Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Őzzel ütköztek, fizethetik a javítást

A Nagy testvérek diszkóba indultak Mórahalomról a múlt hét végén. Domaszék előtt összeütköztek egy őzzel. Az állat elszaladt, az autó utasai közül senki sem sérült meg, de az anyagi kárt több százezer forintra becsülik. A család szeretné tudni: ki fizeti ki kárukat.
Nagy Gábor, húga, Georgina és egy barátjuk autóval indult Mórahalomról Szegedre. A diszkózásból semmi sem lett: nem sokkal Domaszék előtt a nádasból előlépett egy őz. Ezen a szakaszon egyébként nem jelzi tábla, hogy vadak áthaladására lehet számítani. – A lányom vezette az autót, nem hajtott gyorsan – mondta a testvérpár édesapja, Nagy Imre. – Szerencsére volt annyi lélekjelenléte, hogy fékezett. Így nem ütötték el az őzet, csak ütköztek vele.

Hasznos tudnivalók

– Az elmúlt hónapban 4-5 hasonló karambolt jelentettek nálunk – mondta Hegyes Zoltán, a Csongrád Megyei Vadászkamara elnöke. Az autósoknak azt tanácsolja: ha valaki vaddal ütközik, hívjon rendőrt, aki tárgyilagosan tudja megállapítani a tényeket. A jegyzőkönyv a biztosítónál és a bírósági eljáráskor is mértékadó lehet. A rendőrök ismerik a vadásztársaságokat, segítenek velük a kapcsolatot felvenni. Ugyanis a vadászoknak kell a vadat ellátniuk, illetve a tetemet elszállítaniuk.

A karambol után az állat elszaladt, szerencse, hogy az autó utasai nem sérültek meg. A kétéves kocsinak viszont behorpadt a hűtőrácsa, és felgyűrődött a motorháza. A fiatalok visszafordultak Mórahalomra, a rendőrőrsön jegyzőkönyvet vettek fel az esetről. Később elvitték az autószerelőhöz a kocsit, aki több százezer forintra becsülte a javítási költséget. Nagy Imre úgy véli, rossz a törvény. Azt mondta: azért fordult lapunkhoz, mert bárki járhat így. Az utóbbi időben több ilyen baleset is történt – például a makói, ahol a várandós anya meg is halt. A mórahalmi férfi szerint a kárt annak kellene viselnie, akié a vad: az államnak vagy a vadásztársaságnak.

– A vad és gépjármű ütközéssel kapcsolatban általános eljárás nincs, minden esetet külön-külön meg kell vizsgálni – mondta Széll István, az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vadászati és halászati osztályának vezetője. Korábban valóban volt a vadásztársaságoknak biztosításuk, ebből tudták a hasonló károkat rendezni. Azonban az új szabályozás szerint – s már majdnem húsz éve ez a gyakorlat – a vaddal ütköző autósnak kell kifizetnie a gépjárművében keletkezett kárt. Az, akinek nincs cascója, nem támaszkodhat a biztosítóra, az autó teljes javítási költségét magának kell fedeznie.

A vad állami tulajdon, ezért ha a balesetben elpusztul, senki ne ábrándozzon őzpörköltről. Ha ugyanis az autós elviszi a tetemet, az lopásnak minősül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc banda muzsikál a szegedi lakodalmas döntőben

Szinte minden jegy elkelt lapunk lakodalmas fesztiváljának döntőjére. Az újszegedi sportcsarnokban… Tovább olvasom