Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Paczolay Péter válaszol

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal az új szabályok alapján dolgozó Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter összegez.
Paczolay Péter
Paczolay Péter
– 22 éven át nemzetközileg is egyedülálló jellegzetességek jellemezték a magyar Alkotmánybíróságot. A januári törvény milyen irányba mozdította el a testület szerepkörét?

– Az absztrakt, utólagos, jogi érdekhez nem kötődő normakontroll megszűnt ugyan, de megnyíltak új lehetőségek. Így nemcsak a jogszabályok, hanem a bírói döntések ellen is az Alkotmánybírósághoz lehet fordulni. Ugyanakkor a pénzügyi, gazdasági, költségvetési jellegű kérdések kikerültek az Alkotmánybíróság hatóköréből. Ezzel a magyar jogrendszer nem elhanyagolható részét ilyen típusú kontroll nélkül hagyta a törvényalkotó.

– Hogyan hat a mindennapokra a különböző alkotmányos panaszok elbírálása?
– Háromféle alkotmányjogi panasz létezik: kettő bírósági eljáráshoz kapcsolódik, a harmadik attól független normakontroll. Új szakaszt nyit a magyar alkotmánybíráskodásban, hogy a testület felülbírálhatja a bírói döntésnek az alaptörvénnyel való összhangját, és megsemmisíti az ezzel ellentétes ítéletet. Ez azoknak az érintett személyeknek a lehetősége, akiknek a döntés sérti az alaptörvényben biztosított jogát. Hasonlóképpen teljesen új jogintézmény az úgynevezett közvetlen panasz.

– Ha elindul a panaszáradat, abba belefulladhat az AB?
– Minden ügy belátható időn belül dőljön el, ugyanakkor mindenki az AB-hez fordulhasson, aki úgy érzi, hogy a jogai sérültek. E kettős követelmény és az új jogszabály megköveteli az AB és a hivatal rendjének átgondolását. Így például a 15 alkotmánybíróból álló testület háromszor ötfős tanácsainak aktivizálódását vagy az ügyek szűrését. Végeredményben a valós élethez kerül közelebb az AB.

Olvasóink írták

  • 1. kilo 2012. április 21. 11:23
    „Lehettek volna jobb kerdesek is... mint pl: tetlenul neztek vegig 3000mrd forint elpocsekolasat. Jol alszik?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillagászati napok kezdődnek Szegeden

Idén is megrendezik a Csillagászat Napját Szegeden. Egy éjszakára ismét sötétbe borul az egész Dóm tér, lekapcsolják a Dóm tornyainak díszvilágítását is. (videóajánlóval)
Tovább olvasom