Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Óvatosan a zebrán is

Szeged - Megállnak-e az autóvezetők, amikor a zebrán átkelni készülő gyalogost látnak? Ezt teszteltük Szegeden. A belvárosban, ahol sokan gyalogolnak, nagyobb biztonságban éreztük magunkat.
Nagyon körültekintően érdemes közlekedni akkor is, ha zebrához érünk. Erre a következtetésre jutottunk, amikor Szegeden kerékpárt tolva, illetve gyalog, bicikli nélkül teszteltük, hogy a sofőrök mennyire szabálykövetők, ha az úttesten átkelni készülő emberrel találkoznak.

Farkasszem. Hiába a zebra, jobb, ha a gyalogos meggyőződik róla: átengedi őt a sofőr. Fotó: Frank Yvette
Farkasszem. Hiába a zebra, jobb, ha a gyalogos meggyőződik róla: átengedi őt a sofőr. Fotó: Frank Yvette

 Tolni vagy tekerni?

A KRESZ-ben nincs leírva, hogy a kerékpárosnak mindig le kell szállnia a nyeregből, és tolnia kell a zebrán a biciklit. Az viszont tény, hogy a zebrán az elsőbbség csak a gyalogosokra vonatkozik. Tehát biciklisekre csak akkor, ha a zebránál leszállnak és tolják a bringát.

Nem gyakoriak a zebrán történő balesetek, de előfordulnak a városban. Tavaly januárban egy idős nőt sodortak el a Földvári utca és a Petőfi Sándor sugárút sarkán, novemberben a sárgán villogó jelzőlámpa mellett – szintén a zebrán – a Mars tér és a Mérey utca kereszteződésében gázoltak el egy nőt.

Az egyik veszélyes pontnak tartjuk a Katona József utca és a Kálvária tér találkozásánál lévő gyalogos átkelőhelyet, ahol a bringáról leszállva, azt tolva sem mindig egyszerű az átkelés. Gyakran ki kell várni, hogy elfogyjon a forgalom. Így van ez a Kossuth Lajos sugárúton, a Pozsonyi Ignác utca sarkánál is, ahol három autó száguldott el előttünk, amikor megálltunk a zebra előtt. A belvárosban nagyobb biztonságban éreztük magunkat, a Somogyi utca és a Kárász utca találkozásánál is, a Széchenyi tér és a Takaréktár utca sarkán is.

Csaknem két éve zajlott a Mindenki gyalogosnak születik című közbiztonsági kampány. Ennek során a szegediek több mint 90 kritikusnak tekinthető csomópontot jelöltek be a program internetes térképén. Köztük volt például a Somogyi és az Oskola utca kereszteződése, a Dugonics tér és környéke, valamint a Csongrádi sugárúton, az Európa liget végállomásnál lévő gyalogos átkelőhely.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcsa Veronika a repülőn is dúdol

Évek alatt kell kitanulni a sikert, és tudni kell felismerni, mi a saját érdem belőle – vallja… Tovább olvasom