Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Pajtások a Brüsszeli körút 18.-ból

Szeged - Randevúra hívta Borossné Sárszegi Erika és Szélpál Zsolt gyermekkori pajtásait. Az egykori KISZ-házból 18 csimota idézte fel együtt a gyerekkort.
 KISZ-házak

Sorsolással választották ki a kisgyermekes vagy még utód nélküli ifjú párok közül azokat, akik beköltözhettek a másfél szobás, esetleg 2-2,5 szobás téglablokkokba. Hasonló 4 KISZ-ház épült 1967-ben a Petőfi Sándor sugárút 40.-ben is, 86 lakással. Ma is tábla és embléma jelzi az emlékét.

Ma „fészekrakó programnak", esetleg fecskeháznak nevezik, amit a múlt század 60-as éveinek végén még KISZ-házként hirdettek… A kifejezés ízlelgetésén túl a közös emlékek felidézése a lényeg – vélte Borossné Sárszegi Erika és Szélpál Zsolt. És az osztálytalálkozók mintájára összetrombitálták a szegedi Brüsszeli körút 18. szám alatti három lépcső-
házba a 60-as, 70-es években beköltöző 45 ifjú pár minden olyan gyermekét, akire mint játszótársra emlékeztek.

Sárszegi Erika 3 éves.
Sárszegi Erika 3 éves.

– Ma is fel tudom idézni, a lépcsőházunkban mi szerepelt a névtáblákon. A közösségi hálón nagyon sok pajtásunkat felfedeztük – idézte a szervezőmunka elejét az ötletgazda, Erika. A 35 éves „pajtástalálkozóra" szóló meghívót 30 családnak küldték el. Két tucat válasz érkezett, végül 18 egykori játszótárs jelent meg a randevún. Olyan történeteket idéztek föl egymásnak, amikre a másik nem vagy csak homályosan emlékezett. Egymás szavába vágva, hangos nevetés kíséretében anekdotáztak.

A Petőfi Sándor sugárúton 4 KISZ-házat adtak át 1967-ben. Fotó: DM
A Petőfi Sándor sugárúton 4 KISZ-házat adtak át 1967-ben. Fotó: DM

– Alig vártam, hogy kész legyek a leckével, és a szüleim leengedjenek a többiekhez – mondja Erika, aki még nem volt 3 éves, mikor édesanyjával és édesapjával a modern KISZ-ház lakója lett, s 13 múlt, ahogy a húgával együtt 4 tagúvá lett családjával nagyobb lakást keresve elköltözött.

Juhász Gyula óvoda. - első sor, balról jobbra 4. Sárszegi Erika
Juhász Gyula óvoda. - első sor, balról jobbra 4. Sárszegi Erika, középső sor balról jobbra 6. Farkas Jutka, felső sor balról jobbra 5. Várhelyi Gyuri.

– A kacsás plédemet vittem, arra ültünk és babáztunk. Homokoztunk az udvaron. Bújócskáztunk a lépcsőházban. Fára másztunk az udvaron. A fiúk természetesen fociztak – sorolja indoklásként, mikor összegez: – Ma is boldogság tölt el, ha azokra az évekre gondolok!

A a két szervező: Sárszegi Erika és Szélpál Zsolti.
A a két szervező: Sárszegi Erika és Szélpál Zsolti.

Számba vették, kiről mit tudnak. Örömmel állapították meg, hogy minden egykori kisgyermekből a saját lábán álló, családos felnőtt lett. Akad közöttük orvos, focistából lett újságíró, vállalkozó és könyvelő.

– A találkozón annyira jól éreztük magunkat, hogy lámpaoltásig maradtunk a vendéglőben – mondja mosolyogva Erika. A folytatásban is megállapodtak: nyáron Szélpál Zsolthoz mennek.

A mai gyerekek balról jobbra.
A "mai" gyerekek balról jobbra. - ülnek: Szélpál Zsolti és Várhelyi Gyuri
   - első sor állnak: Sárszegi Ildikó, Vass Andi, Sárszegi Erika
   - második sor állnak: Monostori Tomi, Köteles Timi, Lévai Józsi
   - harmadik sor állnak: Bálint Zsuzsa, Bálint Kati, Győri Lali, Vass Ildi
   - negyedik sor állnak: Farkas Jutka, Szabó Hajni, Molnár Andi, Szélpál
   Laci, Győri Peti és Fogarasi Gyuri

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbánnal ebédel, Botkával vacsorázik az EP elnöke

Még nem járt Szegeden olyan magas rangú uniós politikus, mint aki hétfő délután érkezik. Martin Schulz fokozottan védett személy - ezért is lesz tilos hétfő reggeltől parkolni a városháza előtt. Tovább olvasom