesz az egy főre jutó kereset, hanem mintegy 45 ezer forint.

Információink szerint a 27 ezer szegedi távfűtéses lakás legfeljebb 15-20 százalékában élnek olyan családok, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem eléri a 93 ezer 905 forintot.

A szegedi önkormányzatnak nincs dolga a gázár-kompenzációval: a kincstár küldi el már a jövő héten az igényléshez szükséges formanyomtatványokat, amelyeket célszerű minél előbb visszajuttatni a feladónak, hogy gyorsan jóváírhassák a kompenzációt.

Mint ismeretes, a kormány nemrégiben meghozott rendeletében azt határozta meg, hogy 2007-től nem az elfogyasztott gázköbméterek mennyisége alapján jár a gázártámogatás, hanem a jövedelmet veszik alapul. A jövedelemalapúra átalakított gázár-támogatási rendszerben a gáz köbméterenkénti bruttó alapára 101 forint lesz: ezt az összeget csökkenti adott esetben a költségvetési szubvenció.


Szentesen, Hódmezővásárhelyen olcsóbb, mint Makón

A gázáremelés hatására – a hozzáértők szerint – tovább fog nőni a különbség a termálvizet is használó, és a csak gázzal fűtő szolgáltatók árai között. A különbség azonban ma is nagy. Szentesen lassan két évtizede használják fűtésre a termálvizet. Itt most egy 52 négyzetméteres lakás gazdája egy évre 94 ezer forintot fizet a melegért, ha a városi szolgáltatóval áll kapcsolatban, ebben az árban a meleg víz is benne van. 1285 forint plusz áfa egy gigajoule-nyi hő ára. Vásárhelyen 1650 forint plusz áfa egy gigajoule meleg ára, egy 50-55 négyzetméteres lakás fűtéséért és meleg vizéért évente 110 ezer forintot kell fizetni. Vásárhelyen a kilencvenes években zajlottak le azok a beruházások, amelyek lehetővé tették, hogy a város szabályosan és minél nagyobb arányban használhassa a termálvizet fűtésre. Ezzel Makón is próbálkoztak, de visszasajtolóra – amely a lehűlt vizet visszapréselné a rétegbe – nem sikerült támogatást nyerni, a vizet a Marosba engedték, de ez után bírságot kellett fizetni, majd le is záratták a kutat a hatóságok. Ma a városban csak gázt használ a fűtőmű, és 2488 forint plusz áfa az ára 1 gigajoule-nyi melegnek. Egy ötvenkét négyzetméteres lakás lakója a fűtésért és a meleg vízért körülbelül 180 ezer forintot fizet – fizetett eddig – évente. 

Olvasóink írták

  • 1. x 2012. november 07. 18:24
    „http://www.delmagyar.hu/forum/tavfutes__te_draga/26/3387/?action=kifejt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak… Tovább olvasom