Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Pálfi Zoltán A kölyök után a Három nővér bemutatójára készül

Szeged - Pálfi Zoltán 32 év múltán játszik újra szülővárosában. Segédszínészként ment el, most érett színészként tért vissza. A kölyök után a Három nővér Kuliginjaként láthatja a közönség.
– Édesanyámék szerettek otthon sütni-főzni, ezért a Fodor-szakközépiskola hús- és baromfiipari tagozatára írattak. Az első héten kiderült: ez nem az, amire gondoltak – összekeverték a vendéglátó-iparival. Mégis maradtam, leérettségiztem. Közben a KISZÖV Klubba jártam, ahol a párnás ajtó mögött, a kisebbik teremben próbáltak az amatőr színjátszók. Benéztem hozzájuk, maradtam, és két évig ültem a fal mellett. Úgy tűnt, a színpad jó lehetőség arra, hogy gátlásosságomat feloldjam. Beszélni sem tudtam, sokáig nem is kaptam feladatot, de két év után, amikor egy Tabarin-vígjátékban az egyik szerepet már hárman is visszaadták, végül rám bízták. Óriási sikerünk volt vele, nemzetközi fesztiválra is kijutottunk. Incze József, Farkas Ignác, Csonka Ibolya, Bicskey Lukács játszott még a csapatban – mesél szegedi pályakezdésről Pálfi Zoltán, aki amatőrként jelentkezett az akkori színigazgatónál, Giricz Mátyásnál. A direktor végül megunta az ostromot – szerződtette csoportos szereplőnek.

Pálfi Zoltán ismét Szegeden játszik.  Fotó: Karnok Csaba
Pálfi Zoltán ismét Szegeden játszik.
Fotó: Karnok Csaba

– 1978-ban lettem segédszínészként a társulat tagja; a következő évben felvettek a színművészetire. Simon Zsuzsa osztályába jártam, életem legszebb négy éve volt az. Csuja Imre, Schlanger András és Varjú Olga is abba az osztályba járt. Gáti Józseftől tanultunk beszédtechnikát, versmondást, Hegedűs Gézától drámatörténetet, Szabó Istvánhoz jártunk filmórákra, Ungvári Tamásnál államvizsgáztam. A diploma után, 1984-ben Ruszt József hívására a zalaegerszegi színházhoz szerződtem, ahol három és fél év alatt 24 bemutatónk volt. Gyerekdarabtól a musicalen át az orosz realistákig mindenfélében kipróbálhatta magam. Ruszt József irányításával tanultam meg a szakmát – vallja most Pálfi Zoltán. Zalaegerszegről két évre Debrecenbe szerződött, 1989 óta pedig az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának tagja.

– Véletlenül kerültem Egerbe, ahol olyan kollégák jöttek össze, akikkel értettük egymást a színpadon – és a büfében is érdemes volt leülni velük. Gyorsan elröppent ott 22 év. Mindig kerestem a lehetőséget, hogy máshol is kipróbáljam magam. Családom anyai ága Erdélyből származik, kötődöm ahhoz a vidékhez, játszottam és rendeztem is az ottani színházakban. Amióta elvégeztem a főiskolát, mindig vágytam arra, hogy egyszer a Szegedi Nemzeti Színház színpadán játszhassak. Amikor tavaly Juronics Tamás és Bodolay Géza szerződést ajánlott, már elígérkeztem a következő évadra Egerbe, de mondtam: vendégnek szívesen jönnék. Hamarosan kaptam egy ajánlatot: A kölyök vagy a Három nővér. Azt válaszoltam: inkább mindkettő. Hihetetlen élmény volt harminckét év múltán újra Szegeden színpadra lépni. A nagyszínházban sohasem játszottam, mert azt akkor újították fel, amikor elkezdtem a pályát. Idejét nem tudom, hogy mikor vettem részt olyan jó próbafolyamatban, mint A kölyöké volt. Hihetetlenül tehetséges csapat dolgozik Szegeden; látszik az előadásból is, mennyire szeretik egymást. Az első pillanattól úgy kezeltek engem is, mintha a társulat tagja lennék. Áprilisban mutatjuk be a Három nővért, amelyben Mása férjét, Kuligint alakítom. Örülök ennek a szerepnek, mert egészen más figurát kell megmutatnom. Először dolgozom Bodolay Gézával, élvezem a próbákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő csocsó és íjászat az árvízi emléknapon

Játékos programokat szervezett a Szeged-Belvárosi Plébánia és a dél-alföldi cserkészek szervezete a Dóm térre szombaton. Tovább olvasom