Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Őzek násza miatt veszélyes utak

Szeged - Elkezdődött az őzek párzási időszaka, amikor az állatok elvesztik veszélyérzetüket, éberségüket. A hónapos nász ideje alatt a bakok és suták bármikor kiszaladhatnak az úttestre. Balesetnél a területileg illetékes rendőrkapitányságot kell értesíteni.
– A családdal tartottunk a Balatonról hazafelé, amikor a régi 5-ös úton a Csongrád megye táblánál kilépett elénk egy őz. Próbáltam fékezni, de az eső szakadt, így csúszkálni kezdett a kocsi hátsó fele. Rádudáltam. Úgy láttuk, hogy visszalépett, de végül mégis a kocsi elé került – beszélt György.

A szegedi férfi megállt, de az őznek már nem látta nyomát. – Mivel éppen a megyehatáron voltunk, nem tudtuk, hogy melyik rendőrkapitányságnak, illetve vadásztársaságnak kellene szólnunk. Mivel az őz nem lett meg, végül nem is telefonáltunk – mesélte a férfi, akinek autójában négyszázezer forintos kár keletkezett. Örült, hogy családjából senki nem sérült meg, és annak is, hogy van cascója. György érdekesnek tartotta, hogy egy olyan félénk állat, mint az őz, fényes nappal lépett ki elé.

A pórul járt szegedi autós kocsija az ütközés után. Ezen a szakaszon történt az eset. Fotók: DM/DV
A pórul járt szegedi autós kocsija az ütközés után. Ezen a szakaszon történt az eset. Fotók: DM/DV

– Elkezdődött az őzek párzási időszaka – magyarázta Komoly Tamás. A Csongrád Megyei Vadászkamara titkára elmondta: az őzek július közepétől augusztus közepéig sajátos viselkedési formát vesznek fel. – Megváltozik a vadak mozgása, aktivitása, és a nap bármely szakaszában feltűnhetnek. A legmelegebb nappali kánikulában sem ritka látvány, hogy a bakok sutákat kergetnek. Ilyenkor csökken az állatok veszélyérzete és ébersége is – beszélt a vadász.

Halálos ütközés

Belehalt sérüléseibe annak az autónak az utasa, amelyik egy út menti fának csapódott Makó és Csanádpalota között. A kocsi az ütközés előtt őzet gázolt el – számolt be lapunk a balesetről tavaly tavasszal. A sofőr Csanádpalota irányából tartott Makó felé, amikor egy őz ugrott elé. A vezető elrántotta a kormányt, lehajtott az úttestről, majd az árkon áthaladva egy útszéli fának ütközött.

Ahol vadak áthaladását jelző táblát lát az autós, különösen fontos lelassítani, és az út mentén is szétnézni. Ha mégis megtörtént a baleset, a rendőrség segítséget tud nyújtani a területileg illetékes vadásztársaság eléréséhez. A helyszínelőknek jegyzőkönyvbe kell venniük: a balesetért felelőssé tehető-e a sofőr, van-e a környéken vadveszélyt jelző tábla. Ha az illető vétkes, akkor az elpusztult vad árát is meg kell térítenie. Komoly Tamástól megtudtuk: az elmúlt hetekben nem jeleztek őzbalesetet a megyéből.

– 1997 előtt még felelősség terhelte egy ilyen jellegű balesetért a vadásztársaságokat, amelyeknek akkor biztosításuk is volt, amelyből a kárt fedezni tudták. Ezért korábban sokkal több vadelütést jelentettek be. Az új vadászati törvény ezt a kötelezettséget eltörölte, így a biztosítók sem szerződnek e károk rendezésére: a sofőr inkább a helyszínen hagyja az elütött állatot, vagy a csomagtartóba rakja. Utóbbi azonban lopásnak számít, ha kitudódik, eljárás kezdeményezhető az elkövetővel szemben – mondta a kamarai titkár.

Elütöttek egy gólyát

Az M5-ös autópályán ütöttek el egy gólyát hétfőn Kisteleknél. Lakossági bejelentés után a rendőrök a helyszínre siettek, megtalálták a fokozottan védett, törött szárnyú állatot, amelyet a Szegedi Vadasparkba szállítottak. A madár azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy elpusztult.

Eszmei érték


Az őzek eszmei értékét különböző kategóriákban határozták meg. A 350 grammnál könnyebb agancsú bak 200 ezer, az ennél súlyosabb agancsú példány 600 ezer forintba kerül. Az elhullajtott agancsú, és az agancsfejlesztő bak eszmei értéke 350 ezer forint. Egy elütött sutáért – amennyiben minden kétséget kizáróan a sofőr volt a hibás – 200 ezer, egy gidáért 50 ezer forintot kell fizetni. A Csongrád megyei őzpopuláció számát a szakemberek 15-17 ezer példányra teszik. Magyarországon évente 500-1000 esetben ütköznek vadak gépjárművekkel, ami az autósoknak több száz millió forintos kárt jelent. Az Allianz Hungária Biztosítónál azt mondták: ha van az embernek cascója, akkor az ilyen jellegű balesteknél a kárösszeg szerződésben előre meghatározott részét a biztosító állja.

Olvasóink írták

 • 5. Firedog 2008. július 23. 10:17
  „Imádom az állatokat (ellentétben az emberekkel...) de ez tényleg röhej. Összetöri a kocsimat, és még meg is büntetnek?!

  A vadásztársaság meg bográcsos pikniket nyomat a hullából?!
  (amit egyébként is előbb-utóbb kilőnének, tehát az állat halálra van ítélve - csak így töltényt se kellett rá pazarolni!)
  Ez nem más, mint egy köznépet beetető KÉPMUTATÁS! Na persze, a vadászat gyilkos élvezete közel sem egyenértékű az autós és mögötte ülő családja gyomorgörcsös rémületével.

  Vessenek a mókusok elé, de én is hazavinném a jószágot a fagyasztóba... !!!”
 • 4. egyszeru polgar 2008. július 23. 10:02
  „Itt rengeteg vadalalat el, foleg patasok. Minden jelentos autout 3 m magas keritessel van vedve ,ahol rendszeres allatveszely varhato. Szerintem Magyarorszagon sem mindenutt lenne szukseges, de ahol igen, ott bizony megfelelo minosegu keritest kellene felallitani. Ez mindenki erdeke, embere, allate es tarsadalome!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. Giga 2008. július 23. 09:53
  „Ekkora idióta törvényt. Szeretem az állatokat, de azért ez gusztustalan, hogy ott kólicál, összetöri a kocsit, mert ugye mehetek 60-al, egy 60-70kg-os őz azért szépet tud nyomorítani a kocsin ekkora sebességnél is. a kocsiban min. fél millás kár és még fizessem is ki az állat árát. A vadásztársaság ne tartson őzet vagy húzzon kerítést. Kifizeted + a húst sem kapod meg + kocsi . na menjenek a pi..ba.
  Kiváncsi vagyok melyik honatyánk találta ezt ki és melyik vadásztársaságban van érdekletsége, ahol sok az "elütött" állat.”
 • 2. TK 2008. július 23. 08:50
  „"sofőr inkább a helyszínen hagyja az elütött állatot, vagy a csomagtartóba rakja" elég szomorú, hogy igy kell!? cselekednie a már pórul járt autósnak. Persze ha csak nem akarja megfejelni a több 100.000-es kárát még egy kicsivel...... Vicc”
 • 1. egyszeru polgar 2008. július 23. 07:08
  „Vugyazzunk rajuk es magunkra is. Oruljunk, hogy meg van valami kis termeszet korulottunk!!!!!!!!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak két zsinagóga szolgál hitközséget Csongrád megyében

Csongrád megyében öt zsinagóga áll, kettő Szegeden, egy-egy Vásárhelyen, Szentesen és Makón. Ezek… Tovább olvasom