Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Pajor Tamás: Az igazi embert csak az Isten látja - interjú

Szeged - A nyolcvanas évek önpusztító lázadója, a Neurotic egykori énekese, Pajor Tamás a Hit Gyülekezete által szervezett Szegedi Gospel Napok keretében a Széchenyi téren prédikált ezen a héten. Szoci életérzésről, infantilizmusról, zenéről, hitről nyilatkozott a delmagyar.hu-nak az egyház prominens, dalszerző személyisége. VIDEÓ: Pajor Tamás klipek
- Nem unja, hogy még mindig sokan a vad Neurotic-évekről faggatják, holott már vagy húsz éve teljesen más, mélyen hívő ember?
- Egyetlenegy dolog miatt nem unom, mert ez lehetőséget ad arra, hogy újra és újra elmondjam, hogy mi volt, ki volt az, aki megváltoztatott, és tudom, hogy ez sokakban jó folyamatokat indít el.

- A Hit Gyülekezete feltűnően vonzza a zenészeket, énekeseket. Ön miért pont ezt a közösséget választotta?
- Több barátom a gyülekezetben tért meg és egyértelmű késztetést éreztem arra, hogy én is oda menjek. Már az elmenetelem előtt szinte lejátszódott előttem, hogy mi fog történni, tudtam, hogy valami, ami megrengeti az életemet. Én zsidó vagyok, ezért nem is voltam megkeresztelkedve, de már 18 éves korom óta éreztem, hogy Jézus Krisztus az a személy, aki ítélkezni fog élők és holtak felett.Neurotic: Brék (Részlet a Rock-térítő c. filmből)


- Korábban nem látogatott be egy templomba sem?
- De. Mivel soha nem tudtam úgy élni, ahogy kellett volna, és időnként nagyon nagy bánat tört rám emiatt, így aztán elmentem egy katolikus templomba. Azt mondtam a plébánosnak, hogy én most meg szeretnék keresztelkedni. Ő az órájára nézett, és azt válaszolta, hogy nézzek vissza szeptemberben, én meg persze nem mentem vissza.

- És a zsidósága?
- Nem szűntem meg zsidó lenni, ahogy Jézus Krisztus sem szűnt meg zsidó lenni. Nagyon sarkallatos pontja az életemnek a kereszténység és a zsidóság fúziója.

- Élettörténete számos nyomon követője szerint Ön a végletek embere...
- A véglet, mint fogalom relatív meghatározás. Attól függ, mit nevezünk középpontnak. Ha középpontnak a mai átlag szekuláris, nihilista életformát és világnézetet vesszük, akkor teljesen megítélés kérdése, hogy nem ezt nevezem-e szélsőségesnek, végletesnek. Az igaz, hogy az Istenhez való igazi lojalitás mindig szélsőségnek számított egy adott korban. Maga a vallás nem tartozott a végletek közé, a vallás igazi képviselete viszont mindig is szembement a főárammal.

Pajor Tamást a Grand Caféban faggattuk. Fotó: Schmidt Andrea
Pajor Tamást a Grand Caféban faggattuk.
Fotó: Schmidt Andrea

- Az Önről készült ’80-as évekbeli Rock-térítő című film rendezője, Xantus János azt nyilatkozta, hogy van az Ön lényében valami játékos, valami gyermeki ártatlanság. Megmaradt ez még?
- Én nagyon remélem, hogy megvan. Ha valaki pejoratív értelemben gondolja rám, hogy megkomolyodtam, hát tegye, úgyis az számít, amit Isten gondol az emberről. Különbség van a gyermeki szív, jó értelemben vett játékosság és az infantilizmus között. A mai kor szerintem inkább az infantilizmust preferálja.

- Pontosan mit ért ez alatt?
- Infantilizmus az, hogy ha valaki úgy éli az életét, hogy nem kérdez rá a legnagyobb kérdésekre, nincs kialakult világképe. Tehát a tetteit nem valamiféle elvi alap vezérli, hanem teljesen esetlegesen, szituációs erkölcs alapján él. Ez egy megrekedt lelki állapot, ami mutatja egy emberről, hogy nem jutott el a fejlődés azon normális szintjére, ahova el kellett volna. A médiában található mai üzenetek pont azt sulykolják beléjük, hogy a szórakozás, az élvezetek legyenek fontosak számukra.

- Bár nem vallja magát zenésznek, mégiscsak albumai miatt híres. Ezekből erősen kitűnik hite és elkötelezettsége. Nem gondolja, hogy több emberhez eljutna a művészete, ha keresztény értékrenddel rendelkező, ám nem kifejezettem arra kifutó szövegeket írna?
- Szerintem elég heterogén a szövegvilágom, másrész nem akarok olyan kompromisszumokat meghozni, amik zavarnák a lelkiismeretem. Én ilyen vagyok, engem így kell elfogadni, és ha ez valakinek nem tetszik, akkor nem kell meghallgatni.

Pajor Tamás a Szegedi Gospel Napok színpada előtt a Széchenyi téren. Fotó: Delmagyar.hu
Pajor Tamás a Szegedi Gospel Napok színpada előtt a Széchenyi téren.
Fotó: delmagyar.hu

- És egyébként miért nem tartja magát zenésznek?
- Nem vagyok zenész, de szeretek zenéket írogatni, kitalálni. Sokszor megkapom, hogy a zenére több figyelmet kéne fordítani, de erre csak azt tudom válaszolni, hogy én ilyet tudok. Mindig is a dallamos zenét szerettem, a megtérésem előtt is, nem pedig a sötétes árnyalatút, utána pedig már pózból sem voltam kénytelen az utóbbit hallgatni.

- Legutóbbi, igen pozitív fogadtatásban részesülő, „Önök érték" (2005) című szólóalbumának egyik témaköre a „szoci életérzés". Ennyire mélyen él Önben ez az időszak?
- Mindenkiben élénken él az a közeg, amiben felnőtt, ez bevésődik az ember lelkébe. Igazából ezek a dalok nem erről a korról szólnak, hanem inkább arról, hogy ez a korszak hogyan él tovább ma is. Hogyan megy át ebbe a szoláriumos, műkörömstúdiós világba a trabantos, kádári valóság.A Horváthék fia című szám Pajor Tamás legutóbbi szólóalbumáról


- Az elsők között volt, aki a rapműfajjal próbálkozott Magyarországon, azóta is a nyelvi lelemény szövegei alapja. Próbálkozott a reklámiparban is?
- Az a baj, hogy túl későn. Nemrég kezdtünk el egy olyan vállalkozást - gegbank.hu -, ami egy ilyenfajta kreatív műhely kíván lenni. Ezt Geszti Péter - jóval élelmesebb üzletemberként - már sokkal hamarabb elkezdte. Én azzal is megelégszem, ha ez szépen elkezd terjedni. Persze azért nem ugyanaz, mint amit ő csinál, sem méreteiben, sem profiljában. Nagy reklámcégekeknek kívánunk a kreatív alvállkozója lenni, és önálló kreatív vállalkozásként is működni egy jó szlogen, márkanév, termékleírás megalkotásával.

- Akkor tulajdonképpen ezzel foglalatoskodik mostanában...
- Ezzel is, de mint az ittlétem bizonyítja, az evangéliumot hirdetem. Én prédikátor vagyok, ez szeretnék maradni ezután is, emellett vannak a vállalkozásaim, a Vidám Vasárnapban és a lemezeimen megjelenő dalaim.

- Mit üzen azoknak, akik szerint megtérése óta szárnyaszegett sas, és ha már itt tartunk, mit szólt például Müller Péter Sziámi Önt nem túl pozitív színben feltüntető Antihitetlen rapjéhez?
- Müller Péter már bocsánatot kért azóta, elmondta, hogy nem is úgy gondolta, de ha úgy gondolja, az sem zavar. Az embert nem lehet kívülről megítélni. Még akkor sem, ha sokat mond magáról, mint például egy művész. Az igazi ember rejtve marad, csak az Isten látja. Amit mások gondolnak egy személyről, az úgyis eltűnik. Lehet, hogy valakinek a maradandó műve vagy cselekedeteinek története fennmarad, de valós személyiségét nem ismerhetjük, gondoljunk például Julius Caesarra vagy Napóleonra. A valós énjük nem az, amit a történelemkönyvekből ismerünk, hanem tulajdonképpen nem tudjuk, kik voltak ők. Isten tudja. Ezért fontos az, hogy Istennek tetszően, az örökkévalóságnak éljünk.

Olvasóink írták

 • 13. kátsa 2008. július 09. 08:22
  „szbarát!
  neked is meg kell majd Isten előtt állnod , s számot adnod miket beszélsz
  a H it gyüli jo dolog, de most nem ez a lényeg, hanem ne itélj mert van 1 személy aki hatalmasabb nálad
  Szeret téged ,de a sorsa a kezedben van
  s bármennyire is nagy arc vagy őt nem tudod leirni”
 • 12. N e x t 2008. július 08. 22:01
  „Szbarat

  Hát ... ennél felületesebbnek lenni már talán nem is nagyon lehet. :(”
 • 11. N e x t 2008. július 08. 21:58
  „Patat

  Érdekes fogalmaid vannak a lecsúszásról. Tamás jó eséllyel nem élne már, ha folytatja a korábbi életvitelét. Ma meg normális családja van meg normális bizniszei. Amiket írtál köszönőviszonyba sincsenek a tényekkel. A neurotic-os időkben, a rendszerváltás előtt még nem is létezett Mo-on showbiz. Miután váltott és beindult a zeneipar, a környékére sem ment. Pár kifejezetten keresztény albuma volt, de azokat max elvétve hallhattad a zenei csatornákon.

  Ha szerinted a sarki fűszeres tucatsztorija érdekesebb, mint az, hogy mitől tud ekkorát változni egy ember ...”
 • 10. Madzsar. 2008. július 08. 13:04
  „Pajor jó arc! Annyi a bűne, hogy a hit gyüliben talált magára?
  Van aki a kocsmára esküszik, de a dolgok nem ezen múlnak...”
 • 9. kertesz 2008. július 05. 09:14
  „patat
  Melyik sarki fűszeresre gondolsz? Lengyel, alias Kacsára, aki tényleg sarki "fűszeres" volt Szegeden, Alsóvároson. Belőle lett a Fidesz idején Fűrdőigazgató és a városból talicskával tolta ki a pénzt . Ennyit a bizniszről és a sarki fűszeresről.
  Szerintem Pajor érdekes ember. Gimnazista koromban hallgattam a Neuroticot és érdekes fazonnak tartom. Hallottam a pálfordulásáról is és ez is érdekel. Jó a cikk.”
 • 8. patat 2008. július 05. 00:23
  „Tiszteletben tartva mindenki hitét vagy nem hitét, ugyan mi szükség arra, hogy lecsúszott zenészeket tegyenek az újságba ? Pajort bedarálta a showbiz, a lázadásból üzlet lett, ugyanolyan vállakozó ő is, mint a sarki fűszeres. Inkább vele szeretnék riportot látni, mint Pajorral.”
 • 7. szbarat 2008. július 04. 23:03
  „Emberek!

  Ez a Hit Gyülekezete egy kva nagy agymosás.
  Semmmi értelme az egésznek.Sándor atya szedni a 10%-ot,mondja a hülyeségeket,és a sok ember ezért még fizet is,közben el-elájul a sok hittől.Egyszerűen hülyeség az egész.Legalábbis én így látom.”
 • 6. ciroka 2008. július 04. 19:18
  „kereszteny, hat biz az volt, meg ha te nyivakoltal is :)) sajnalom, ezert akar bocsanatot is kerhetnel :))) de ha az istennek cimeztek miert kellett ezt nekunk elszenvedni, akkor legyen ez maganugy es a furdoszobaban koll csinalni ... szerintem ugyanezt csinaljak most a melegek is, vonulnak az ideajukert.. ki-ki a sajatjaert, ugye, az en megitelesem meg hadd legyen az enyem, ok? En is elmondom az enyimet, meg te is a tiedfet, es a ketto elfer egymas mellett. Egyebkent hallottam mar jo gospelt, szamomra teljesen hiteles emberektol, teljesen hiteles es atelheto modon, talan azert mert az eletuk is hitelesebb volt...mindenesetre nekem a hatam is borsodzik az alszentektol.. es most nem azt mondtam, hogy a nyilatkozo az, mert nem is ismerem..
  2 volt a hozaszolasom lenyege, nem tudom szotagoljam-e, hogy a gospelnek nevezett gospel garantaltan nem az volt...ha a csizmara azt mondod szandal, attol az meg csizma
  a masik a magyarok fura viszonyulasa a hithez”
 • 5. keresztény 2008. július 04. 17:50
  „ciroka: elmagyaráznád mi volt a hozzászólásod lényeg? mert nem igazán érthető a mondandód. A "borzaszto nyivakolas" nem neked szólt, hanem Istennek, tehát hogy nyivákolás-e, vagy borzasztó, döntse el a címzett! Szabad akaratod van dönteni kit tekintesz Uradnak. A mások döntését a helyedben óvatosabban ítélgetném.”
 • 4. szerelmesek kora 2008. július 04. 16:03
  „Neurotic a Délmagyaron:)))) ezt nem hiszem el!!!
  amúgy tizes a cikk.
  A gospel-fesztivál meg ízlés kérdése.”
 • 3. ciroka 2008. július 04. 14:58
  „Tegnap a kerek perencnel mentem el, valami borzaszto nyivakolas volt, mondtam is a haveromnak keruljuk ki , mert ez hitteritos zene lehet.. ma latom, hogy gospel... azert durva am a magyar eroltetett zajt egy napon is emliteni egy elementalis oromzenevel, ami a gospelt jelenti...
  Nyilvan a biblia rockositasa az elfogadast probalja katalizalni, de azert ha bemegyunk egy mediterran templomba, ahol az emberek a mise utan akar beszelgetni is mernek, sot olykor meg nevetnek is a templomban, mig nalunk illik savanyu, szenvelgo abrazattal , ajtatos keppel tisztelni az istent....
  Teljesen furcsa ertelmezesunk van a hitrol.
  Mintha egyik labunkrol a masikra allnank folyton. Tudjuk, hogy hianyzik, de a forma is bibis...ezert pedig az emberek egy resze a keleti dolgokhoz vonzodik, az agykontrolhoz es tarsaihoz, hisz a lelekvandorlasban... pedig akkor az is nyilvanvalo, hogy azert szuletett ide, mert ide kapta a feladatat.”
 • 2. rg 2008. július 04. 11:53
  „és a r´n´r az továbbra sem egy tánc!”
 • 1. boka 2008. július 04. 11:48
  „Na végre! Örülök, hogy ilyenekről is lehet olvasni a delmagyarban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Szegeden: Nyugodtabbak vagyunk, mint két éve

Szeged - A népszerűség nem lehet cél, az csak következmény – mondta lapunknak adott exkluzív interjújában a miniszterelnök. Tovább olvasom