Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Özönlenek a menekültek Ásotthalomnál és Röszkén, de nem kérnek a szögesdrótból

Ásotthalom, Röszke - A rendszerváltás előtti időkre emlékeztető megoldás lenne, ha a bevándorlók távoltartására fizikai akadályokat telepítenének az ország szerbiai határszakaszán – mondják az általunk megkérdezett ásotthalmiak. A menekültek most is folyamatosan özönlenek a zöldhatáron.
 „A plakát hülyeség"

– Örülök neki, történelmi tettnek tartom, ha a magyar kormány valahogyan le tudja zárni a déli határt a menekültek elől – mondta Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, aki még januárban javasolta egy 5-6 méter magas kerítés építését. Toroczkai azt mondta, a figyelemfelkeltés volt a célja. Ez egy utolsó lehetőség. Én előtte megpróbálkoznék a szabályok szigorításával. Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy menekülteket fogadjon be. Ez konfliktusokhoz és társadalmi robbanáshoz vezethet – véli az ásotthalmi polgármester. Toroczkai hozzátette, a kormány idegenellenes plakátjait fölösleges, kontraproduktív hülyeségnek tartja.

– A régi Tito-rendszert akarják visszahozni? 1989 előtt volt már szögesdrót a határon – háborgott Fődi József kedd délelőtt Ásotthalmon, a polgármesteri hivatal előtt. A kerékpáros nyugdíjas tősgyökeres ásotthalmi. Azt mondta, van, hogy több mint száz menekült lépi át a határt egy nap. – A tanyán élőket zavarja jobban, amikor éjjel bezörgetnek az ablakon. Bántani nem bántanak senkit, de éjjel azért ijesztő lehet. Szerintem fölösleges lenne a szögesdrót – mondta.

Kedd délelőtt nem kellett messzire autóznunk a Kissori úton Herédi Barnabás mezőőrrel. Az egyik földúton menekültek csoportja gyalogolt. Láthatóan megörültek a mezőrnek, kimerülten rogytak le a földre. A 22 fős csapat nagy része Bangladesből érkezett, néhányan nigériaiak. Többen ledobták a cipőjüket, hogy így pihentessék lábukat. Azt mondták, Törökország óta gyalogolnak. Hogy mióta, arra már nem emlékeznek. Néhányuknál műanyag reklámszatyor volt, ebben tartották értékeiket: néhány ruhát és némi élelmet. Hasukra mutatva mondták, hogy éhesek és szomjasak. Az egyik zacskóból morzsává száradt kenyérmaradék került elő. A készenléti rendőrök néhány perc alatt kiértek.

Herédi Barnabás szerint naponta 150-200 menekült érkezik. – Március–áprilisban nem voltak annyian, mint korábban. Megint egyre többen jönnek. Többségük szír, afgán, iraki és bangladesi – mondta.

Röszkén és Ásotthalmon most is özönlenek a menekültek. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Szánalomból haragba


 Napi elfoglaltság Röszkén

– A szerb–magyar határon felállítandó fizikai akadályokkal kapcsolatos véleményemet nem kívánom megosztani a nyilvánossággal. A migrációs tevékenység településünkön nem változott. A koszovói menekülthullám lecsengése után is napi elfoglaltságot jelentenek az illegális határátlépők a szakhatóságoknak – mondta Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere.

– Mindennap ez van. Muszáj hozzászokni. Falat, szögesdrótot nem kell húzni, inkább a szerb határőrökkel kellene együttműködni – magyarázta a sarki tanya tulajdonosa.

A szögesdrót ötlete a Kissori út egy másik lakójának, Sikala Krisztinának sem tetszik. – Nem hiszem, hogy megvalósítható. Mi lesz, ha Szerbia is csatlakozik az Európai Unióhoz? Majd arrébb teszik a falat? – kérdezte a fiatal családanya. Hozzátette, télen hozzájuk is bekopogtak az illegális migránsok. – Annyira ugatott a kutya, hogy a gyerek nem tudott aludni tőle, ezért bezártuk. A konyhaablakon kopogtak, hogy nekik kell valami. Akkor a szánalomból könnyen átmegy az ember haragba – fogalmazott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

B. Nagy miniszteri biztos lett

B. Nagy László országgyűlési képviselő miniszteri biztosként dolgozik november végéig a Miniszterelnökség megbízásából. Tovább olvasom