Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Palánkai Tibor: Kicsit mórahalmi is vagyok

Közel 300 épületet tervezett az Ybl-díjas építész, Palánkai Tibor, aki több mint tíz éve kötött barátságot a mórahalmiakkal, amikor megtervezte a rendezvényházat. Utolsó „gyermeke" a decemberben átadott városközpont.
Szeged, Zalaegerszeg, Mezőhegyes. A teljesség igénye nélkül néhány város, ahol Palánkai Tibor szegedi építész alkotott, közel 300 épületet tervezett már 42 éves pályafutása során. Azt mondja, egy kicsit minden városhoz tartozónak érzi magát, ahol valaha is dolgozott. Így mórahalminak is. Első alkotása a tíz évvel ezelőtt átadott Aranyszöm Rendezvényház.

– A polgármestertől, Nógrádi Zoltántól kaptam a megbízást, ekkor találkoztam vele először. Azóta barátság alakult ki köztünk – emlékszik vissza az építész. – Alapelvem, hogy belehelyezkedem a megbízó szívének a közepébe, átérzem, hogy ő mit szeretne. Ez nálunk az első percben működött – meséli Palánkai Tibor.

Díj a konkurenciától

Palánkai Tibor 2000-ben kapott életműve elismeréseként Ybl-díjat. Óriási szakmai siker, ami azért is különleges, mert a többi magyar építész, azaz a konkurencia szavazza meg. Az építész nagyon büszke arra is, hogy elvégezte a mesteriskolát.
Azóta egy szomszédos épületet, a fürdő egyik bővítését, egy társasházat is tervezett az építész. Azt mondja, mindegyiket szívből készítette.
– Úgy hívom az épületeket, hogy a gyermekeim. Az utolsó közülük a városközpont és vele szemben a piaccsarnok. Óriási munka volt, több mint 3 évig tartott – mondja a férfi. Palánkai Tibornak jólesik, hogy a polgármester és a mórahalmiak bizalmat szavaztak neki, ennek egyik kifejezése, hogy a városközpont decemberi avatásán egy gyönyörű és értékes tájképet kapott a polgármestertől.

Decemberben értékes képet kapott Palánkai Tibor Nógrádi Zoltán polgármestertől. Fotó: Frank Yvette
Decemberben értékes képet kapott Palánkai Tibor Nógrádi Zoltán polgármestertől. Fotó: Frank Yvette

– Minden alkotást előre kell látni, tudni kell, hogy fog kinézni. Hatalmas, kitartó munka, de csak akkor derül ki, hogy mit hoztunk létre, amikor besüt a fény a házba, és megvilágítja a vendégeket. Ilyenkor születik meg a gyermek.

Olvasóink írták

  • 1. Tivadar 2013. január 23. 10:33
    „Kisteleken is van nehany muve. Nekem annyira nem tetszenek, de ez persze nezopont kerdese.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virág-ügy: ismét elutasította a bíróság György Sándor keresetét

Három éve zárva a Virág. Azóta egymást érik a perek a patinás cukrászda ügyében. Tovább olvasom