Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Özönlenek a menekültek a zöldhatáron

Ásotthalom - Szerdán összesen 342 koszovói menekültet fogtak el Ásotthalmon és környékén. Csütörtökön néhány óra alatt több csoportban több mint hetven migránssal találkoztunk. A családok a jobb élet reményében kelnek útra.
– Szerda reggel öt órakor itt, a buszmegállóban voltak hatvanhárman. Később huszonnyolcan a sarkon álldogáltak – mutat Ásotthalom főutcájának egyik kereszteződésére Szalma Vince mezőőr, aki tavaly augusztus óta látja el ezt a feladatot. Akkor naponta nyolcan-tízen keltek át a magyar–szerb határon illegálisan. – Folyamatosan nőtt a számuk, decemberben már volt olyan nap, hogy 190 menekültet fogtunk meg – mondja, miközben a szolgálati Lada Nivával útnak indulunk a Kissori úton.

A Kissori útról nyíló Olajos úton, előttünk néhány száz méterre egy csapat ember gyalogol. A közeli házból egy férfi jön elő. Korábban határőr volt, útba igazítja a kilencfős csapatot. A Meni becenéven bemutatkozó középkorú férfi bizalmatlan. Azt mondja, Pristinából jöttek, fáradtak, órák óta gyalogolnak, pihenni szeretnének.

Nem sokkal följebb egy csapat az erdőbe szalad be. Tizennégyen vannak, köztük gyerekek. Elindulnak a buszmegálló felé a többiekhez. A kihalt Kissori úton alig van forgalom kora délután, csak a gyereksírás visszhangzik a fák között.

Özönlenek a menekültek a zöldhatáron. Fotó: Schmidt Andrea (Galéria)

A Daráló úton egy még nagyobb társaság iramodik meg az erdő felé, amikor a Nivával közelítünk. A 18 éves Albion Shyti nem örül, hogy bekerülnek az újságba. Úgy véli, ez rossz fényt vet hazájára. A koszovói Mitrovicából érkezett fiatalember Németországba szeretne eljutni. Azt mondja, rokona él Münchenben.

Szalma Vincével a határ felé tartunk. Az egyik üres tanya környéke tele szerb feliratú vizes-, üdítőspalackokkal, szeméttel. A mellék- és főépületben térdig érnek a menekültek által hátrahagyott ruhák és táskák. A szoba egyik sarkában korábban tüzet raktak. A magyar és a szerb oldalt néhol vízzel teli csatorna választja el – a koszovóiak az elhagyatott tanyán cserélik le a vizes ruhát és húzódnak meg éjszakára.
Egy hátizsákban találták a mezőőrök azt a Google-ról kinyomtatott térképet, ami azt mutatta, hogyan lehet eljutni a földeken át a határ közeli Kunbajáról Bácsalmásra, vagy Szabadkáról Ásotthalomra. Az embercsempészek busszal szállítják a csoportokat a határra, onnan gyalog indulnak tovább.

Egy másik, tízfős csapatba botlunk. A 19 éves Marigona azt mondja, hazájukban nem volt se pénz, se munka, se iskola. A mosolygós lány Németországba szeretne egyetemre járni. Öccse, Blendon 14 éves. A többiek bizonygatják, kiváló focista, Németországban szeretne karriert csinálni. Beszélgetés közben előkerül egy darab burek, bennünket is megkínálnak a fiatalok.

Kerítés a határon

2014-ben a Homokhátságon több mint 17 ezer migránst fogtak el. 2015 januárjában az illegális határátlépők száma tovább nőtt. Mórahalom, Ásotthalom, Röszke, Újszentiván, Deszk és Tiszasziget egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kapott a Belügyminisztériumtól az illegális migrációhoz kapcsolódó többletköltségek finanszírozására. – Emberileg megértjük a szorult helyzetüket, de a nagyszámú migráns aggodalomra ad okot – fogalmazott a tegnapi sajtótájékoztatón Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere humanitárius katasztrófának nevezte a helyzetet. – Koszovóban nincs háború, ezért nem használom a menekült szót. Határsértőkről van szó – mondta. Ásotthalom első embere lapunk kérdésére elmondta, ha belátható időn belül nem javul a helyzet, akkor az amerikai–mexikói határhoz hasonlóan itt is 5-6 méter magas kerítést kell építeni, amelyet hőkamerákkal és drónokkal figyelnének. Toroczkai szerint ennek költsége jóval kevesebb, mint amit a magyar állam eddig a migrációs problémára költött.

A koszovóiakat a Brinza tanyához, a Kissori és az Olajos út kereszteződésében gyűjtik össze. Időközben megérkeznek az ásotthalmi polgárőrök és a rendőrök is. Az egyenruhások sorba állítják a menekülteket. 36 férfit, 18 nőt és 20 gyereket számolnak össze. A gyerekes anyákat beültetik a rendőrségi furgonba, hadd melegedjenek.
Ahogy esteledik, hűl a levegő. Egy nő kimerülten rogy össze egy fa tövében.

Szalma Vince szerint előfordult, hogy egy egész koszovói falu indult útnak. – A legutolsó emberről kiderült, ő volt a polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával kerültek kórházba Újszegedről

Két kisgyermek és egy felnőtt került kórházba csütörtök este. A szegedi tűzoltók átszellőztették a házat. Tovább olvasom