Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Özönvíz Szegeden: leszakadt az ég - videók, olvasói galériák!

Szeged – Óriási mennyiségű csapadék zúdult le hétfő délután Szegedre, közel száz bejelentés érkezett a késő este is szivattyúzó katasztrófavédelemhez. Kedd reggelre még mindig méretes tócsák mutatják a vihar nyomait.

09.00 Kedden reggel 9-től ismét várja az olvasókat a Somogyi-könyvtár. Van áram és működik a kölcsönzőrendszer is. Sikaláné Sánta Ildikó igazgatóhelyettes elmondta: szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak az alagsorba zúdult be a hétfői felhőszakadás vize. Féllábszárig állt a víz a ruhatárban, áztak az irodák bútorai, valamint néhány dokumentum , ami a kötészeten és a restaurátorműhelyben várt a sorára. Az áramot ki kellett kapcsolni, és este 9 órára a munkatársaknak sikerült kilapátolni, kiseprűzni a vizet.

Vihar volt hétfőn a Sárgán. Fotó: Olvasó-tudósító, Kada Mariann

07.50
- Hajnal fél kettőig tartott a szegedi viharkárok felszámolása- tudtuk meg a megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől, Arany-Tóth attilától. A délutáni szegedi vihar kapcsán 101 bejelentés érkezett a főügyeletre, ezek közül 63 esetben került sor beavatkozásra a szegedi, ruzsai és hódmezővásárhelyi egységek részéről, amelyek leszakadt ágaknál, kidőlt fáknál dolgozta, továbbá elöntött helyiségekből szivattyúzták ki a vizet. Az utolsó gépjármű éjjel fél kettőkor érkezett vissza a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra.

21.40 Óriásit esett a hőmérséklet, a legnagyobb különbség egyébként vasárnap 17.40 perc és hétfő 17.40 között volt: tegnap 28, ma csupán 17,5 fokot mért a szegedi meteorológiai állomás ebben az időpontban.


Vihar után Újszegeden. Fotó: Olvasó-tudósító, Gábor (képgaléria)

18:45 - Eddig 84 bejelentés érkezett a vihar után a katasztrófavédelem megyei főügyeletére, ezek 50 százalákánál már megtörtént a beavatkozás - tudtuk meg Arany-Tóth Attila szóvivőtől. Az estek felénél víz szivattyúzására volt szükség, a másik felénél kidőlt fák, leszakadt ágak kapcsán volt szükség beavatkozásra.

Több közintézménynél is beavatkoztak a szegedi, ruzsai és hódmezővásárhelyi egységek. Így a Szegedi Törvényszék pincéjében fontos iratokat veszélyeztetett a betört esővíz, míg a Szegedi Tudományegyetem épületében értékes műszerek voltak veszélyben, de a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri öltözőjéből és a Somogyi Könyvtár földfelszín alatti helyiségéből is kellett vizet szivattyúzni.

Özönvíz Szegeden: csak úgy szakad. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


A Szegedre igyekvő ruzsai egység az 55-ös úton egy balesetnél is beavatkozott: egy árokba hajtott, fának ütközött személyautóból a kocsit vezető, beszorult hölgyet szabadították ki.

18.10
A vihar után 54 jelzés érkezett a megyei katasztrófavédelmi ügyeletre. A szegedi mellett a ruzsai őrs és hódmezővásárhelyi egységek is részt vettek a Szegedre délután megérkezett vihar káreseteinek felszámolásában.

Lakóépületekhez és közintézményekhez is hívták a katasztrófavédelem egységeit, ahol alagsori helyiségekbe tör be az esővíz, ezeknél az eseteknél szivattyúzással hárították el a veszélyt a tűzoltók. Több esetben, így a Jósika utcán, a Stefánián, illetve a Petőfi Sándor sugárúton is ágak szakadtak le, fák dőltek villanyvezetékre, épületekre és egy gépkocsira, amelyeket motoros láncfűrész alkalmazásával távolítottak el a kiérkezett egységek.

Özönvíz Szegeden: csak úgy szakad. Fotó: Olvasó-tudósító (képgaléria)

Egy tűzesetet is jelentettek: a vízügy egyik átemelő szivattyúja gyulladt ki a Tápai utca és a Göndör sor kereszteződésében, azonban a tűzoltók kiérkezésére a vízügyi szakemberek a lángokat eloltották.

A Szeged-Tápén, a Sárga üdülőterület egyik üdülőjében egy 14 éves lány az emeleten rekedt, amikor egy fa dőlt az épületre és a villanyvezetékekre, a fiatal megvárta a tűzoltók kiérkezését, és miután a fát eltávolították, illetve az áramszolgáltató a vezetéket áramtalanította, elhagyta az épületet.

Özönvíz Szegeden: csak úgy szakad. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

17. 30 Beázott a Somogyi-könyvtár, az alagsorba beömlő víz miatt délután fél 4-kor bezártak, a keddi nyitás még kérdéses. A tetőről levezető csövek több helyen szétcsúsztak, így a legalsó szinten bokáig állt a víz a ruhatárban, a kötészeten és az irodákban. Az áramot kikapcsolták, a munkatársak seprűvel és lapáttal igyekeztek felszedni a vizet. Segítséget a szomszédos szállodától kaptak, áramot húztak át, hogy két kisebb szivattyút be lehessen kapcsolni. A fölsőbb emeleteken nem történt beázás. Várják a vízügyeseket, hogy az elvezető aknákat átnézzék.


Jégeső a Felső Tisza-Parton Szegeden

Vihar Szegeden a Bertalan híd alatt 1.

Vihar Szegeden a Bertalan híd alatt 2.

15.46
Balaton Krisztinától, a Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, 15-20 lakossági bejelentést kaptak csatornadugulásról, "közületként" a Somogyi Könyvtár jelezte, hogy nem bír a vízzel.

Faágak zuhantak a villamos felsővezetékre a Bécsi körút és a Petőfi sugárút találkozásánál. Fotó: Horváth Attila (galéria)


15:31 Kecskésen már süt a nap...

15:29 Megkérdeztük a szegedi meteorológiai állomást arról, hány milliméter eső hullott. Tóth Tamás meteorológus elmondta, az ő mérőállomásukon 20 milliméter, de a város egyes részein ennél jóval több zúdult le délután felhőszakadás és jégeső formájában. A meteorológus elmondta: a következő 10 napban előreláthatólag nem tér vissza a hőség, hűvösebb lesz az idő. Lehetőség nyílik kiszellőztetni a lakásokból a fullasztó meleget. A héfőinél szárazabb időnek nézünk elébe, kedden alig emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet. Záporok, zivatarok azonban a következő napokban is előfordulhatnak.

Özönvíz Szegeden: csak úgy szakad. Képgaléria olvasóink fotóiból!

15:17 Ani jelenti:
"Móraváros felett megint elkezdett szitálni. Korábban vízasés szerűen hulott le a csapadék a tetőről. A kertben még mindig áll a víz."

15:14 Elek Baldwin jól van! Gazdája írt: "Újszeged, Marostői utca. Szerencsére vihar előtt bevittem Elek Baldwin-t. Lehet emlegetné egy darabig az úszóleckéket... :)"

Özönvíz Kecskésen: csak úgy szakad. Fotó: ovlasó-tudósító | Vilcsi (galéria)

15:03 Ők még ilyet nem láttak, mondta két fiatal, miközben kijöttek a térdi érő vízből. Hozzátették, a környéket már többször elöntötte a víz, amióta új épületeket húztak fel a Zászló utcában. Az udvarban lévő autósiskola egyik tanulója is megpróbált beállni, de vizet látva gyorsan letettek erről. Az ötemeletes ház lakói az ablakból figyelik az elöntött udvart. A bentebb álló autókat már teljesen elöntötte a víz.

15:00 A belvárosban bő húsz percen át jég is esett. A Zászló utca egy mélyebben fekvő része tóvá változott. Több, az udvaron parkoló autó küszöbéig ér a víz. Az üzletekbe is befolyt az eső. Néhány lelkes egyetemista cipőjét hátrahagyva fotózkodott az esőben. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a Petőfi sugárút 40. előtt a vihar miatt kidőlt egy fa, ami leszakított egy vezetéket. A kárelhárítás jelenleg is tart. Három órakor újra zuhogni kezdett a belvárosban. A jelek szerint tovább nő a Zászló utcai tó.

Szegedi szupervihar

14:55 Yucca szereti ezt az időt: "Itthon ülök Makkosházon a gép előtt, rettentően zuhog, de élvezem! Hálistennek olyan szögben esik, hogy nem ver be a lakásba, viszont a kopogásból ítélve talán apró jég is hull! Remélem jó sokáig tart!"

14:53 Újszegeden a Székely soron alig tudnak az autók közlekedni a víz miatt.

Özönvíz Kecskésen: csak úgy szakad - Újszegedi életkép. Fotó: olvasó-tudósító | Attis (galéria)

14:51 A Petőfi sugárút eleje a Rákóczi utcánál is összefüggő vízréteg volt, lassítani is kellett az autósoknak.

14:30 Teljesen betakarta Szegedet a zivatarfelhő. A Szabadkai úton már csendesedik, de továbbra is kitartóan esik. Várjuk esős élményeiket a kibővített űrlapon! Írják meg, hol, hogyan szakadt önökre az ég!

14:26 Anna jelenti: a Zászló utcán hajózni lehetne, a csapadék vízesésként zuhan alá a tetőkről.

Özönvíz Kecskésen: csak úgy szakad - a lakótelepekre is odaért az eső. Fotó: olvasó-tudósító | Krizsán Norbert (galéria)

14:05 Kedvenc olvasó-tudósítónk, Géza a Vásárhelyi Pál útról jelentkezett: mint mondta ott is esik egy kicsit, de viszonylag védett helyen van, így nem ázik el azonnal teljesen. Szerinte ez az eső kifejezetten jót tesz a földnek és a málnának is...

Özönvíz Kecskésen: csak úgy szakad. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)Korábban írtuk:
A meteorológiai szolgálattól megtudtuk, ha nem is ilyen intenzíven, de elég sokáig eshet az eső, Szerbiából ugyanis folyamatosan érkezik az utánpótlás. Cikkünk írásakor Makkosházon és a belvárosban még nem esett...

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. _csutak_ 2013. június 25. 22:26
  „@THK:
  Két radarkép amit ha megtekintesz előre tippelhetsz.
  Az első a rövidtávú, a második hosszabb időre jó.
  http://www.idokep.hu/radar

  http://spotlight.accuweather.com/dyndoc/goto/spotlight/adc_qxa3500/forecastfox.gif|www.accuweather.com/hu/HU/SD/Szeged/satellite.aspx?partner=forecastfox

  Nem is olyan régen volt hasonló!
  http://www.origo.hu/itthon/20121002-ozonvizszeru-eso-zudult-szegedre.html
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hatalmas_felhoszakadas_az_ev_legerdekesebb_vihara_szegeden/2300439/”
 • 33. pakundekni 2013. június 25. 12:09
  „A tegnapi ,Szegedet vízivárossá alakító szupercellás zivatar , Újszeged gátőrháznál adta a legtöbb csapadékot , 55.4 mm-t : http://www.atikovizig.hu/vizrajzx/csapadek_dgm.aspx?all=993D7A51-8447-11D5-9E4D-00D0B709577A&isz=201306&mrt=1

  Néhány adat még a városon belüli mért csapadék mennyiségre vonatkozóan : Bajai út(meteorológiai állomás): 20 mm, Dorozsma: 8 mm, Hattyas: 36, Mars tér: 42 mm, Móraváros: 35 mm, Újszeged Gabonakutató: 40 mm”
 • 32. pakundekni 2013. június 25. 11:55
  „#29# #30#

  OMSZ,településenkénti (automatikus) előrejelzés : http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/magyarorszagi_telepulesek/

  metnet.hu : http://www.metnet.hu/?m=szamitogepes-elorejelzes&type=1&city_fc=Szeged&loc=26&day=0

  yr.no : http://www.yr.no/place/Hungary/Csongr%C3%A1d/Szeged/

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszere , figyelmeztető előrejelzésekkel :
  http://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/riasztas/
  Megemlíteném,hogy a zivatarokat ,azok pontos helyét sokszor még fél órával a bekövetkező esemény előtt sem lehet előre jelezni. Épp ezért,hasznos lehet a környező országok radar-és műholdképeit is figyelemmel kísérni ,valamint a fent említett OMSZ veszélyjelző rendszerét követni!

  Szerb radar : http://www.hidmet.gov.rs/eng/osmotreni/radarska.php
  Román radar : http://www.inmh.ro/images/radarg/index.radar.php”
 • 31. jozkó 2013. június 25. 10:36
  „Lehet,hogy nem órára pontosak a prognózisok, de ez a néhány zivataros nap senkinek nem lehetett meglepetés!
  Bármilyen prognózis nélkül: abból a forróságból, ami az elmúlt napokban volt, szinte egyenesen következett - no és a világ hírei is sokat mondóak voltak.
  A "felkészülés" persze menetrend szerűen elmarad nálunk : essen akár hó, akár zápor!
  Néhány procis nyugdíjas kedvéért rendszeresen ugrasztják a kht-s emelőkosaras kocsikat néhány fa koronájának fazonigazítására - de de a tervszerű koronaigazításokra, veszélyes ágak időbeni eltávolítására nem telik!
  A kátyúzások során rendszerint olyan "töltéseket" emelnek az el nem símított aszfaltból sok lefolyó köré, hogy azok akkor sem tudnák levezetni a vizet, ha történetesen nem lennének eldugulva!
  Az természetes, hogy a forróságban az emberek nem viharkabátban járnak - viszont az már csak "villogás", amikor az autósok többsége tengelyig érő vízben próbál rodeózni...
  Tegnap éppúgy bejöttem dolgozni mint máskor, délelőtt még bringával, ebédidő után már autóval, hogy ne ázzak bőrig. Kicsit késtem, a legnagyobb zuhé /és jégeső/ közben nem akartam sem magamat, sem mást veszélyeztetni.
  Haladjanak azok , akiknek sürgős! Például a tűzoltók.
  Valamelyik nap valaki sérelmezte, hogy "katasztrófavédőknek" hívják őket - pedig lassan már tényleg konzervbontó és sörnyitó is a menetfelszerelésüket alkotja, mert minden piszlicsáré "katasztrófa" elhárításhoz őket riasztják!
  A minimális felkészülés hiányának tartom, hogy a mélyebben fekvő ingatlanok nem tartanak alkalmas " vízkiemelő" vödröket, Uram bocsá´ búvárszivattyúkat ilyen záporok esetére...persze könnyebb mindenért a 105-öt hívni...
  Az lenne már az igazi szenzáció, ha az újság azt írhatná: szokatlanul heves vihar vonult át a városon - de a lakosság, a közművek és a katasztrófaelhárítók felkészültségének, gyors és eredményes beavatkozásának és együttműködésének köszönhetően rendkívüli esemény nem történt!”
 • 30. THK 2013. június 25. 08:25
  „29. ifj. Nagy Gábor,
  nekem mindegy honnan, csak legyen egy oldal, ahol legalább aznap reggel meg lehet nézni, érdemes-e biciklivel indulni... A 21. században már talán reális elvárás lenne ilyesmi HELYI szinten használhatóan. De ha a szöveges előrejelzéseket nézem, azok országos általánosságokat említenek

  Most konkrétan épp esik az eső. Nézzük az oldalakat, mindenütt Szegedet kiválasztva:
  met.hu: "változó", csak csütörtökre jelez záport. A szöveges rész egy "szórványosan várható zápor"-ral letudva.
  idokep.hu: ugyanez (bár csütörtök csak "közepesen felhős" lesz szerinte), "elszórtan várható zápor"
  koponyeg.hu: még mindig a legkevésbé rossz, "szitáló eső"-vel, ami nagyjából stimmel. Csütörtökre szerinte is zápor várható.

  Tegnap ugyanez volt a helyzet - és jött a felhőszakadás: egy béka a dunsztos üvegben is van annyira használható, mint a hazai meteorológia... :(”
 • 29. ifj. Nagy Gábor 2013. június 25. 05:44
  „26. THK
  "Kíváncsi vagyok, mikor lesz végre legalább egy napra előre megbízható előrejelzés!
  (vagy legalább reggel, aznapra!)
  Tegnap még 3 mm csapadékot jósoltak mára (pl. a koponyeg.hu-n most is annyi látható) Dél-magyarország területén..."

  Ezért nem a köpönyeget kell nézni. :-)))

  Amúgy komolyabbra fordítva, az gondolom területi átlagban jósolja, úgy meg talán még igaza is volt! Bírom, mikor a mm-eket mondogatják, hogy ennyit jósoltak, de érdemes a szöveges előrejelzést is nézni.”
 • 28. lukrecia 2013. június 24. 22:19
  „nem tudom miert, de itt ugy felegtem a 36 fokos melegben,csak az volt a furcsa legtobben oroszul beszeltek”
 • 27. szöszi 2013. június 24. 22:15
  „Nem kell csodálkozni, hogy eldugulnak a lefolyók a városban, mikor katasztrófa ahogy mostanában a város kinéz. Szörnyű és lehangoló. Mocskos, tele van szeméttel, a Tisza part, Stefánia is valami borzalom. A viharok utáni millió falevelet, fák virágait a kutya nem takarítja el, ott rohad meg a járdákon, utakon, és dugulnak el sorban a csatornák! Az illetékesek figyelméba ajánlanám a Battyhányi utcát, az utcán gyenge eső ellenére sem folyik le a víz a csatornába. Ennek két oka van: az utca nem a csatorna felé lejt, hanem befelé a TIK felé. Másik pedig hogy ahol helyenként elfolyik a víz, ott tele van falevéllel, el vannak dugulva. A lakók állnak az utcán és rendszeresen terelgetik a vizet a lefolyóhoz, már ha tudják.”
 • 26. THK 2013. június 24. 21:02
  „Kíváncsi vagyok, mikor lesz végre legalább egy napra előre megbízható előrejelzés!
  (vagy legalább reggel, aznapra!)
  Tegnap még 3 mm csapadékot jósoltak mára (pl. a koponyeg.hu-n most is annyi látható) Dél-magyarország területén...
  Holnapra is annyit írnak, vajon akkor felhőszakadás lesz várható?”
 • 25. polo 2013. június 24. 20:34
  „22. laalika
  majd ezt nyilatkozzák: minket is meglepet, hogy Magyarországon esik az eső erre nem tudtunk megfelelően felkészülni, valamint azt sem lehetett előre sejteni, hogy a nem tisztított lefolyok nem vezetik el a nagymennyiségü csapadékot valamint a Duna is áradt lehet ez okozta a problémát. A hiba kiderítésére egy operatív csoportot hozzunk létre, akik a hibát feltárva egy vállalkozónak kiadja a munkát és várhatóan 2035-ben be is fejezik a munkálatokat, addig kérjük a lakosság megértését.:)))”
 • 24. x 2013. június 24. 20:32
  „23. dBrown, feleannyi idős vagy, a fia lehetnél, ne bántsd Margitkát, kérlek szépen!
  (Én sem olvasom el betűről betűre a cikkeket.)”
 • 23. dBrown 2013. június 24. 20:08
  „17!
  "CIKKÜNK ÍRÁSAKOR Makkosházon és a belvárosban még nem esett..."
  Gyengébbeknek ez 14:04 perc. Akkor még valóban nem esett...
  Oh, szövegértés...”
 • 22. laalika 2013. június 24. 18:51
  „Az Új híd alatt Újszegeden akkora volt a víz, hogy legalább egy autó a motorba ömlő víz miatt vontatásra szorult. És ez így megy minden,- ennél kisebb - eső után is. Szűk a lefolyó, tán el is dugult. Ha esik, én mindig inkább kerülök.
  A csatornásoknak hiába mondja az ember, nem javítják meg.”
 • 21. Apátfalvi** 2013. június 24. 18:34
  „Ezúton is küldeném jókívánságaimat azon mérnököknek és útépítőknek, kiknek művein bokáig érő, többméteres, összefüggő tavak alakulhattak ki.”
 • 20. x 2013. június 24. 18:31
  „18. csonakos "... karbantartás hiánya! Most legalább átöblítődik az egész rendszer! Ez legalább egy kis előny."
  :-) És így végre a petőfitelepiek & tápaiak is lábat moshattak!
  8. csonakos "Petőfitelep és Tápé is úszik! Az utak telve vízzel az árkok úgyszintén! A kertekben áll a víz!"”
 • 19. Ebgondolat 2013. június 24. 18:02
  „Sokkal nagyobb eső volt a szombatinál, még jég is volt. Ellenben nem voltak olyan gyönyörű lecsapó villámok, mint szombaton. A szombati egy lenyűgöző villámparádé volt, sokkal jobban tetszett a mainál.”
 • 18. csonakos 2013. június 24. 17:39
  „12. cselac 2013.06.24. 16:09
  Egyszerű ez így felhőszakadáskor! A külső elvezetésű árkok ha megtelnek nem tud lefolyni az útról a víz! Mire bekapcsolják az átemelő szivattyúkat addigra mindehol áll a víz! A városban meg a csatornarendszer telítettsége, - nem tud több vizet adott keresztmetszeten elvezetni - az ami a problémát okozza és a karbantartás hiánya! Most legalább átöblítődik az egész rendszer! Ez legalább egy kis előny.”
 • 17. queenmargareth1 2013. június 24. 17:02
  „Mi az, hogy nem esett Makkosházon???????”
 • 16. Anmari51 2013. június 24. 16:41
  „Úgy eláztam hogy illik ekkora zivatar idején! Még szerencse, hogy meleg van talán nem leszek beteg. 14 órakor indultam haza Árpád téren át, a Dugonics tér & Kárász utca kereszteződésénél már szemerkélt. A Kölcsey & Kárász utca kereszteződésénél már "jól esett", mire a Széchenyi térhez értem "dőlt a víz" akkora eső volt, hogy a téren át a Takaréktár utcán már a nyári lábbeli elmerült a vízben, ruhám is csupa vizes lett a nagy méretű ernyő semmit nem védett. És természetesen a mi utcánkban sem volt más a helyzet, a házunk udvara, lépcsőháza és a függőfolyosó szintén "kis folyóvá alakult" Jég is volt a belvárosban is és bő egy órán át tartott a zivatar. Volt egy két villám is valahol a közelünkben lecsapott. Sajnos ettől még a lakás hőmérséklete nem esett vissza 29 fok van a leengedett redőnyök mellett. Nem volt kedvem fotókat készíteni technikailag sem lett volna kivitelezhető, mindkét kezemben csomag volt.”
 • 15. Bendegúz007 2013. június 24. 16:29
  „Gyerekek ekkora esőt még nem láttam,ilyen rövid idő alatt ilyen sok víz leesett,ez eszméletlen.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garanciában - Torlódás a rókusi csomópontban

Mától bő egy hónapig egy sávra szűkítve, jelzőlámpák nélkül kell használni a rókusi csomópontot. Munkagépet reggel egy szálat sem lehetett látni, a sávokat viszont már lezárták. Tovább olvasom