Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Pajtagaléria épült Kübekházán

Kübekháza - Valószínűleg az egész országban egyedülálló az a kiállítótér, amelyet Kübekházán építettek fel. A pajtagalériában a régi, falusi hangulatot idéző környezetben beszél a múlt – helybeliek vászonra nagyított képein keresztül.
Egészen új arculatot adott Kübekházának az a beruházás, amelyet szombaton adtak át a falu bejáratánál. A pajtagaléria minden bizonnyal az egész országban egyedülállónak számít. A stilizált parasztudvaron megépített 50 négyzetméteres, nagy belmagasságú faépítmény igazi falusi hangulatot idéz: egyik sarkában parasztkonyhát rendeztek be üvegben eltett savanyúsággal, de vannak még itt régi, Kübekháza feliratú zsákok és elöljárói székek is.

A galéria képeit a falu lakossága adta össze, amelyekből összeállt Kübekháza múltja egészen az 1900-as évekig visszamenőleg. A fotókat vászonra nagyították, és fával keretezték, így akasztották ki valamennyit.

A galéria képeit a falusiak adták össze. Fotó: DM/DV
A galéria képeit a falusiak adták össze.
Fotó: DM/DV

– Annyi felajánlás érkezett, hogy nem is tudtunk kiállítani mindent, viszont legalább lesz lehetőség a folyamatos változtatásokra – mondta el Molnár Róbert polgármester. – Aki ide belép, szembesülhet régi arcokkal, az 50-es évek mélységeivel vagy éppen a 80-as évek szocreál világával. Nem véletlenül adtuk a tárlatnak azt a címet: Beszél a múlt.

A pajtagaléria abban is egyedülálló, hogy nincs személyzete. Nyitvatartási időben bárki, bármikor bemehet, a villanyok ilyenkor automatikusan felkapcsolódnak. De a tervek szerint programokat is szerveznek majd a falu új büszkeségében – Pajtaesték címmel.

Olvasóink írták

  • 2. gubanc 2011. október 17. 16:56
    „Több ilyen beruházás kellene, hogy arra tévedjen a vendég. Többek között az út Bébára. Majd csak nem lesz az a fránya határ!”
  • 1. bubuk 2011. október 17. 14:48
    „A Peti Miklós régi kanászkürtje is ott van a tárgyi emlékek sorában? Úgy volna illendő...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyintézés egy helyen

Szeged - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága szerdától új… Tovább olvasom