Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Pálffy: Vissza a Kossuth középhullámú adását este a határon túlra!

Szeged - Vissza a Kossuth Rádió középhullámú adását este a határon túlra! – fogalmazott Pálffy István a KDNP országgyűlési képviselője Szegeden a nemzetpolitikáról és nemzetegyesítéről szóló sajtótájékoztatón.
Most ugyanis középhullámon csak reggel fél öttől, este kilenc óra öt percig sugároz a Kossuth, így az URH-tartományon kívül, de még a középhullámú sávon belül élő határon túli magyarok késő este és hajnalban nem tudják a rádió adását hallgatni. A képviselő szerint az anyaországi információknak feltétlenül el kell jutni a határon túli közösségekhez, ez nem lehet anyagi kérdés. Hozzátetette: az internetes elérés nem elégséges, mert az internethasználat nem minden generáció számára magától értetődő. Pálffy István hangsúlyozta: a nemzetegyesítés nemcsak közjogi és infrastrukturális, hanem kulturális és információs kérdés is.

Kalmár Ferenc, a KDNP szegedi országgyűlési képviselője sikerként beszélt arról, hogy az Európa Tanács napirendjén szerepelt az a határozati javaslat, amely tisztázná a nemzetközi jogban a nemzeti szuverenitás és az államiság elvének egymáshoz való viszonyát (ezt korábban lapunk már megírta). Kalmár közölte: ez azért is fontos, mert például a székely autonómia tárgyalások során is hivatkozási alap lehet.

Olvasóink írták

 • 9. kispacni 2011. október 17. 09:28
  „4. Bármennyire is hihetetlennek tűnik számodra a Kossuth rádió Erdélyben a RÁDIÓ. Az erdélyi rádiók 540 Khz álltak és állnak, amióta a Kossuth ezt ezt a frekvenciát használja. Még a Németországban élő magyarok is ezt hallgatják, ha van rá lehetőség. És igenis hiányzik nekik.”
 • 8. diversity 2011. október 15. 07:08
  „Az országgyűlési képviselő úr bizonyára nagyon magabiztos, és úgy érzi jártas a diplomáciában, ezért szólal fel ilyen erélyeses és arrogánsan, ahogyan azt megszoktuk a jelenleg hatalmon lévő kormány képviselőitől. Figyelmébe ajánlanám, hogy a diplomáciában létezik a kölcsönösség elve is. Tájékozódott-e esetleg afelől, hogy az itt élő szerb kisebbség vajon hány szerb nyelvű televíziós adást tud követni. Figyelmébe ajánlanám, hogy a két évtizeden kerresztül nézhető belgrádi és újvidéki televízió csatornáit Szegeden kivették a műsorszolgáltatói csomagból néhány hónapja. Érdekes módon ez nem zavarja a képviselőket, mert úgy látszik az országban élő kisebbség kultúrális és tájékozódási igényei nem érdekesek, abból nem lehet politikai hasznot húzni, bezzeg, ha pökhendi módon kommunikálunk a környező országokkal és bíráljuk a nemzetiségi politikájukat, az egyeseknek imponálhat. Érdemes lenne elgondolkozni, mennyiben nyújt ma Magyarország többet az itt élő nemzetiségeknek, mint azt a határon túl teszik az ott élő magyaroknak. Meglepő következtetésekre lehetne jutni.”
 • 7. X_Y 2011. október 15. 04:25
  „Legyen lehetőségük napi 24 órában magukba szívni a kormánypropagandát :)
  Miért csak a magyarországi magyarok legyenek agymosottak...”
 • 6. efje 2011. október 14. 22:38
  „Svédországban nem engedélyezik a hatóságok a parabolaantenna használatát társasházakban, mert a tányér rontja az épület esztétikai értékét. Ez így viszont sérti az ott élő magyarok alapvető kulturális jogait, hiszen az egész világon szabadon fogható Duna televíziót ezen kívül csak az interneten lehet követni viszont Muzsika tv-t, élő focimeccseket nem lat az ember az interneten, holott ezeket megfelelő műholdas előfizetés eseten Stockholmtól, Portugáliáig bárhol be lehet fogni.”
 • 5. DMagóg 2011. október 14. 20:21
  „"A képviselő szerint az anyaországi információknak feltétlenül el kell jutni a határon túli közösségekhez, ez nem lehet anyagi kérdés."

  No persze, éjjel kilenc óra öt perc és hajnali fél öt között az információ éhségbe halnak bele! Köztünk él ez?”
 • 4. DMagóg 2011. október 14. 19:54
  „2. varadipal 2011.10.14. 18:30 !
  Ja, aki pár héttel előtte igennel válaszolt arra kérdésre: "Mondhatjuk, hogy Te egy vízenjáró vagy?" Csak, sem az autója, sem a víz nem tudta ezt.”
 • 3. igazságkereső 2011. október 14. 19:33
  „A határon innen pedig a banki indexálási trükkök megszüntetését várják a bankok által gerjesztett "virtuális devizaválság" nyerészkedőitől! Na, kik is azok: hát a magyarországi bankok, mert Nyugat-Európában ismeretlen ez a fajta banki gátlástalanság,ugye ezt azért mindenki tudja?!!”
 • 2. varadipal 2011. október 14. 18:30
  „DMagóg: Az a részeges Tv bemondó, aki a Jaguárral annak idején fejreállt.”
 • 1. DMagóg 2011. október 14. 18:12
  „Látványos! Ki ez a Pálffy István? Ja, rémlik, csak mára elfeledtem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halál Dorozsmán: előzetesben a szomszéd

Szagminta alapján kutya ismerte fel a 77 éves Jolika halálával kapcsolatba hozott 26 éves fiatalembert. Tovább olvasom