Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Őz küldte padlóra a szegedi taxist

Szeged – Lakott területen, a szegedi Bérkert utcán ugrott őz Berinszki Zoltán taxija elé. Az ütközés után a vad megrázta magát, elfutott. A rendőrség szerint a sofőr nem szegett szabályt, ám a vadásztársaság kártérítés helyett kioktatta KRESZ-ből a hivatásos sofőrt, akinek most tönkremehet a vállalkozása.

Vadinvázió van Magyarországon és Európában, tavaly több mint 5400 nagyvaddal ütköztek az autósok a hazai utakon, és az állatok egyre beljebb merészkednek a városokba – adta hírül nemrég a HVG. Azt, hogy ez mivel jár, a taxis vállalkozó, Berinszki Zoltán is megtapasztalhatta. Idén június elsején hajnali 4 óra 20 perckor Szegeden, a Bérkert utca 85. előtt féktávolságon belül, takarásból Skodája elé ugrott egy őz. Az ütközést nem tudta elkerülni a sofőr, megsérült a kocsi klímahűtője, lámpája, motorháztetője. A vad fölkelt, megrázkódott, és a benyomódott hűtőn néhány szőrszálat hátrahagyva elmenekült.

A taxis rendőri intézkedést kért, és körbefotózta autóját. A szétesett, levált részeket kábelkötözővel rögzítette, és mivel nincs a közelben vadveszélyre figyelmeztető tábla, a körülményekhez képest próbált lehiggadni. A Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályától július 10-én kapott hivatalos értesítést arról, hogy a hatóság álláspontja szerint a baleset okozója az úttestre lépő „ismeretlen állat". „KRESZ-szabályszegés nem állapítható meg, ittasság, műszaki hiba nem merült fel" – áll Virágné Nagy Angelika rendőr százados, osztályvezető levelében. A taxis ezek után árajánlatot kért a javításra a Postaautó Duna Zrt.-től, a cég pedig úgy kalkulált, 339 ezer 926 forintba kerül a kárt helyrehozni, de lehet, hogy bontás után pótszámla is lesz.

Berinszki Zoltán a kocsival a baleset helyszínén. Egy hónap múlva műszaki vizsgára kellene vinni a taxit. Fotó: Karnok Csaba
Berinszki Zoltán a kocsival a baleset helyszínén. Egy hónap múlva műszaki vizsgára kellene vinni a taxit. Fotó: Karnok Csaba

Zoltán megkereste az érintett vadásztársaságot, amelynek területéhez tartozik ez a környék, levelet írt, amelyben kéri a kár megtérítését. A válasz nagyon elkeserítette: „A Deszki Gazdák Vadásztársasága elnökeként a társaságunkhoz érkezett kárigény bejelentésére válaszolva tájékoztatom, hogy igényét, amellyel hozzánk fordult, nem áll módunkban elfogadni. Nem ismertek számunkra az önt ért káresemény bekövetkezésének körülményei, vitatjuk, hogy a vadásztársaság tevékenységével összefüggésben önt kár érte, amelynek megtérítésére kötelesek lennénk. A gépjárművezetőnek belterületen fokozott óvatosság, körültekintés mellett kell vezetnie a gépjárművét, számolnia kell hirtelen felbukkanó váratlan akadályokkal, személyekkel, állatokkal, emellett a gépjárművezető az út- és látási viszonyoknak megfelelően kell, hogy a gépjárművét vezesse, oly módon, hogy az esetlegesen fellépő veszélyeket elháríthassa. Mindezek alapján úgy véljük, hogy az ön gépjárművében bekövetkezett kár megtérítéséért vadásztársaságunk nem tartozik felelősséggel" – írta Molnár Sándor, a társaság elnöke.

– Nem azt kértem tőlük, hogy jobb állapotban hozzák vissza a kocsit, csak olyan legyen, amilyen volt. Még tárgyalásra sem hajlandók – mondja a vállalkozó. – Ha nem boldogulunk, persze, pert indítok, de ezzel nem leszek beljebb. Jövő hónapban kellene ugyanis szigorított műszaki vizsgára vinni az autót a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, és ennyi pénzt nem tudok magam kifizetni, úgyhogy ha nem történik valami, lőttek a vállalkozásomnak.

Zoltánnak rosszulesett, hogy a vadásztársaság még ki is oktatja KRESZ-ből, miközben hivatásos sofőr, van jogosítványa teherautóra, autóbuszra, nehéz pótkocsira, tartályautóra, és 15 évig vezetett mentőt. Olvasóinknak ismerős lehet az arca: ő az, akiről tavaly novemberben írtunk, mert késő este egy zavartan viselkedő, hálóingben, papucsban kószáló nénit megmentett a kihűléstől.

– Az ilyen vitát perrel lehet eldönteni. A körülményeken, a bíróságon és az ügyvéden múlik, hogyan zárulnak az ilyen kártérítési ügyek – mondta érdeklődésünkre Szél István, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztályának vezetője. – Az igazgatóságnak nincs szerepe ilyen ügyben, de rálátása van. A polgári törvénykönyv a vad és az autó ütközését úgy értelmezi, hogy két veszélyes üzem találkozott, és ilyenkor első közelítésben mindkét fél viseli a saját kárát. Vizsgálják azt is, melyik fél tett többet a balesetért. Ha például a vadásztársaság etetőt, vadföldet tartana fönn az út közelében, vagy hajtott volna, nagyobb eséllyel tehető felelőssé. Itt azonban nyilván egyikről sincs szó.

Az ügyben kerestük telefonon Molnár Sándort, a Deszki Gazdák Vadásztársasága elnökét, de lapzártánkig nem értük utol.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. waterbear 2013. augusztus 05. 19:10
  „Azért érdekesnek tűnik ez a majd 350.000 Ft-os kár.... nem sok ez egy kicsit?
  Ha 50-el haladt a taxi tényleg, és az "őz" felállt és csak megrázta magát, nem lehet olyan nagy a baj.

  Kissé érdekes, hogy a minden zajra megriadó őz a városban eddig bemerészkedett... lehet rosszul volt és "kutyául" érezte magát?

  Olyan ez kicsit, mint a kátyús úton szenvedett baleset, fényképezőgép + mérőszalag, tanúk, rendőrség.. különben senki sem hiszi el.

  Azért CASCO talán az önrész kivételével kifizeti neki.”
 • 66. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 04. 09:52
  „Jellemző, minden ki van takkra számolva, ha közbejön egy viszmajor, jelen esetbe az őz, összeomlik minden, vége a világnak, ez magyarország!”
 • 65. info 2013. július 31. 07:08
  „63. HAJDÚKFOKOSA 2013.07.30. 19:18 -süt belőled a rosszindulat!karmád visszaüt...”
 • 64. Power 2013. július 30. 20:11
  „"Nem ismertek számunkra az önt ért káresemény bekövetkezésének körülményei, vitatjuk, hogy a vadásztársaság tevékenységével összefüggésben önt kár érte..."
  Vajon mi az oka, hogy kisbetűsre sikeredett az "Ön"? Elvégre emberek vagyunk...”
 • 63. HAJDÚKFOKOSA 2013. július 30. 19:18
  „ugy látom nem az autonak van ott baja hanem a taxis defektes . Hol sérült az ratyi auto?”
 • 62. HAJDÚKFOKOSA 2013. július 30. 12:02
  „az öznek hála semmi baja , a taxis nem érdekel”
 • 61. tsc 2013. július 30. 09:10
  „54. juhasz0001
  Először is, semmi oka rá, hogy személyeskedjen velem.
  Nem állítottam, hogy mindenki tolvaj, sőt, nyilván csak egy egészen kis százalék, de az épp elég, hogy bizalmatlanságot szüljön az emberekben. A biztosítási csalás sajnos régi hagyomány, nincs mit szépíteni rajta. Baleseti jegyzőkönyv ellenére, ha a vad elmenekül és még csak egy szőrszálat sem hagy maga után, akkor nehéz ügy elé néz a károsult. Lehet, hogy negatív vagyok, de szerintem azért, mert előbb-utóbb visszaélnének vele, ha ebben az esetben is szó nélkül fizetnének.. Nem véletlen járnak már kamerával az Oroszok. Ja, saját autómat már törte meg vad (családban többet is), de már ezt is leírtam korábban. Egyébként együtt érzek a taxissal, de ez egy tipikus peches eset, kb. be lehet nyelni, mást nem nagyon fog tudni kihozni belőle.”
 • 60. 54.okos 2013. július 30. 08:31
  „Belterületen nem vadászhat vadásztársaság ! Innentől kezdve a város sintéréhez vagy ha van az állatkerthez lehet fordulni ... őket tessék beperelni mer ők az illetékesek bármi hihetetlen...”
 • 59. Teo 2013. július 30. 07:59
  „A minap volt épp a tv. híradóban, a város belterületére nem terjed ki a vadásztársaság illetékessége.
  A fénykép alapján nincs ott közel 340 ezres kár, masz 150ez.
  B. Zoltán szeret szerepelni, nem először van a DM-ben.”
 • 58. haresz 2013. július 30. 07:12
  „Ennek a kocsinak a semmi baja. Látszik a taxisok csak meresztik a hátsójukat. Folyton sírnak miközben úgy vezetnek mint az állat. Más egyéni szocproblémájára senki sem kíváncsi.”
 • 57. heró 2013. július 30. 00:29
  „Tisztelt szerkesztő, kérném levelem teljes leközlését! Berinszki Zoltán vagyok egy barátom nickjét veszem most igénybe egy-két gondolat erejéig, az az igazság hogy nem szerettem volna reagálni, de mégis megteszem! Teljesen el vagyok képedve egy-két hozzászólástól, az én hitem szerint nincsenek rossz taxisok, buszvezetők rendőrök, stb.. csak emberek vannak, hisz emberek vagyunk mindannyian kik jobbak kik rosszabbak, és ezt nem a foglalkozás minősíti, hanem a tettek amit cselekszünk vagy csinálunk! Egy valaki azt írta " ezzel nem dicsekednék hogy Mentős voltam". de igen büszke voltam és vagyok rá míg élek, és büszke vagyok arra is hogy hogy Mentősként csodálatos bajtársakkal, orvosokkal, nővérekkel, tűzoltókkal és rendőrökkel dolgozhattam együtt, ilyen anyagi megbecsülés mellett egy ország lehet(ne) büszke rájuk! Igen rendőröket írtam! Mert akár milyen hihetetlennek is tűnik ismeretlen emberért is az életüket adnák ha a szituáció úgy kívánná. Aki ismert tudja hogy amire még büszke vagyok, hogy a mai napig a beteg embereket szolgálom főállásban, ha kell nappal ha kell éjjel. Még büszke vagyok arra is hogy becsülettel éltem, és mindig törvény tisztelő voltam! Viszont amire már nem nagyon vagyok büszke az hogy közel 20-év egészségügyi szolgálat után, csupán ez az egy vagyonom van, ez a fent nevezett Skoda fabia, és ebből is csak azért lett Taxi mert tisztességesebb dolognak tartottam, ha megdolgozok a pénzért és nem szociális és egyéb segélyért állok sorban az önkormányzatnál. Higgyék el nekem nem semmittevésből álltam ki dolgozni hétvégenként ( a szabadnapjaimon), mikor mindenki más a jól megérdemelt pihenését töltötte otthon vagy esetleg elment szórakozni! sajnos a mai napig nem sikerült vagyonokat gyűjtenem, mit ahogy azt egy páran képzelik. Persze nem akarom magam sajnáltatni, hisz tudom nálam rosszabb sorban is élnek emberek! De ami tény ebből a mellékes jövedelmemből finanszíroztam súlyos beteg édesanyám állapotához képest jobb és minőségibb életkörülményét, ill egy 18-év alatti kiskorú kislány tartásához hozzájárulni, az hogy ezek a dolgok miért alakultak így!?? Erre nem kívánok kitérni ez az én személyes tragédiám ( aki ismer úgy is tudja a történetem)! Tehát ebből látszik hogy nem hogy vagyont, de még kisebb megtakarítást sem tudtam félre tenni! és most hogyan tovább!??? Melyik ujjam harapjam kit válasszak!?? A kislányom vagy a beteg édesanyám!?? Mert ha az autó ( és azzal együtt a vállalkozás leáll) Képtelen vagyok tovább mindkettő kötelezettségemnek eleget tenni! Az egész történetben engem csak a vadásztársaság elnökének a hozzáállása szomorít el, még arra sem méltatott hogy esetleg Berinszki úr üljünk le, beszéljük meg higgadt fejjel hogy miben tudnánk esetleg segíteni, esetleg szerelő vagy alkatrészek beszerzése! Persze tudom hogy ez álom, de azért így korrektebb lenne a történet ( de ez már a mese része lenne)! A mai pillanatban úgy áll a helyzet hogy itt a vége ha csak valami folytán csoda nem történik, vagy nem tudunk leülni és legalább emberi módon beszélni! Köszönöm mindenkinek hogy elolvasta a gondolataimat, és ha legalább egy pillanatra is de bele élte magát a gondomba! Üdvözlettel: Berinszki Zoltán”
 • 56. Power 2013. július 29. 23:15
  „55. Racoon 2013.07.29. 22:48
  "mindenki viseli a saját kárát" - Konkrét eset: az autósnak kellett kártalanítania a vadásztársaságot az elütött vad miatt. Vajon miért? Mert volt vadveszélyt jelző tábla?”
 • 55. Racoon 2013. július 29. 22:48
  „Power, mindenki viseli a saját kárát. te a kocsidat javíttatod, a vadásztársaság meg rossz esetben eleshet akár milliós bevételtől is egy jó bak elvesztésével, és az már nem örökíti át a génjeit sem.”
 • 54. juhasz0001 2013. július 29. 21:59
  „tsc!

  Nagyon okos tojás vagy! M.o. szerinted mindenki tolvaj csak Te nem? Úgy állítod,hogy akkor mindenki a vadásztársasággal javíttatná ki az egyéb módon megsérült autóját. Arra esetleg nem gondoltál,hogy ezt úgy lehetne intézni vad ütközése esetén,hogy azonnal rendőrt hívni,felvenni a baleseti jegyzőkönyvet és csak ezzel lehetne jelentkezni kártérítésért a vadásztársaságoknál! Ekkor nem lenne visszaélés.Gondolom,hogy még nem törte össze az autódat (ha egyáltalán van) vad mert akkor nem írnál ekkora hülyeséget!”
 • 53. Power 2013. július 29. 21:45
  „Ha elütök egy őzet közúton, akkor nekem kell fizetnem a vadásztársaságnak, mert kárt okoztam. Ha nekem van károm az ütközésből, akkor a vadásztársaság semmit nem fizet? Hogy is van ez?”
 • 52. SunCityZs 2013. július 29. 21:06
  „Nem értem, mit okoskodik a Taxis.
  Réges rég tudjuk, hogy a vadkárt csak a casco téríti, tábla ide, vagy oda.
  Ha zsugori, és Taxis létére sem hajlandó cascót fizetni, akkor most lehet "kiguglizni" a ©koda-bontókat, és olcsón összerakni a kocsit.
  Különben 340 ezernek a töredékéért rendbe lehet hozni a Fabiát.”
 • 51. hehh 2013. július 29. 21:02
  „casco?”
 • 50. Bogárka67 2013. július 29. 20:05
  „Kedves Berinszki Zoltán! Erőt és kitartást kívánok Önnek, és azt hogy mielőbb megtérüljön a kár!”
 • 49. Dizel 2013. július 29. 19:49
  „De hol tört az autó?”
 • 48. Power 2013. július 29. 19:27
  „A vadász lelőheti a szerencsétlen állatokat ...nem is egyet, de egy taxisnak még ütközni sem szabadna a vaddal. Ennyit a vadászokról...Jelezte-e tábla a vadveszélyt?”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés - aki válaszol: Torgyán József politikus, volt agrárminiszter

Három kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal a Szegedre látogató Torgyán Józsefet kérdeztük. Tovább olvasom