Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Óvoda – jövőre már akár este 7-ig is nyitva tartanának

Szeged - Kisebb lesz a tumultus jövőre az óvodai csoportokban, az intézmények pedig tovább tartanak nyitva – ha a közgyűlés holnap elfogadja az erről szóló előterjesztést. Szerdánként este 7-ig is ott lehet majd hagyni a gyereket.
A maximális csoportlétszámok átlépésének engedélyezését kéri a közgyűléstől Botka László polgármester. Bár a javaslat alapján úgy tűnhet, jövőre több gyereknek lesz hely az óvodákban, a változtatással lényegében semmi nem történik. A maximális létszámot ugyanis eddig is túllépték az intézmények, arra ugyanis a jogszabály lehetőséget adott. Az új köznevelési törvényből viszont eredetileg kimaradt ez a passzus, így a beiratkozásoknál csupán 25 fős csoportokkal számolhattak. Miután utólag a törvényt módosították, ismét fel lehet venni több gyereket – ahol a csoportszobák mérete ezt megengedi.

– Gyerekenként legalább két négyzetmétert kell biztosítani, azonban így is maximum 30 fős lehet egy csoport – mondta el Vörös Lászlóné, az Óvodák Igazgatóságának tanügyi igazgatóhelyettese, aki az előterjesztést úgy kommentálta: hoz változást, de ez csupán átszervezéseket jelent majd.

A Garam utcai óvoda lakói mit sem törődnek a fenőttek gondjaival – játszanak felhőtlenül. Fotó: Schmidt Andrea
A Garam utcai óvoda lakói mit sem törődnek a fenőttek gondjaival – játszanak felhőtlenül.
Fotó: Schmidt Andrea

– Eddig is sok csoport 25 fő feletti létszámmal működött, jövőre azonban ezt már csak abban a 16 óvodában engedélyezzük, ahol ehhez megfelelő tér is rendelkezésre áll. Mivel a város 50 óvodájának 4865 férőhelye eddig sem volt teljesen betöltve, és a következő tanévet is ugyanezzel a csoportszámmal tervezik, vélhetően ugyanannyi gyerek elhelyezésére lesz lehetőség a módosítással. A belvárosi, frekventált intézmények azonban – amelyekben idén is túljelentkezés volt – valószínűleg „szellősebbek" lesznek.
A pénteki közgyűlés elé kerülő javaslatban szerepel az is, hogy az óvodák nyitva tartását hosszabbítsák meg a jelenlegi napi átlagos 11, 11 és fél óra helyett napi 12 órára, szerdai napokon pedig még ennél is egy órával tovább, vagyis este 7 óráig tartsanak nyitva. Erre azért van szükség, mert az óvodapedagógusok és a nevelő munkájukat közvetlenül segítők heti 61 órányi munkára kapnak bért.

– Nem kötelező az estébe nyúló munka, de ha nem tartanak nyitva ennyi ideig az óvodák, nem kapják meg a maximális finanszírozást – mondta el Rákosné Szilágyi Éva, az Óvodák Igazgatóságának igazgatója. Hozzátette: biztosan lesz igény a szülők részéről a meghosszabbított nyitva tartásra, nem lesznek üresek a csoportszobák. – Hosszú napnak pedig mi javasoltuk a szerdát, mert a hivataloknak is akkor van a megnyújtott nyitva tartásuk.

Olvasóink írták

 • 15. Dr.Tonyk 2013. május 31. 14:29
  „Nincs is ezzel a nyitva tartással semmi gond. Legyen 7-ig nyitva minden nap!
  De!
  Ehhez kapjanak az óvodák plusz álláshelyet, amit be is töltenek. Ne a szerencsétlen jelenlegi két droidot kényszerítsük már reggeltől - estig 25 kisgyerekre. Ezek az emberek gyorsan ki fognak így purcanni...”
 • 14. ezsiasagi 2013. május 30. 22:09
  „Hüü ennyi jóindulatú embert egyrakásos.
  Én két gyereket nevelek nem egyedül mégis problémát okoz hogy 5 ig van nyitva az óvoda. Nem gondolom hogy a mostani munkahelyeken ahova ha kihalásos sorrendbe bejutsz és esetleg 9-17 ig van munka (és akkor még a kezed is össze teheted) ritkaság és a gyerekekért is odaérsz 5 re. Nem mondom hogy 7 ig de 6 ig mindenképp nyitva kellene lenniük.
  De hát úgy látom hogy itt mindenhol olyan szülök vannak ahol a férj is el tud jönni a munkahelyérőr (na nálunk az meg se említhető).
  Irigykedek hogy másoknál tényleg ennyi idő van. Pedig imádom a fiaimat, és nem csak fürödni akarom hazavinni.”
 • 13. vári 2013. május 30. 21:54
  „öreglány
  Ez színtiszta hülyeség. Azért van szükség a tovább nyitva tartó óvodákra, mert ma már szinte senki nem 4-ig dolgozik, inkább 5-ig (netán 6-ig), és utána még el át is kell bumliznia a városon a bölcsődéig, óvodáig, ami a fővárosban nem egyszerű ám, de más, közepes-nagy városokban sem...

  C6H12O6 , klarinét
  Nagyanyám vezető óvónő volt sok évtizeden át. Valamikor a ´40-es években kezdett dolgozni.
  Tőle tudom, hogy bizony akkoriban is nyitva volta az óvodák reggel hattól este hatig, hétig. Reggel fél hatkor nyitott a gondnok, nagyanyám mint óvodavezető nem sokkal utána odaért és fogadta az első szülőket és a gyerekeiket.
  Ez akkor is kényszermegoldás volt, és most is az. De ha lelkiismeretes pedagógusok kezébe kerül a gyermek, akkor testileg-lelkileg egészséges marad ilyen körülmények között is. Nem kell ezt túldramatizálni.
  Ugyanakkor egyetértek azokkal, akik a pedagógusok alacsony anyagi megbecsültségét kérik számon. A fizetésük napi 8 órás munkáért is éhbér, hát még többért...”
 • 12. deszkás 2013. május 30. 20:20
  „Mennyi is a raboknál előírt fő/m2? Most már káromkodhatsz. PRINCEOFTHEPORT! Nem Tiszaszigeti illetőségűek azok a "nagymagyarkodók"? Bár a lakcímekkel is lehet (?) játszadozni. Nekik.”
 • 11. C6H12O6 2013. május 30. 19:37
  „A bölcsődében is elvárnák a szülők, hogy egész héten 24 órában vigyázzanak ingyen a gyerekekre. Túlórapénz, hely, létszám a rendes időben lévőkre sincs persze. Az is igaz, hogy a mai szülők egyáltalán nem nevelik/max félre/ a gyerekeiket. És nem is kérnek segítséget sem hozzá, beleszólást meg pláne nem tűrnek. Aztán tele vagyunk idegbeteg, viselkedési problémás, feszült, fáradt gyerekekkel. Mosolygós, életvidám gondozónőt meg lámpással sem lehet lassan találni sajnos a mai viszonyok miatt. Még szerencse, hogy nagy részük szeretettel /ből/ végzi a nem könnyű munkáját. De őket sem nézik embernek mostanában, akár a fizikai munkásokat. Valahogy nem csoda, hogy 36 országból 36-ik helyezést értünk el az életünkkel való elégedettség terén.”
 • 10. klarinét 2013. május 30. 19:13
  „Hurrá! Jaj, de jó, hogy már este 7-ig is benn hagyhatják a porontyokat. Így már csak be kell dobni az ágyba a gyereket, és még örülhetünk, ha nem nekünk óvónőknek kell az oviban megfürdetni a gyereket. Bár este 7-ig, szerdánként ez is belefér... Tessék mondani, akkor az iskolák is majd ugye 7-ig lesznek nyitva, nem pedig fél 5-kor kihajigálják a gyereket. Tetszik tudni, ha az óvónő 7-ig van az oviban, és mondjuk egyedül neveli kisiskolás gyerekét, akkor az Ő GYEREKÉRE ki vigyáz majd??? Mert egy elsős nem igazán egyedül megy haza. Ja, és a reggel 6-al mi lesz? Mert a gyerekem iskolája meg riszálja magát, hogy fél 8-ig nincs pedagógusi felügyelet, a takarítónő meg a portás bácsi néz rájuk irgalmassági alapon...”
 • 9. picipest 2013. május 30. 18:21
  „És az óvonők mikor foglalkoznak majd otthon a SAJÁT gyerekeikkel ???????? És keresnek nettó nyolcvanat-kilencvenet...ekkora baromságot..A végén még majd haza is viszik magukhoz más gyerekét..”
 • 8. princeoftheport 2013. május 30. 18:05
  „Szöszi! "A hivatalokat inkább hagyjuk, a legtöbb minden nap bezár 16 órakor, egyedül az okmányiroda van most már hosszan nyitva, az pedig már minden nap este 20 óráig. Meg is érdemlik, úgy is lopták a napot a 6 órág munkarendel, heti szünnapokkal..... "
  Nomen est omen. Módosíthatnánk. Nevedben az eszed! Dolgoztál te okmányirodában, hogy így pálcát törsz mások felett? Hány ilyen kretén nyűgét, baját kell megoldani, olyan véglények részére, akik jóformán a nevüket nem tudják leírni??!! Szaros gumicsizmában jönnek be a hivatalba, bolhát hoz be, odahugyozik a pénztár elé, és a "nagymagyarkodó" eszmékre hivatkozva olyanoknak van új, magyar állampolgársága, akik tolmáccsal jönnek be az irodába,, mert NEM TUDNAK MAGYARUL!!! és kérik a személyit, útlevelet, mert mennek ki nyugatra dolgozni. és nem érti, hogy van előtte ügyfél, az"és csak azt akarom kérdezni..." ügyfelektől nem halad a munka. soroljam még, vagy belátod, hogy a nevedben a sorsod, buta, szőke liba vagy? A félfogadás igaz, hogy 6-ig tart, de azokat az okmányokat, iratokat is el kell intézni, amire az ügyfélfélfogadás alatt nincs rá mód. Valamint a határozatokat mikor kell megírni, mert az okmányiroda nem csak okmányokat ad ki, és ott vannak még a háttéranyagok, a statisztikák, és a minisztériumi anyagok feldolgozása. Sajnálom, hogy így látod más emberek munkáját. Addig nem tudod milyen utat járnak be, míg nem voltál a cipőjükben.”
 • 7. Nyusszancs 2013. május 30. 17:37
  „Öreglány! Szintén szakmabeli vagyok, én is csak néztem, mint Rozi a moziban a 61 óra láttán, de nagy nehezen leesett a tantusz: támogatást abban az esetben kap az ÓVODA, amikor heti minimum 61 órát nyitva van. Gondolom én. Egyébként érdekes is lenne, ha este 7-ig lennénk nyitva, mert mi például már reggel fél 6-kor nyitunk, a törvény 2 óra átfedési időre kötelez bennünket a két, egymást váltó óvodapedagógus munkarendjében. Gyors fejszámítást végezve rögtön kiderül, hogy nem hogy 2 óra hossza, de egy perc átfedési ideje nem lenne ebben az esetben a csoportban együtt dolgozó kolléganőknek. Mesés rendelkezés.
  2 négyzetméter? Ez valami vicc, nálunk nincs meg. Ráadásul aki ezt a törvényt hozta, nem látott még gyereket.
  Ja, és ennek a rendelkezésnek a legszomorúbb hozadéka nem az óvodai dolgozók munkaidejének változása (növelése, természetesen), hanem az, hogy a gyerek már tényleg csak fürdésre kerül majd haza, és mint tudjuk, a szülők (tisztelet a kivételnek!!!!) manapság nem igazán foglalkoznak a gyermekeikkel. Pedig azt nem szabad elfelejteni, hogy az óvoda a családi nevelés MELLETT van, és NEM HELYETTE.... Ne tévesszük össze azért ezt a kettőt egymással!”
 • 6. öreglány 2013. május 30. 17:00
  „Azt nem értem még hogy jött ki a 61 óra mikor 40 órás munkahétben dolgozunk, és vajon hol van a plussz pénz??? mert se az ovónők nem találják a "boritékban" sem a segitőik.”
 • 5. öreglány 2013. május 30. 16:52
  „Ezt a GYES-en lévö anyukáknak találták ki,akik reggel beadják a nagyobb gyereket az oviba hogy ne legyen sok a zavaró tényező a csavargásban,plázázásban. Csak azt tudnám hogy mikor foglalkoznak a gyerekkel ezek az anyukák? Vagy az óvónéniknek szülték a csemetéiket,hogy azok neveljék fől helyettük?? Ezért van ennyi szeretet hiányos gyerek az oviban!”
 • 4. notebook 2013. május 30. 16:15
  „Akkor ez várható majd az iskolában is?
  A családnak meg hol marad a nevelő szerepe? csak vacsorára megy majd haza a gyerek?”
 • 3. szöszi 2013. május 30. 14:55
  „Hát, bár nekem nincs még csemetém, de sajnos a legtöbb ember életvitele olyan ütemet diktál, ami miatt ez muszáj. Ma már nem igen vannak olyan munkahelyek, ahol reggel 7 vagy 8 órától du.4-ig melóznak, aztán lehet hazamenni, és nem kell a gyereket az oviban hagyni este 7-ig. Ma a munkaidő sokkal tovább tart, hiába a 8 óra. A legtöbben 18 óra előtt nem végeznek, és akinek mázlija van, esetleg nagyira bízhatja a csemetét, és elviszik a gyereket időben. De akinek nem tud senki segíteni, az kénytelen az óvodában hagyni. Szükség van arra hogy tovább legyenek nyitva az óvodák. Viszont az egy nagy hülyeség hogy a hivatalok miatt szerda legyen a hosszabb nap. A hivatalokat inkább hagyjuk, a legtöbb minden nap bezár 16 órakor, egyedül az okmányiroda van most már hosszan nyitva, az pedig már minden nap este 20 óráig. Meg is érdemlik, úgy is lopták a napot a 6 órág munkarendel, heti szünnapokkal.....
  Budapesten, ahol 9nél hamarabb nem kezdődik meg az élet, és 18 óra előtt nincs munkaidő vége (90% min. +1 órát túlórázik), sztem ez nem már bevett dolog. Itt inkább az a kérdés, hogy megfizetik-e a plusz munkáért az ovónéniket, mert a 8 óra nekik is 8 óra, és sokszor már 6kor lehet vinni a gyereket, és ott vannak este 6-ig min. Az ő fizujukat is emelgetni kéne kicsikét, és egymás között pedig beosztani, melyik nap ki a hosszú műszakos.
  Régebben teljesen más volt minden. Rengeteg gyár volt, a százezrek dolgoztak gyárakban, ahol 5.30 vagy 6 órakor kezdődött a műszak. Ez azt jelentette, hogy már 5.30kor illett bent lenni, átöltözés, egy kávé és kezdődött a munka. Ezek a nők a gyerekeiket jóval korábban fel kellett hogy keltsék és beadják óvodába, mint a mai gyerekeket. És 14.30-kor már vihette is ki az ovikapun, mert jobb esetben ha nem túlóráztak, 14 órakor vége volt a melónak. Ma már se gyár, sem pedig ilyen munka idő nincs. A szüleim hajnalban keltek, apukám elment már 5kor dolgozni, anyukám a konzervgyárban dolgozott, 6ra járt. Előtte még bekellett adjon engem és öcsémet az oviba, bölcsibe. Később engem a suliba, majd öcsémet oviba. Emlékszem hogy 7-8 éves voltam, megtanították, megmutatták merre kell gyalogolni az öcsiért, és én mentem oviba a testvéremért. Akkor még forgalom töredéke sem volt a mainak, nyugodtabban ellehetett engedni egy gyereket. Ma nem biztos hogy ezt megtenné egy szülő, hogy a 8 éves gyerekére bízná, hozza el az 5 évest.”
 • 2. utopia 2013. május 30. 14:14
  „,,Gyerekenként legalább két négyzetmétert kell biztosítani"
  ,,Augusztus 1. után a zártan tartott kutya számára biztosítandó kennel alapterülete, illetve a megkötve tartott kutya részére biztosítandó kikötő eszköz hossza a kutya méretével arányos:
  20 kg alatti kutya esetén minimum 10 m2 illetve 4 m
  20-40 kg között minimum 15 m2, illetve 6 m
  40 kg felett pedig minimum 20 m2, illetve 8 m."
  Hoztak egy törvényt, 3 éves kortól kötelező az óvoda, de új óvodákat és bölcsődéket nem építenek, kell a pénz stadionra. Anno azért létesültek az első ilyen intézmények, hogy a dolgozó ember gyerekeit eltudja, helyezni, amíg dolgozik. Most meg szociális alapon megőrzőt csinálnak belőle, mert egyes emberek nem képesek a gyerekük alapvető nevelésére. Remélem a politikusok is ilyen túlzsúfolt óvodákba viszik ezek után a gyerekeiket, nem a magán oviba max.10 fős csoportokba.”
 • 1. kormoska 2013. május 30. 12:24
  „Mint Kínában!
  Ott napi 13-14 órát is dolgoznak a melósok,a kölök meg elvan az oviban.Legföljebb idővel nem ismeri meg a szüleit:-)
  Örültem volna ha nem a Távol-Keletet érjük utol először............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi védelmet kap a szürke ház

Tulajdonosa régi fényében állítja helyre a József Attila sugárút 11.-et. Akkor kiderül, miért is kap most helyi védelmet. Tovább olvasom