Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Óvatosan foglalnak állást a szegedi színháziak

Szeged - Ne szólj szám, nem fáj fejem – ez volt az általános vélemény, amikor tegnap arról faggattuk a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagjait, kit, illetve milyen főigazgatót szeretnének az április végén leköszönő Székhelyi József utódjaként. Attól a néhány vezető művésztől, akit mégis sikerült szóra bírnunk, tanulságos válaszokat kaptunk.
A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára kiírt pályázatra szerdáig lehet jelentkezni. Mint korábban beszámoltunk róla, valószínűleg pályázik Gyüdi Sándor, a szimfonikusok igazgató-karnagya, Herczeg Tamás, a szabadtéri helyettes vezetője, valamint Korcsmáros György, a győri teátrum volt vezetője is. Információnk szerint még két, nevét felfedni nem kívánó aspiráns is érdeklődött a feltételekről az önkormányzatnál. Mindezek fényében arra kértük a társulat tagjait, mondják el, kit vagy milyen típusú direktort látnának szívesen a színház élén.

– A művészek legfontosabb elvárása a színigazgatóval kapcsolatban egyszerűen összefoglalható: jó szerepeket adjon, és közönségbarát darabokat tűzzön műsorra – mondja Szonda Éva. Az operaénekesnek ugyan nincs konkrét favoritja, de azt szeretné, hogy elfogadott, jó színházi szakember legyen az új direktor, aki képes egyensúlyt teremteni a tagozatok között.

Gyüdi – „a mi kutyánk kölyke"

A név nélkül nyilatkozó színháziak többsége Gyüdi Sándor mellett tette le a voksát. Többen is említették: „a mi kutyánk kölyke", a színházból indult, ismeri és jól átlátja a mamutintézmény működését, tudja, mit kell csinálni. Nyelvtudását és szervezőképességét is dicsérték, ráadásul úgy tartják, tud bánni az emberekkel. A legtöbb félelem épp ezzel kapcsolatban fogalmazódott meg: tartanak a diktátor marketingzseniktől, akik elfelejtik: a színház csapatmunka.

Sokan elmondták véleményüket, de kevesen vállalták névvel is. Ne szólj szám, nem fáj fejem – tartja az óvatos többség. Általános az a nézet, hogy a társulat, a színházi szakma állásfoglalása sohasem mérvadó, önkormányzati intézményről lévén szó minden választáskor a saját akaratát viszi keresztül a város vezetése.

Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója nem árulta el, hogy kit támogatna, de azt igen: csak olyan szakembert látna szívesen a főigazgatói székben, aki tiszteletben tartja együttese függetlenségét.

– Nem örülnék egy olyan direktornak, aki integrációt szeretne ránk erőltetni. Ugyanakkor fontos lenne, hogy pártolja az együttműködést, az összművészeti produkciók létrehozását. Az elmúlt években akadtak ugyan a napi munkával járó kisebb súrlódásaink Székhelyi Józseffel, de komoly konfliktusunk nem volt, mert a főigazgató megértette és elfogadta a status quót, amelyben együttesünk működött, így zavartalanul tudtunk dolgozni – hangsúlyozza a balettigazgató, aki szerint talán még a direktor személyénél is fontosabb, hogy a színház anyagi helyzete ne romoljon, hiszen mindent a pénz határoz meg.

– Előfordult már, hogy megbíztam valakiben, kiálltam mellette és támogattam jelöltként, majd amikor elfoglalta az igazgatói széket, hamar megváltozott, és nagy csalódást okozott. Ezért sem mondanék nevet, de azért sem, mert egyelőre nem tudhatjuk pontosan, kik pályáznak majd – mondja Fekete Gizi. A társulat vezető színésznője szerint olyan becsületes igazgatóra lenne szükség, akinek valóban az a legfontosabb, hogy jó színháza legyen Szegednek. Erősíteni kellene a szakmai színvonalat, ki kellene állni a magas művészi érték mellett. A prózai társulatot évek óta nem hívták meg a POSZT-ra, a megmérettetést jelentő szakmai seregszemlére, a Pécsi Országos Színházi Találkozóra.

Gyüdi Sándort tartom a legszimpatikusabb pályázónak. Mellette szól az is, hogy komoly színházi praxisa és intézményvezetői gyakorlata is van, fiatal, agilis, művészeti és marketing szempontból is naprakész. Ráadásul mindegyik politikai oldal el tudná fogadni, mert ő a konszenzus híve – véli Janik László. A színművész szerint az új direktornak a színház két jelzőjét kell leginkább szem előtt tartania: szegedi és nemzeti – valamint erkölcsi és anyagi felelősséget kell vállalnia a dolgozókért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A DKMT eddigi története: határnyitások, bombázás, árvíz

Szeged - Egyik alapítója merénylet áldozata lett, egyik tagországát 11 héten át bombázta a NATO, de a kormányok is értetlenül figyelték a hármas határ menti önkormányzati vezetők barátkozását. Tovább olvasom