Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Özönvíz után azt nézik az emberek, mi maradt

Szeged - Óriási károkat szenvedett el a mezőgazdaság a májusi özönvíz miatt, ezt Csongrád megyében 17 milliárd forintosra saccolják. Tart a kárfelmérés, miközben a gazdák mentik a menthetőt.
A domaszékiek féléves munkáját verte el az eső, a termelők arról panaszkodtak: olyan, mintha nem csináltak volna semmit. Fodor Gézáné őstermelő krumpliföldje siralmas látványt mutat. – Tavasszal szántani kellett, vetőmagot, pétisót vettem, de most ez a pénz is odaveszett, nemcsak a termés – sóhajtozott az asszony.

Mintegy 17–18 milliárd forintos kár érte a megyét az elképesztő májusi időjárás miatt – mondta Szakáll Sándor, a Csongrád Megyei Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója. Egyelőre csak előzetes felmérések készültek, és várják a bejelentéseket a termelőktől – tette hozzá a szakember. A bejelentésekre azért van szükség, hogy a vis maior helyzet miatt ne zárják ki az uniós támogatásból a gazdákat. Emellett a kárenyhítési alapból is jár támogatás annak, aki befizette a hektáronkénti 800 forintot.

Az igazgató szerint a szántókon legalább 20 százalékos a terméskiesés. Vannak területek, ahol teljesen kipusztult a vetés, másutt csak foltokban. Körülbelül 12–13 milliárd forintos kár érte a gabonát termelő vállalkozásokat, és további 3–4 milliárdra tehető a kertészeti ágazat vesztesége a megyében.

A Magyar Agrárkamara információi szerint az országban a belvízzel borított terület nagysága eléri a 180 ezer hektárt. Az őszi búza országos vetésterületének 5 százalékán, körülbelül 50 ezer hektáron állt vagy még mindig áll a víz, hasonló az arány az őszi káposztarepcénél is. A napraforgónál ez 3,5 százalékot, vagyis 18 ezer hektárt jelent, míg a kukorica vetésterületénél mintegy 18 ezer hektárt.

Ebből már nem lesz krumpli. A domaszéki Fodor Gézánénak semmije sem maradt az esőzés után. Fotó: Karnok Csaba
Ebből már nem lesz krumpli. A domaszéki Fodor Gézánénak semmije sem maradt az esőzés után. Fotó: Karnok Csaba

A felmérés szerint ebből már biztosan kipusztult legalább 50 ezer hektárnyi növényzet: az őszi búzánál 20 ezer hektárra, az őszi káposztarepcénél körülbelül 7000, a napraforgó esetében 6000, a kukoricánál 5000, rétnél, legelőnél pedig 8–10 ezer hektárra tehető a már ténylegesen kipusztult terület.

A legfontosabb munkálatok, a kalász növényvédelme és a kártevők elleni védelem elmaradt, mivel a talajok szántóföldi gépekkel teljesen járhatatlanok, vagyis nemcsak a mennyiségben, hanem a minőségben is komoly romlásra lehet számítani.

Az agrárkamara úgy fogalmaz, hogy sok mindent befolyásolhat az elkövetkező 2–3 hét és a betakarítás körüli időjárás. Amennyiben a betakarításkor hasonlóan csapadékos idő lesz, az a gabonafélék termesztőit akár katasztrófával is sújthatja. Számításaik szerint évtizedek óta először fordulhat elő, hogy az ország aratáskori területe 1 millió hektár alatti lesz.

Az ország vis maior sújtotta terület

A természeti károk miatt a magyar kormány töltse fel a mezőgazdasági kárenyhítési alapot a banki extraadó terhére 20 milliárd forintra, kezdjen tárgyalást a bankokkal a gazdálkodói hitelek átütemezésének lehetőségéről, a támogatott közraktározásról, a vidékfejlesztési miniszter pedig nyilvánítsa az országot vagy annak egyes területeit vis maior sújtotta területté – többek között ezeket is javasolta tegnap a Magyar Agrárkamara elnöksége.

Olvasóink írták

 • 5. koxos 2010. június 13. 12:36
  „sebaj majd jön a szutyok eus kaja”
 • 4. .suhym. 2010. június 12. 21:40
  „Szerencsétlenek, hiába dolgoztak.:(((

  Hátha saját kárukon rájönnek, hogy a vízelvezető árkokat nem kéne beszántani, és nem kell a földekre olyan bejárókat építeni, amivel elzárják a víz útját..”
 • 3. CID 2010. június 12. 21:21
  „Krumpliföld, mami, kapa ez nagyon mesterkélt fotó :)”
 • 2. deszkás 2010. június 12. 19:05
  „Műtrágyáztak.,na ne.Szegedről a műtrágyát a jugók viszik ki ők tudják mire kell.”
 • 1. jozko 2010. június 12. 16:08
  „Sajnos, van olyan árvíz sújtotta terület is -a híradások szerint - ahol azt is kell nézni, mit hagytak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvhét: keresik a szegedi szerzőket

Szeged - Egyre több szegedi szerző jelentkezik új kötettel a könyvhétre – nemcsak a helyi… Tovább olvasom