Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Palackba zárt SZTE

Szeged - Különleges borkóstolásra gyűltek össze péntek délelőtt a szegedi amatőr és profi borszakértők a Bolero étteremben. A feladat nem volt egyszerű.
14 alföldi borász 40-féle, jó minőségű borából kellett kiválasztani az 2009-es év Egyetem Borát, négy különböző kategóriában. Ezek azok a minőségi nedűk, amelyeket többek közt az SZTE hírneves vendégeinek ajándékoznak – és amellyel a szegedi egyetem palackba zárt hírnevét is elviszik a nagyvilágba.

A borok megjelenésének, illatának, zamatának és összbenyomásának értékelését társadalmi, illetve szakmai zsűri végezte nagy alapossággal. Egyetlen tesztelő sem tudta, éppen melyik termelő borát issza – csak a fajtát és az évjáratot ismerték. Az „éles" zsűrizés előtt egy úgynevezett „belövőboron" mutatták be a profik, pontosan mire is kell figyelni, hogyan kell jól kóstolni. Szabó Gábor rektor közben elárulta: személyes kedvencei a száraz fehérborok.

Megfontolt kóstolók: Varga Péter, a Printker Rt. elnöke és Szabó Gábor rektor. Fotó: Frank Yvette
Megfontolt kóstolók: Varga Péter, a Printker Rt. elnöke és Szabó Gábor rektor.
Fotó: Frank Yvette

Bár az eredmény már a déli órákban megszületett, azt csak a szombat esti Lions-bálon jelentette be az egyetem vezetője. Eszerint a legjobb fehérbor a Béla Borászat 2008-as keceli ezerjója lett, a legjobb vörösnek Balla Béla 2005-ös kékfrankosát szavazták meg, rozé kategóriában Frittmann János kékfrankos rozéja győzött, a legjobb késői szüretelésű bornak pedig a Béla Borászat nektárját választották.

Olvasóink írták

  • 1. E! 2009. február 10. 12:33
    „Szegedi Tudományegyetem. A Szegedi Egyetem egy újság neve...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mini iroda lapul a belsô zsebben

Szeged - Navigál, e-mailt küld, mobil videózást és televízióhoz való kapcsolódást tesz lehetôvé, 16… Tovább olvasom