Délmagyar logó

2016. 07. 28. csütörtök - Szabolcs 20°C | 29°C

Pálinkaünnep és disznóságok a Széchenyi téren

Kegyes volt az ég a IV. Szegedi Toros Pálinkafesztivál árusaihoz és vendégeihez: két nap kitartó esőzés után a csütörtöki ünnepélyes nyitányon nem szakadt a Széchenyi térre az ég.
A Torkoskodó csütörtök ennek megfelelően sok embert vonzott a helyszínre: a sült kolbász, hurka, tarja, csülök és egyéb disznóságok illata már a Kárász utcán csiklandozta az emberek orrát. Mivel a vendéglátók a nyitónapon fél áron kínálták ételeiket, hosszú sorok kígyóztak a pecsenyések előtt. Patakokban folyt a pálinka is a főzdék bemutatkozása és a kóstolás alatt. Aki erről lemaradt, ne bánkódjon: pénteken – a disznóságok és pálinkakülönlegességek napján – 15 órától újra kóstolást rendeznek a szervezők.

Pálinkaünnep és disznóságok a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Szombaton reggel 7 órakor kezdődik a pálinkás malacbúcsúztató Sági Szilárd gasztrokibiccel, a 4 napos rendezvény házigazdájával, majd indul a böllércsapatok versenye. Este 7 órakor a Balkan Fanatic koncertezik. Vasárnap a családok napja lesz: családi káposztafőző verseny és toros olimpia is szerepel az étlapon. Szombaton és vasárnap a vendégek között torostálakat sorsolnak ki.

Az idei fesztivál külföldi vendége az eszéki Nikola Faller szalmaszobrász, aki asszisztensével egy élő szobrászműhelyet üzemeltet a téren: 4 nap alatt tervei szerint egy madárkompozíciót, egy, a fesztiválhoz kapcsolódó sertésszobrot és a szegedi dómot kívánja szalmaszoborrá formázni.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
  • 30. X_Y 2013. március 02. 17:24
    „24. történész 2013.03.01. 19:33
    Menj ki, csinálj fényképeket, feljegyzéseket, aztán írj komoly névtelen feljelentő leveleket, ahogy szoktad - tudatos fülkeforradalmárként.”
  • 29. queenmargareth1 2013. március 02. 15:35
    „voltam kinn, jó volt, voltak nagyon készséges árusok és kínálgattak, sok finom házi csodát láttam, és rengeteg házi, bio üdítőket, lekvárokat stb. sajtok nagyon finomak lehettek, ott nem nagyon kóstoltattak:(
    csak forralt bort és rétest ettem, árak vannak, de mit tegyünk, sétának jó volt.

    Láttam a Dugo teret is, nagyon rosszul van lerakva a díszburkolat:(
    Tanács a Árkádba járóknak! Sok dolog 5-8 ezer ft-tal olcsóbb a városban!!!”
  • 28. kumisz 2013. március 02. 09:59
    „Az " egyéb disznóságok " alatt mit kell érteni? Lehet , hogy mégis érdemes elmenni a térre??:):)”
  • 27. Horton 2013. március 02. 06:31
    „Kedves " történész " !
    Ha hallgattál volna....
    Rád kimondottan illik, a " bunkó magyar " megszólítás....
    Én szívesen rád küldeném a NAV-ot.”
  • 26. pardon 2013. március 01. 22:22
    „másfél órát dolgozni egy kenyérlángosért?!akkorkiahülye??”
  • 25. helsinkirokker 2013. március 01. 22:20
    „24. történész: Te beteg vagy! Ne olvass újságot, és főleg ne kommentelj.”
  • 24. történész 2013. március 01. 19:33
    „Van itt pénz.Jó lenne a NAV is kimenne és a fogyasztókat is figyelné.Akinek erre van pénze az nem kis miskai.”
  • 23. tavimaszlag 2013. március 01. 16:48
    „ahhoz csak "gratulálni" tudok, hogy valaki komolyan veszi a böjtöt! Most kiátkoznak minket, akik kint eszünk-iszunk? Nagyon örülünk, hogy kiváló minőségű hazaintermékeket vehetünk! a forraltbortól meg jó kedvünk lesz! :-) a böjtötök ellenére nagyon jó kedvünk van! :-) Gratula a jászsági termékek árulóinak! Nagyon finomakat vettünk náluk!”
  • 22. queenmargareth1 2013. március 01. 16:10
    „de, írjátok már le, úgy böjtöltök, hogy ti sem esztek semmit, nem disznóhúst, ilyen nincs a Bibliában, az más vallás!és tényleg egy pohár vizet isztok?megnézném, ha ezt a 4 napot nem bírjátok ki szó nélkül akkor a fennmaradt 36 napban mégis milyen böjtöt ejthettek meg?
    ez az álszenteskedés”
  • 21. kvendi 2013. március 01. 13:34
    „17. Toth_Ibrahim 2013.03.01. 11:05

    Ilyen kis és közepes élelmiszer kistermelői bemutatókat(sajt, szalámi-kolbász-bor- stb), kóstolóval egybe köttetőket -is- láthatsz a nagyobb francia síközpontok bevásárlói centrumaiban is, kár itt fanyalognod...!”
  • 20. mazsolaszolo 2013. március 01. 13:32
    „"Panem et circenses" - nagyon találó, és örök időkre szóló bölcsesség. Zabára mindig van lóvé. Pedig mennyi sírás van itt és ott, hogy milyen pocsékul éltek otthon...na eztán egy szavatokat sem hiszem. :(

    Igaz, hogy éppen nagyböjt van, de kit érdekel?

    Mellesleg megjegyzem, hogy a disznótorokat anno soha nem nagyböjt idejére biggyesztették, hanem az előtte való farsangi időszakra. Éppen azért is hívják a nagyböjt kezdetét jelző pénteki nap előtti napot zabálócsütörtöknek magyarul. Ami annyit tesz, hogy felfaljuk a maradékot, és holnaptól böjt.”
  • 19. tatár 2013. március 01. 13:17
    „17. Toth_Ibrahim 2013.03.01. 11:05
    Ibrahim, tudom, hogy az alkohol és a sertés fogyasztását tiltja a vallásod, viszont próbálj meg alkalmazkodni hozzánk...:))))”
  • 18. queenmargareth1 2013. március 01. 11:43
    „17. Toth_Ibrahim 2013.03.01. 11:05 mert mit szeretnél, te fanyalgó, mi felelne meg a te kvalitásodnak?”
  • 17. Toth_Ibrahim 2013. március 01. 11:05
    „Alapvetően szomorú, hogy egy ilyen büdöslábú pálinkázgatásnak, falusi dajdajnak helyet ad Szeged mégpedig a legszebb téren. Az egyik figura, ha a képen jól látom, valami mosódiót árul. Lehidalok, komolyan. Nincs is rá szó, hogy mennyire igénytelen, és egy ilyen városhoz mennyire nem méltó ez a hurkakóbász buli.”
  • 16. csonakos 2013. március 01. 07:29
    „15. sörpocak 2013.03.01. 06:42
    A baj ott kezdődik a böjt lényege nem csak hústilalom! Aki teszik, azok tudják, böjtölni nagyon sok módon lehet!”
  • 15. sörpocak 2013. március 01. 06:42
    „Nekem a véleményem az, hogy Magyarországon szerintem millióan vannak, akik egész évben böjtölnek!
    Nem esznek húst egy-két hónapig, mert nincs rá pénzük. Sajnálatos.Aki keresztyén, az sem jut hozzá mindennap, hacsak nem az átlag felett keres.Ez, ma, már nem hit és vallás kérdése. Pénztárca függő. A böjt meg ugye kivételt tesz, mert a néhai papok kitalálták, hogy lehet halat és nyulat enni(ha jól tudom). Ez utóbbit kikiáltották halnak, mert ugye ők hús nélkül nem tudtak meglenni, tehát csalás az egész.De az már nem,hogy az ember akkor eszik húst, amikor van rávaló és ez nem függ már a vallásos ünnepekhez. Nem minden esetben tartják már be a szigorításokat a vallásosok sem.”
  • 14. queenmargareth1 2013. február 28. 20:47
    „akkor a nem kisparasztok és nem kispolgárok ne egyenek disznóhúst
    már ott tartunk, hogy a disznóölésről interneten tájékozódunk?Először bejelöljük a hentest, disznóölőt? ő megböki a disznót...stb”
  • 13. Byron67 2013. február 28. 20:36
    „A disznóölés és a disznótor szegedi hagyományai
    A disznó a kisparaszti, kispolgári háztartásoknak egyik legfontosabb jószága. A disznóvágás, disznóölés, egyszerűen ölés, illetőleg disznótor november utolján már elkezdődik és karácsonyig befejeződik. A disznótort nagy családi készülődés előzi meg. Beszerzik a sót, paprikát, egyéb fűszereket, kását, gondoskodnak a kolbászbélről. Ezt beleskufa árusítja, de újabban mészárszékekben is kapható. Vígan folyik a házi köszörűkövön a kések, balták, szekercék élesítése. Ez tanyán bent, a jó meleg istállóban, az istállóplaccon történik....
    http://szegedpanorama.blogspot.hu/2012/12/a-disznooles-es-disznotor-szegedi.html”
  • 12. vmagdi 2013. február 28. 20:19
    „egyszer kisétáltunk.. nem voltunk éhesek, de az illatok, egy hülye ötletből vettem egy adag párolt káposztát, hogy majd otthon a vacsoránál a husihoz megesszük... 1400 ft fizettem érte, na én akkor fogadalmat tettem, hogy soha az életbe engem ott meg nem etetnek”
  • 11. vélemény 2013. február 28. 20:07
    „2. csonakos
    Szombaton lesz kóstoló!
    - 16 fajta kísérleti gyógyszer mellett pálinka és disznóság?
    Mit szól ehhez az orvos és a pap?”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy lyukkal kevesebb

A kerékpárosok legnagyobb örömére kicseréltek egy balesetveszélyes, kilyukadt fedlapot a Belvárosi hídon. Tovább olvasom