Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Pajor László: Meg lehetett volna akadályozni a betegcserét

Elképzelhető, hogy a tanúk meghallgatása nyomán mások felelőssége is felvetődhet az úgynevezett betegcsereperben. A tárgyalás szakértők meghallgatásával március 20-án és 22-én folytatódik.
Pajor László Lajos professzort, a kórház főigazgatóját tanúként hallgatta meg a bíróság. Fotó: Karnok Csaba
– Munkaköri leírástól függetlenül meg lehetett volna akadályozni a betegcserét – jelentette ki Pajor László Lajos, a szegedi kórház főigazgatója, akit a betegcsereperben tegnap tanúként hallgatott meg a városi bíróság. – A beteghordónak az a dolga, hogy vigye a beteget, a nevén kell szólítani, és elmondani neki, hogy hová viszi. Mivel a két beteg eszméleténél volt, kiderült volna, hogy a Kovács bácsinak szólított beteg Berkó bácsi, ez pedig kizárta volna a tévedést – folytatta Pajor professzor, aki azt a fegyelmi tanácsot vezette, amelyik tavaly szeptember végén a kórház részéről lezárta a július 3-án történt betegcsereügyet.

A főigazgató és az elsőrendű vádlott ügyvédje, Ábrahám László között éles szóváltás alakult ki. Ábrahám megkérdezte a kórház vezetőjét, ellenszenvet táplál-e a beteghordóval szemben, mert neki ez az érzése, mire Pajor azt válaszolta: nem táplál. Az intézmény irányítója Juhász Zsuzsa bíró, Rövid Csaba ügyész, valamint a védők, illetve a harmadrendű vádlott kérdéseire részletesen elmondta, hogyan működik az ügyeletátadás, -átvétel, mikor lehet ettől eltérni, illetve kitért arra is, hogyan kell a betegeket szállítani, ugyanakkor számos kérdésre azt mondta, nem tud válaszolni.

A Szegedi Városi Ügyészség, mint azt már többször megírtuk, két orvost, egy ápolót és egy beteghordót vádol azzal, hogy tavaly július 3-án a szegedi kórház sürgősségi betegellátó osztályán elcseréltek két beteget és az egyiket tévedésből, a másikat pedig később műtötték meg.

Pajor László Lajos előtt a bíróság tanúként hallgatta meg a kórház orvosigazgatóját, Ferencsik Mária főorvost, aki – Nárai György akkori főigazgató utasítására – vizsgálóbiztosként eljárva, először próbálta kideríteni, mi vezetett a betegcseréhez. Ferencsik doktornő gyakorlatilag megismételte a július 8-án közzétett jelentést, mely szerint számos apró esemény eredményezte, hogy öt nappal korábban egy nyolcvanéves férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájára. Hasonlóan nyilatkozott az ugyancsak tanúként meghallgatott Demeter Ildikó orvos is, aki a kórházon belül az egyik vizsgálatot vezette.

A tegnapi tárgyaláson megjelent Piros Györgyike főorvos, Avramov Katalin és Gergely Tibor orvos, akik egy-egy részletet a bíróság kérésére pontosítottak.

A tárgyalás szakértők meghallgatásával március 20-án és 22-én folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Krisna-templom

Bezárták a Sándor utcai Krisna-templomot. A szerzetesek a pappal együtt elmentek Szegedről. A… Tovább olvasom