Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Óvakodjunk az utazó nőktől!

Szeged - Érdemes fellapozni a 108 éves Délmagyarország archívumát, a régi cikkekből nemcsak hely- és kultúrtörténeti érdekességeket tudhatunk meg, hanem gyakran azt is, hogyan gondolkodtak elődeink. Sorozatunkban 50 és 100 évvel ezelőtti lapszámainkból adunk közre érdekes írásokat.
Épp száz éve, 1918. január 20-án Óvakodjunk az utazó nőktől! címmel jelent meg a Délmagyarországban az alábbi írás.

"A belügyminiszter ma a következő leiratot intézte a polgármesterhez: >> Illetékes helyről arról szereztem tudomást, hogy az utóbbi időben föltűnő módon szaporodik a vérbajos katonák száma. A katonai hatóságok által megejtett vizsgálatok eredménye szerint a betegséget főleg a pályaudvarokon, vagy azok környékén, utazás ürügye alatt ácsorgó, gyanús nőszemélyek terjesztik. A vérbaj elleni küzdelem sikeréhez fűződő fontos érdekre tekintettel fölhívom a polgármester urat, hogy a katonák és általában az utazó közönség egészségét veszélyeztető gyanús női személyek a pályaudvarok területéről eltávolíttassanak.

Megjegyzem egyúttal, hogy a kereskedelemügyi miniszter úr a hadiforgalomban az összes vonalakat rendeletével már utasította, hogy az állomások és pályaudvarok környékén szerzett észleleteikről az illetékes rendőrhatóságot értesítsék, hogy azoknak egyébként is a kezükre járjanak. Málly, belügyminiszteri tanácsos.<<"

Ugyanebben a lapszámban jelent meg Drága sovány liba címmel az alábbi kis cikk: "Mikor minden méregdrága, miért legyen olcsó a sovány liba? Így gondolkozott Czékus Lajosné dorozsmai asszony, aki egy sovány libát (öt és fél kiló) 160 koronáért árusított a szombati hetipiacon. Rajtavesztett. A kihágási bíróság nyomban ítélkezett felette. Árvay Ferenc fogalmazó nyolc napi elzárásra és 100 korona pénzbüntetésre ítélte Czékusnét, a libáját pedig elkobozta a rendőrség. A libát azután a rendőrség 66 koronáért elárverezte."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féláron lehetett korizni a Jégpályák Éjszakáján - képgaléria

Féláron lehetett korizni a Jégpályák Éjszakáján - képgaléria
Szeged is csatlakozott a jégkorongszövetség felhívásához, szombaton este 10 után a korcsolyázás szerelmeseit várták a Városi Műjégpályán. Tovább olvasom